Ανοικτό κάλεσμα συνεργασιών από την Λαρισαίων Πόλις

Δημοσίευση: 10 Ιουν 2013 23:15 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:47

«Πιστεύουμε ότι τώρα είναι η ώρα να αναπτυχθεί ένα πραγματικά αυτοδιοικητικό κίνημα αρχών για την ανατροπή αυτού του συστήματος εξουσίας, και την δημιουργία ενός νέου οράματος για το δήμο μας. Ένα ευρύ μέτωπο των δημοκρατικών πολιτών της πόλης, μακριά από κάθε κομματική επιρροή, στο οποίο θα συμμετέχουν φορείς, συλλογικότητες και δημοτικές παρατάξεις, που μπορούν να συμφωνήσουν με λόγο προγραμματικό, παραμερίζοντας επιμέρους διαφωνίες. Δημιουργώντας, με ρεαλιστικές προτάσεις, μια ασπίδα προστασίας για τον Λαρισαίο πολίτη στην εποχή της κρίσης, αλλά- το κυριότερο -δείχνοντας το δρόμο για το καλύτερο αύριο».

Οι παραπάνω θέσεις αρχών συμφωνήθηκαν ομόφωνα από την Δημοτική Ομάδα των εκλεγμένων Δημοτικών και Τοπικών Συμβούλων της παράταξης «Λαρισαίων Πόλις» και παρουσιάστηκαν χθες το μεσημέρι στο ξενοδοχείο «Διόνυσος», στα πλαίσια συνέντευξης τύπου από τον επικεφαλής Γιώργο Σούλτη, ο οποίος πλαισιώνονταν από τον προκάτοχο του Γιάννη Σάπκα, δημοτικούς συμβούλους και μέλη της παράταξης.

Να σημειωθεί πως οι βασικές αρχές και θέσεις της «Λαρισαίων Πόλις» για την αλλαγή στο δήμο Λάρισας θα κατατεθούν στην Ολομέλεια της παράταξης αύριο Πέμπτη 13 Ιουνίου και ώρα 8.30 στο Ξενοδοχείο Διόνυσος, σηματοδοτώντας έτσι μια νέα αρχή για την παράταξη.

Ο Γ. ΣΟΥΛΤΗΣ

Στο κάλεσμα του ο κ. Σούλτης απηύθυνε προσκλητήριο «προς όλους τους πολίτες που πιστεύουν στις στοιχειώδεις αρχές της δημοκρατίας, της ισότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισοπολιτείας και της πολυπολιτισμικότητας, τους πολίτες που νοιάζονται για το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά, σε έναν ανοιχτό, ουσιαστικό και δημιουργικό διάλογο, μακριά από προσωπικές στρατηγικές και χωρίς προαπαιτούμενα για τις προοπτικές αλλαγής στο δήμος μας. Στην Ολομέλεια θα επανατοποθετήσουμε το ποιοι είμαστε, ποιες είναι οι αρχές και οι θέσεις μας για την τοπική αυτοδιοίκηση, και πως θα πορευτούμε από εδώ και πέρα μέχρι τις δημοτικές εκλογές. Θα πρέπει επίσης να λυθούν κάποια βασικά οργανωτικά προβλήματα τα οποία υπήρξαν τα δύο τελευταία χρόνια και να αποφασίσουμε για το οργανωτικό σχήμα με το οποίο θα λειτουργήσει η παράταξη από εδώ και πέρα».

Ακόμη ο κ. Σούλτης αποκάλυψε πως είναι σε εξέλιξη αλλά σε προσωπικό και όχι επίσημο επίπεδο επαφές στελεχών της «Λαρισαίων Πόλις» με άλλες παρατάξεις, αλλά και φορείς της πόλης (Ενεργοί Πολίτες, Ποδηλάτες κλπ).

Ο Γ. ΣΑΠΚΑΣ

Από την πλευρά του ο κ. Σάπκας, αφού χαρακτήρισε «καθεστώς που αποτελεί τροχοπέδη στην εξέλιξη της πόλης την δημοτική αρχή Τζανακούλη», τόνισε πως «οι καιροί ωρίμασαν και η κοινωνία επιζητά ευρύτερες συνεργασίες», ενώ όσον αφορά την δική του παρουσία στον χώρο της αυτοδιοίκησης απάντησε διπλωματικά: «Ο Γιώργος Σούλτης είναι ένα έμπειρο και ικανό στέλεχος της παράταξης και ως επικεφαλής της οφείλουμε όλοι, μεταξύ αυτών και γω, να τον στηρίξουμε».          

ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

Το κείμενο αρχών που παρουσιάστηκε χθες αποτελεί και την εισήγηση του επικεφαλής και της δημοτικής ομάδας, προς την ολομέλεια, για συζήτηση και τελική διαμόρφωση και αναφέρει τα εξής:

- Η παράταξη μας είναι μια αυτοδιοικητική παράταξη, πραγματικά ανεξάρτητη από κάθε κομματική επιρροή. Όταν λέμε ανεξάρτητη εννοούμε ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται μόνο από την παράταξη και δεν επηρεάζονται με οποιοδήποτε τρόπο από οποιαδήποτε κομματική απόφαση, ούτε απευθύνονται με οποιοδήποτε τρόπο σε κάποιο κόμμα. Αυτό περιλαμβάνει τα πάντα από επιλογές θέσεων μέχρι χρίσματα και υπόδειξη υποψηφίων. Αυτό δε σημαίνει ότι είμαστε εναντίον των κομμάτων, μιλάμε, επικοινωνούμε και ανταλλάσσουμε απόψεις και θέσεις με κάθε κόμμα που απηχεί στις απόψεις μας. Τα μέλη μπορούν να ανήκουν σε οποιοδήποτε δημοκρατικό κόμμα, αρκεί να ασπάζονται τις βασικές αρχές της παράταξης.

- Η παράταξη μας στήριξε την αλλαγή του Καλλικράτη. Τώρα στεκόμαστε κριτικά απέναντι του και πιστεύουμε ότι πρέπει να εφαρμοστούν τα καλά του Καλλικράτη και να βελτιωθεί σε πάρα πολλά σημεία.  Πιστεύουμε ότι η αυτοδιοίκηση  βρίσκεται  σε  κρίση  και πρέπει να παλέψουμε προς την κατεύθυνση των θεσμικών βελτιώσεων.

- Εν μέσω κρίσης η αυτοδιοίκηση μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο για την καταπολέμηση της ανεργίας, την στήριξη της δημόσιας Υγείας και Παιδείας. Πιστεύουμε στον κοινωνικό ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

- Θέλουμε μια πραγματική αυτοδιοίκηση με αρμοδιότητες και πόρους. Θέλουμε τον εκσυγχρονισμό της διοίκησης, αλλά λέμε   όχι σε όποια μορφή ιδιωτικοποίησης των βασικών κοινωνικών αγαθών.

- Πιστεύουμε   σε   μια   αυτοδιοίκηση   που   στηρίζεται   στις   συμμετοχικές διαδικασίες, και όχι στην αρχή ενός ανδρός, σε έναν πελατειακό δήμο. Στη Λάρισα υπάρχει εδώ και χρόνια ένα σύστημα εξουσίας που βρίσκεται κόντρα σε όλες αυτές τις αρχές και το οποίο υποθηκεύει πια το μέλλον της Λάρισας.

Η δημοτική αρχή έχει υποχρέωση να κινητοποιήσει όλους τους φορείς, όλες τις τοπικές αναπτυξιακές δυνάμεις και να δημιουργήσει ένα θετικό περιβάλλον συνεργασίας. Η Λάρισα έχει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, τη θέση της, την ιστορία και τον πολιτισμό της, τους δημιουργικούς ανθρώπους. Όλοι μαζί θα σχεδιάσουμε το αναπτυξιακό μέλλον του δήμου. Οι πολίτες γνωρίζουν ότι στο δήμο Λαρισαίων έχει εγκαθιδρυθεί εδώ και χρόνια ένα σύστημα εξουσίας που βρίσκεται κόντρα σε όλες τις παραπάνω αρχές που εμείς πιστεύουμε. Ένα σύστημα εξουσίας του «ενός ανδρός», πελατειακό και παλαιοκομματικό, που στηρίζεται σε επικοινωνιακές τεχνικές και πολιτικάντικα τερτίπια του προηγούμενου αιώνα. Πιστεύουμε ότι στην σημερινή εποχή της κρίσης δεν μπορεί να σταθεί άλλο ένα τέτοιο σύστημα εξουσίας, γιατί υποθηκεύει πλέον το μέλλον του δήμου και των πολιτών του».

                                                                                      Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass