ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΑΡΙΣΑΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΑΛ. ΛΥΤΡΑ ΣΤΙΣ ΔΟΜΕΣ 2013

Μια βραβευμένη κατοικία στο Ομορφοχώρι

Δημοσίευση: 25 Ιουν 2013 11:55 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 17:01

Παρουσίαση: Χαρίκλεια Βλαχάκη

Έχοντας λάβει μια σημαντική διάκριση στον πανελλήνιο διαγωνισμό ΔΟΜΕΣ 2013 για το έργο της «Μονοκατοικία στο Ομορφοχώρι» και μάλιστα στην κατηγορία καλύτερου πρώτου έργου νέου αρχιτέκτονα 2010-2012, η Λαρισαία αρχιτέκτονας κ. Βικτωρία Αλ. Λύτρα έχει κάθε λόγο να αισιοδοξεί, παρά τη δύσκολη συγκυρία για το επάγγελμα. Με μεταπτυχιακό στο Βιοκλιματικό Σχεδιασμό από το πανεπιστήμιο Architectural Association του Λονδίνου, έχει διακριθεί επίσης για την ερευνητική της δράση αφού διάφορα επιστημονικά της άρθρα έχουν παρουσιασθεί και δημοσιευθεί σε παγκόσμια και πανελλήνια συνέδρια όπως τα Plea 2011, Arenep 2011 και Palenc 2010.

Παράλληλα διδάσκει στο ΤΕΙ Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων στα Τρίκαλα. Η κ. Λύτρα διατηρεί μαζί με τον πολιτικό μηχανικό κ. Νικόλαο Τζάρα γραφείο στη Λάρισα με κύρια δραστηριότητα την εκπόνηση μελετών, το σχεδιασμό εσωτερικών χώρων και την κατασκευή έργων μικρής και μεγάλης κλίμακας διαφόρων τυπολογιών όπως κατοικίες, καταστήματα, εμπορικούς – βιομηχανικούς χώρους. Όπως τονίζουν, λόγω της ειδίκευσης στο βιοκλιματικό σχεδιασμό σημαντικό ρόλο στην εργασία τους παίζει η δημιουργία συνθηκών θερμικής και οπτικής άνεσης για τους ενοίκους κάθε χώρου με τη μικρότερη δυνατή κατανάλωση ενέργειας, που σήμερα βρίσκει εφαρμογή ιδιαίτερα σε ανακαινίσεις. Πάντα όμως σε κάθε έργο στόχος τους είναι η δημιουργική εμπειρία που προκύπτει από πειραματισμό ως προς τα υλικά και τη μορφολογία, αλλά με σεβασμό στις ανάγκες του χρήστη και την ένταξη του κτιρίου στον περιβάλλοντα χώρο όπως και η συνέπεια στην κατασκευή.

 Έτσι ακριβώς δημιουργήθηκε και η κατοικία στο Ομορφοχώρι. Το κτίριο αποτελεί τη μόνιμη κατοικία ενός νεαρού ζευγαριού και στο σχεδιασμό του κύριο ρόλο έπαιξαν η μορφολογία του οικοπέδου, βιοκλιματικά στοιχεία όπως ο προσανατολισμός και η κατεύθυνση του αέρα για απρόσκοπτο φυσικό αερισμό όπως και η σχέση με το δημόσιο χώρο. Πρόκειται για υλοποιημένο έργο το οποίο έλαβε στο διαγωνισμό ΔΟΜΕΣ 2013 την 4η θέση (κατ’ ισοβαθμίαν) σύμφωνα με αξιολόγηση του καθηγητή αρχιτεκτονικής του πανεπιστημίου IUAV της Βενετίας Alberto Ferlenga και την 5η θέση κατά την αξιολόγηση του καθηγητή αρχιτεκτονικής του πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης Kenneth Frampton.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass