ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟ ΠΑΡΚΟ – ΜΑΜΟΥΘ 20 MW ΣΕ ΕΚΤΑΣΗ 800 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ

«Μικρή ΔΕΗ» ο Δήμος Λαρισαίων!

Δημοσίευση: 08 Ιουν 2013 22:37 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:46
Του Γιώργου Μακρή
Φωτοβολταϊκό πάρκο δυναμικότητας 20 MW, το οποίο εφ’ όσον ολοκληρωθεί, θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας, σχεδιάζει ο Δήμος Λαρισαίων, όπως προανήγγειλε ο δήμαρχος, κ. Κώστας Τζανακούλης μιλώντας πριν λίγες ημέρες στο συνέδριο της ΚΕΔΕ.
Ο δήμαρχος δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις για το σχέδιο, σύμφωνα όμως με πληροφορίες της «Ε» τα φωτοβολταϊκά σχεδιάζεται να εγκατασταθούν σε δημοτική έκταση 800 στρεμμάτων στον πρώην δήμο Κοιλάδας. Ο κ. Κ. Τζανακούλης δεν αναφέρθηκε ούτε στον προϋπολογισμό του έργου, σύμφωνα όμως με παράγοντες της αγοράς ενέργειας ένα τέτοιο φωτοβολταϊκό πάρκο υπολογίζεται να κοστίσει τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ (το κόστος ποικίλει ανάλογα με την εταιρία προμήθειας των φωτοβολταϊκών πάνελ αλλά μια τάξη μεγέθους είναι 1 εκατ. ευρώ το 1 MW).
Για την προώθηση του σχεδίου στον Δήμο Λαρισαίων εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι θα εξασφαλίσουν τραπεζικό δανεισμό, καθώς παρά το δραστικό «ψαλίδι» που επέφερε φέτος η κυβέρνηση στις αποδόσεις των φωτοβολταϊκών, εγχειρήματα τέτοιου μεγέθους είναι προσοδοφόρα και ως εκ τούτου χρηματοδοτούνται από τις τράπεζες.
Ωστόσο, το σχέδιο δεν μπορεί προς το παρόν να προχωρήσει λόγω του «παγώματος» έως το τέλος του 2013 στη σύναψη νέων συμβάσεων για φωτοβολταϊκά πάρκα. Για τον λόγο αυτό ο δήμαρχος Λαρισαίων έκανε παρέμβαση τόσο στον υπουργό Εσωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη όσο και στον υφυπουργό Ενέργειας κ. Μάκη Παπαγεωργίου ζητώντας τους να υπάρξει εξαίρεση ειδικά για τους οργανισμούς της αυτοδιοίκησης (ο κ. Παπαγεωργίου του απάντησε ότι εξετάζει την εν λόγω πρόταση).
ΠΟΡΟΙ ΜΕΣΩ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Μιλώντας στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, στο οποίο ένα από τα βασικά θέματα ήταν η εξασφάλιση εναλλακτικών («έξυπνων» όπως λέει ο υπουργός Εσωτερικών) τρόπων χρηματοδότησης της αυτοδιοίκησης, ο κ. Κ. Τζανακούλης ανέδειξε την παραγωγή «καθαρής» ενέργειας ως έναν από τους τομείς αιχμής για την δημοτική αρχή Λαρισαίων.
«Εμείς γεμίσαμε όλα τα σχολεία με φωτοβολταϊκά», ανέφερε για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες των σχολείων από τα οποία παράγεται ενέργεια 0,5 MW. Άλλο τόσο αναμένεται να παράγεται και από τα φωτοβολταϊκά που σχεδιάζει ο Δήμος Λαρισαίων να εγκαταστήσει στην οροφή της αγοράς στη Νεάπολη.
«ΟΧΙ» ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΩΝ
«Κάναμε ξενοδοχεία τα οποία τα δώσαμε στον ιδιωτικό τομέα και παίρνουμε του κόσμου τα λεφτά, κάναμε με σύμβαση παραχώρησης, υπόγεια γκαράζ και έχουμε εισπράξεις», είπε ακόμη ο κ. Κ. Τζανακούλης και πρόσθεσε με νόημα: «Αυτά είναι τα τοπικά έσοδα που εννοούσε ο υπουργός (σ.σ. ο κ. Ευρ. Στυλιανίδης) και δεν είπε σώνει και καλά: «Αυξήστε τα ανταποδοτικά». Μας είχε πει μια φορά όμως ο κ. Ραγκούσης: «δεν βγαίνετε; 100% - λέει – αυξήστε τα ανταποδοτικά». Και του λέμε: «Εσύ το λες, που έκανες και δήμαρχος;» Είναι σοβαρά πράγματα;»
Ο κ. Κ. Τζανακούλης εξέφρασε με την ευκαιρία την πεποίθησή του ότι «ο δήμος, με την καλή έννοια του όρου και με τον οικονομικό όρο είναι επιχείρηση που προσφέρει βέβαια και κοινωνικό έργο και εμείς το προσφέρουμε στον μέγιστο βαθμό. Το κοινωνικό έργο μπορείς να το προσφέρεις καλύτερα, όταν αυξήσεις αυτά τα τοπικά σου έσοδα και με χίλια δυο άλλα», διευκρίνισε.
Ο δήμαρχος Λαρισαίων επισήμανε ακόμη ότι «δεν είμαι υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων προς κάθε κατεύθυνση», ενώ εξέφρασε την άποψη αντί το (κεντρικό) κράτος να εισπράττει όλα τα έσοδα και να κάνει αναδιανομή, «ένα μέρος από τη φορολογία να πάει απευθείας στους δήμους και ένα μέρος να μπαίνει στον γενικό κορβανά».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass