Μια στέγη για γυναίκες θύματα βίας στη Λάρισα

Δημοσίευση: 05 Ιουν 2013 22:32 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:41
 

Της Λένας Κισσάβου

Μέχρι και τέλη Ιουνίου, προβλέπεται να είναι έτοιμος ο ξενώνας φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών, που θα λειτουργήσει ο Δήμος Λάρισας, σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, του Υπουργείου  Εσωτερικών, προσφέροντας μια σημαντική δομή στήριξης γυναικών (και των παιδιών τους) που έχουν υποστεί βία.

Με δεδομένο πλέον ότι το πρόβλημα της κακοποίησης γυναικών αυξήθηκε ραγδαία και οι ανάγκες για αντιμετώπισή του είναι μεγάλες, καθώς όλο και περισσότερες γυναίκες λύνουν τη σιωπή τους, η αντιδημαρχία Κοινωνικών Υπηρεσιών, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να φέρει όσο το συντομότερο εις πέρας το έργο, για την αμεσότερη παρέμβαση στην κοινωνία και προσφορά βοήθειας σε γυναίκες που τη χρειάζονται.

Η υπεύθυνη αντιδήμαρχος κ. Λίνα Ντάβαρη, μιλώντας στην «Ε», για τον ξενώνα, ανάφερε ότι ήδη αυτήν την περίοδο πραγματοποιούνται οι απαραίτητες εργασίες διαμόρφωσης του χώρου, όπου θα στεγάζεται καθώς και η τοποθέτηση του ανάλογου εξοπλισμού, ώστε να παρέχεται κάθε δυνατή βοήθεια στις φιλοξενούμενες. Προβλέπεται να είναι έτοιμος τέλη Ιουνίου και θα έχει δυνατότητας φιλοξενίας είκοσι ατόμων, ενώ θα στελεχώνεται βέβαια από ειδικό προσωπικό, το οποίο θα μπορεί να ανταπεξέλθει ανάλογα σε αυτές τις ευαίσθητες και δύσκολες περιπτώσεις.

Περιλαμβάνει δωμάτια μονόκλινα μέχρι και τετράκλινα (στην περίπτωση φιλοξενίας και των παιδιών των γυναικών που θα ζητήσουν στέγη σε αυτόν) με δικά τους μπάνια, αίθουσα υποδοχής, γραφείο ψυχολόγου,  τραπεζαρία, υποδομές πρόσβασης για άτομα με ειδικές ανάγκες και θα λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο.

«Ο ξενώνας θα φυλάσσεται επί 24ώρου βάσεως, με αυστηρά μέτρα ασφαλείας…», τονίζει η κ. Ντάβαρη, υποστηρίζοντας ότι η διαμονή των γυναικών που θα καταφεύγουν σε αυτόν για βοήθεια, θα είναι απόλυτα ασφαλής, ενώ θα υπάρχει παράλληλα απευθείας σύνδεση επικοινωνίας με την Αστυνομία Λάρισας.

Όσο αφορά στις υπηρεσίες που θα παρέχονται, η κ. Ντάβαρη ανάφερε ότι θα φιλοξενούνται γυναίκες θύματα κακοποίησης (ενδοοικογενειακής βίας, εμπορίας και όχι μόνο), στις οποίες θα παρέχεται ψυχολογική υποστήριξη, διατροφή, νομική υποστήριξη σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, διευκόλυνση επικοινωνίας με κρατικούς φορείς υγείας και εργασίας, καθώς και ενημέρωση για προγράμματα μονογονεϊκών οικογενειών.

Οι γυναίκες θύματα βίας (ανεξαρτήτου εθνικότητας, θρησκείας και ηλικίας) θα παραπέμπονται από την Αστυνομία, την Εισαγγελία, από το Κέντρο Συμβουλευτικής κακοποιημένων γυναικών που λειτουργεί στην Λάρισα στη οδό Γαληνού 4, από την τηλεφωνική γραμμή βοήθειας (15900) της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, είτε οι ίδιες θα μπορούν να καταφεύγουν απευθείας στον ξενώνα ή στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Λάρισας, όπου μπορούν να επικοινωνήσουν με τα τηλέφωνα: 2410 680215, 2410 680205 και 2410 680239.

Η διαμονή των φιλοξενούμενων θα είναι προσωρινή και συγκεκριμένα ορίστηκε το χρονικό διάστημα των τριών μηνών, αλλά όπως αναφέρει η κ. Ντάβαρη, αν κριθεί ανάγκη σε κάποια περίπτωση, τότε μπορεί να παραταθεί.

Προκηρύχθηκαν

πέντε θέσεις

προσωπικού

Ηδη για τη στελέχωσή του ξενώνα, έχουν προκηρυχθεί πέντε θέσεις προσωπικού, με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ( μέσω ΑΣΕΠ) και ειδικότερα 1 ψυχολόγου, 2 κοινωνικών λειτουργών, 1διοικητικού και 1 βοηθητικού προσωπικού. Η ημερομηνία λήξης της αίτησης και κατάθεσης των απαραίτητων δικαιολογητικών των ενδιαφερομένων, λήγει στις 10 Ιουνίου. Ανάρτηση της προκήρυξη έχει γίνει στο Δημαρχείο Λάρισας.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Να σημειωθεί ότι στη Λάρισα λειτουργεί Συμβουλευτικό Κέντρο για τη βία κατά των γυναικών, της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, στην οδό Γαληνού 4 (3ος όροφος), όπου παρέχεται δωρεάν ψυχοκοινωνική στήριξη και νομική συμβουλευτική. Πρόκειται για εξειδικευμένες και εξατομικευμένες υπηρεσίες που παρέχονται  στις απευθυνόμενες στα Συμβουλευτικά Κέντρα  γυναίκες, στο πλαίσιο ολοκληρωμένων δράσεων ψυχοκοινωνικής στήριξης.

Σκοπός των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι η ενδυνάμωση των γυναικών θυμάτων βίας και η επανάκτηση της αυτοεκτίμησής τους ώστε να μπορέσουν να αναλάβουν την ευθύνη της επαγγελματικής, προσωπικής και οικογενειακής τους ζωής και να πάρουν οι ίδιες τις καλύτερες αποφάσεις για το μέλλον τους.

Στο πλαίσιο της παροχής υπηρεσιών στήριξης των γυναικών θυμάτων βίας, λειτουργεί και η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 η οποία είναι πανελλαδικής εμβέλειας, 24ωρης λειτουργίας - 365 μέρες το χρόνο.

Η τηλεφωνική γραμμή SOS στελεχώνεται από ψυχολόγους και κοινωνικούς/-ές επιστήμονες που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας και υπηρεσίες ενημέρωσης και τηλεφωνικής συμβουλευτικής σε θύματα όλων των μορφών βίας λόγω φύλου.

Μέχρι σήμερα στο Κέντρο έχουν απευθυνθεί αρκετές γυναίκες θύματα βίας, που αποφάσισαν να λύσουν τη σιωπή τους και να ζητήσουν βοήθεια, ενώ ο αριθμός τους είναι αυξανόμενος.

Σύμφωνα με έρευνες «Οι περισσότερες κακοποιημένες γυναίκες πιστεύουν ότι σαν σύζυγοι και κάποιες απ’  αυτές σαν μητέρες, θα πρέπει να αποκαταστήσουν τη σχέση με τον σύζυγό τους και να διατηρήσουν τη συνοχή και τη ζωή της οικογένειάς τους με κάθε κόστος. Με τη σκέψη αυτή δικαιολογούν την κακοποίηση που βιώνουν πιστεύοντας ότι σύντομα θα αλλάξει η συμπεριφορά των συζύγων.

Επίσης, σε έρευνα που έγινε, γυναίκες αποκάλυψαν πως απέδιδαν τη βίαιη συμπεριφορά των συζύγων τους στην πιθανότητα ότι ίσως να μην ήταν οι ίδιες σωστές στους ρόλους τους ως σύζυγοι, κατά συνέπεια αισθάνονταν ενοχές και έτσι έπαιρναν όλη την ευθύνη για την κατάσταση επάνω τους. Σαν αποτέλεσμα, στην προσπάθειά τους να "διορθωθούν" για να σταματήσει η κακοποίησή τους, προσπαθούν να προσαρμόσουν τη συμπεριφορά τους και τη ζωή τους στις επιθυμίες και τις απαιτήσεις του συζύγου. Ένας άλλος λόγος που έκανε τις γυναίκες να υπομένουν χρόνια την κακοποίηση, να σιωπούν και να μην αποκαλύπτουν το δράμα τους, ήταν τα παιδιά. Νόμιζαν πως οποιαδήποτε κι αν ήταν τα προβλήματα που βίωναν στο γάμο τους, θα έπρεπε να έχουν υπομονή και να είναι υπάκουες για το "χατίρι των παιδιών"».

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass