Προβληματισμός για την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας

Δημοσίευση: 18 Ιουν 2013 14:25 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:53

 Του Δημήτρη Βάλλα

Το γεγονός ότι η ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας συνεπάγεται και άμεση αύξηση του ποσοστού ανεργίας αλλά και ότι θα κοστίσει πολύ περισσότερα στο Δήμο επισημάνθηκε χθες βράδυ σε ειδική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο και που είχε σαν θέμα της τις «Επιπτώσεις από την ιδιωτικοποίηση στις υπηρεσίες καθαριότητας και ύδρευσης».

Στην ημερίδα όλοι οι εισηγητές επισήμαναν ότι η πρόταση της δήθεν παροχής φθηνότερων και ποιοτικότερων υπηρεσιών καθαριότητας προς τους δημότες μέσω της ιδιωτικοποίησης είναι ανεδαφική.

Ένας από τους εισηγητές και ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Ν. Λάρισας κ . Ζήσης Γκαραλιάκος που μεταξύ άλλων τόνισε χαρακτηριστικά:

«Πολύ πρόσφατα γίναμε μάρτυρες και στο νομό μας της επιχείρησης ιδιωτικοποίησης του τομέα της καθαριότητας αλλά και την εκτίναξη της τιμής του νερού στα ύψη. Δεν είναι ούτε ένας, ούτε δύο οι δήμαρχοι που προχωρούν ακάθεκτοι στην ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής και  της διαχείρισης των απορριμμάτων, αλλά και τα μεγάλα κόλπα με το νερό. Ο Δήμαρχος Κιλελέρ κ. Κομήτσας και πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας έδωσε το γενικό πρόσταγμα, ο Δήμαρχος Αγιάς κ. Γκουντάρας και στο Δήμο του αλλά και σαν πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, ο Δήμαρχος Τυρνάβου κ. Μαλάκος, όπως και οι Δήμαρχοι Φαρσάλων, Ελασσόνας και Τεμπών που παρέδωσαν την ανακύκλωση. Τέλος στο Δήμο της Λάρισας ο Δήμαρχος κ. Τζανακούλης επέλεξε τα δύο τελευταία τουλάχιστον χρόνια να λειτουργεί την υπηρεσία καθαριότητας με εργαζόμενους μέσω ΜΚΟ με 5νταμηνα, και με 2μηνα,  με νέους εργαζόμενους από τη μαθητεία του ΟΑΕΔ με μεροκάματο 6€ + 11€ από τον οαεδ. Τα ίδια με κάποιες μικρές παραλλαγές ισχύουν και για την λειτουργία της  ΔΕΥΑΛ.

Δύο τεράστια κεφάλαια στον τομέα κοινωνικές παροχές – αγαθά, που βρίσκονται στο επίκεντρο εκμετάλλευσης  για την στήριξη της ανασυγκρότησης της οικονομίας των τραπεζιτών, των μεγαλοκατασκευαστών, των βιομηχάνων κλπ

Με τη διοικητική μεταρρύθμιση, το λεγόμενο «Καλλικράτη», οι προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά και η σημερινή, στόχο έχουν την προσαρμογή του αστικού κράτους και όχι τη διάλυση του, όπως εντέχνως διαδίδουν κάποιοι,  έτσι, ώστε μέσα στις συγκεκριμένες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες να εξυπηρετείτε  πιο αποτελεσματικά η κερδοφορία, η συγκέντρωση και  η διευρυμένη αναπαραγωγή του κεφαλαίου.

Με τα καινούργια όργανα πλέον και  τη  μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Τοπική Διοίκηση πολλών τομέων, η κυβέρνηση –έχουν δρομολογηθεί- επιδιώκει το επόμενο διάστημα, να περάσουν οι εξής πολιτικές:

1. «Η ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης και της ανταγωνιστικότητας»

2. «Η δραστική περικοπή των κρατικών δαπανών και ο περιορισμός του     δημόσιου τομέα»

3. «Η επιδίωξη για αύξηση των εσόδων του κράτους για να μειωθεί το έλλειμμα»

4. «Η μείωση του "κόστους εργασίας" και η διεύρυνση της ευελιξίας στην εργασία»

5. «Η σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας»

 Καμιά δεν μπορεί να σταθεί από μόνη της, είναι αλληλένδετες.

Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, σε αγαστή συνεργασία με Δημάρχους και Περιφερειάρχες έχουν μπει σε φάση υλοποίησης «επενδυτικών προγραμμάτων», που έχει υποσχεθεί το πολιτικό προσωπικό της άρχουσας τάξης στο εγχώριο και ευρω-ενωσιακό κεφάλαιο με εξασφαλισμένη και υψηλή κερδοφορία. Κερδοφορία που στην προκείμενη περίπτωση θα τροφοδοτείται άμεσα, - είναι ένας λόγος που ασχολούμαστε σήμερα μόνο μ’ αυτούς τους χώρους - μέσω των ανταποδοτικών τελών, από το λεηλατημένο εισόδημα των εργαζομένων των ανέργων, των λαϊκών στρωμάτων.

 Το θέμα της ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας και του νερού δεν μπορεί να είναι μόνο υπόθεση των εργαζομένων στις αντίστοιχες υπηρεσίες ή επιχειρήσεις. Αν μείνει εκεί, οδηγούμαστε στην ήττα. Σαν Κλαδικό Συνδικάτο στο χώρο της Τοπικής Διοίκησης από την πρώτη στιγμή,  επιδιώκουμε να γίνει υπόθεση όλων των μορφών εργατικής και λαϊκής οργάνωσης, όλων των δημοτών. Οι εργαζόμενοι και γενικότερα τα λαϊκά στρώματα έχουμε τα δικά μας όπλα στον αγώνα. Είναι τα εργατικά σωματεία, τα σωματεία των αυτοαπασχολούμενων, οι αγροτικοί σύλλογοι, οι σύλλογοι γυναικών, οι επιτροπές των νέων, είναι κάθε μορφή λαϊκής οργάνωσης από τα κάτω που θα προκύψει στην εξέλιξη του αγώνα. Είναι οι λαϊκές επιτροπές στις γειτονιές.

Η κλασσική αιτιολογία που προβάλουν για πιο φθηνές  υπηρεσίες δεν πείθουν πλέον κανένα. Έχουμε περίτρανα παραδείγματα και στην Ευρώπη σε δεκάδες πόλεις αλλά και στη χώρα μας, π.χ. τα φθηνά διόδια(όποτε θέλουν τα αυξάνουν ανάλογα με τις ανάγκες τους), για αεροδρόμια, τα λιμάνια, τις επικοινωνίες, το ρεύμα κλπ…»

Η ημερίδα συνεχίστηκε με εισήγηση  πρώην Δ/ντου της Υπηρεσίας Καθαριότητος του Δήμου κ. Μιχ. Βαλακώστα για τις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης , αλλά και με εισηγήσεις του μέλους της Ε.Ε της ΑΔΕΔΥ κ. Βέτας  Πανουτσάκου, και του μέλους του Δ.Σ των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΛ κ. Δ. Καρφίτσα.

Όλοι τους ζήτησαν να μην περάσει η καθαριότητα και η  ύδρευση στα χέρια των ιδιωτών και να μην θυσιαστούν όλα στο βωμό του χρέους:..

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass