ΣΕ ΕΞΑΡΣΗ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ

Αυξήθηκαν οι τετράποδοι «επισκέπτες» στη Λάρισα

* Τα αφήνουν βράδυ στο κυνοκομείο και περιφερειακά της πόλης

Δημοσίευση: 17 Μαϊ 2013 2:48 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:14
Της Λένας Κισσάβου
Λίγο πριν από κάθε καλοκαίρι, αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός πρώην δεσποζόμενων τετράποδων στην πόλη της Λάρισας, καθώς οι ιδιοκτήτες τους έχοντας κουραστεί από τις υποχρεώσεις απέναντί τους, τα εγκαταλείπουν έρμαια της τύχης τους.
Αν και το φαινόμενο της εγκατάλειψης παρατηρείται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, το ότι γίνεται πιο έντονο πριν τους καλοκαιρινούς μήνες, παραπέμπει στο συμπέρασμα ότι ένα οικόσιτο ζώο γίνεται βάρος, στις περιπτώσεις προγραμματισμού διακοπών των ιδιοκτητών τους.
Εκτός του ότι περιφερειακά κυρίως της πόλης, συναντώνται περισσότερα αδέσποτα από κάθε άλλη φορά, παράλληλα στο κυνοκομείο του Δήμου, διαδραματίζονται τραγελαφικές καταστάσεις, με τους εργαζόμενους να συναντούν νέους τετράποδους «επισκέπτες» στους χώρους του, τους οποίους πέταξαν στην κυριολεξία, οι ιδιοκτήτες τους μέσα στη νύχτα.
Σε μια των περιπτώσεων μάλιστα, κάποιος έδεσε στην πόρτα του κυνοκομείου το πρώην δεσποζόμενο σκυλί του, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι εργαζόμενοι να μπούν στο χώρο, λόγω της αντίστασης του ζώου να το πλησιάσουν.
Οι εργαζόμενοι δεν ξέρουν πλέον πόσα σκυλιά μπορεί να φιλοξενούν την επόμενη μέρα στον χώρο του, καθώς βρίσκονται συχνά μπροστά σε... εκπλήξεις νέων εγκαταλειμμένων «επισκεπτών», που περιμένουν τη φροντίδα τους.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πρασίνου του Δήμου Λαρισαίων κ. Βασίλη Μπατζηλιώτη, τα σκυλιά ελέγχονται για την κατάσταση της υγείας τους, τους προσφέρουν τροφή και στέγη και προβαίνουν σε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες, όπως στείρωση, εμβολιασμούς κ.ά. πριν τα αφήσουν ελεύθερα. Το κόστος λειτουργίας του κυνοκομείου εκτοξεύεται στα ύψη, καθότι ο αυξημένος αριθμός πληθυσμού σκυλιών απαιτεί και τα ανάλογα χρηματικά έξοδα.
Μάλιστα αν το σκυλί που θα τους αφήσουν είναι κουτάβι, τότε θα πρέπει να το φροντίσουν μέχρι να γίνει ικανό να συντηρηθεί μόνο του, κάνοντας παράλληλα και τους απαραίτητους εμβολιασμούς, κόστος που ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 500 ευρώ για κάθε σκυλί.
Ο κ. Μπατζηλιώτης υποστηρίζει ότι απαγορεύεται βάσει νόμου, να εγκαταλείπονται τα σκυλιά από τους ιδιοκτήτες τους και σε τέτοιες περιπτώσεις τους επιβάλλεται πρόστιμο, που φτάνει και 300 ευρώ. Όμως τονίζει ότι πολλά από αυτά δεν διαθέτουν τσιπάκι και ως εκ τούτου, είναι αδύνατο να βρεθούν οι ιδιοκτήτες τους. «Το φαινόμενο είναι σε έξαρση λίγο πριν το καλοκαίρι, γεγονός που μαρτυρά ότι εγκαταλείπουν τα σκυλιά όταν τους είναι βάρος για τις διακοπές τους. Πρόκειται πιθανόν για... δήθεν φιλόζωους».
Μέσα σε έναν μήνα, άγνωστοι εγκατέλειψαν, είκοσι τρία σκυλιά στο κυνοκομείο, ενώ το ρεκόρ εγκατάλειψης έχει καταγραφεί πέρυσι τέτοιον καιρό, όταν μέσα σε μια εβδομάδα ο αριθμός των σκυλιών, που άγνωστοι άφησαν στο χώρο του κυνοκομείου, ανήλθε στα 38!
Σε όλο τον νομό, μόνο ο Δήμος Λαρισαίων έχει σήμερα κυνοκομείο, και αυτό συνεπάγεται ότι δέχεται μεγάλο φόρτο εργασίας, με σκυλιά που τα εγκαταλείπουν κι από άλλες περιοχές εκτός Δήμου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί, από το 2004 που λειτουργεί το κυνοκομείο μέχρι πρόσφατα, έχει διαχειριστεί 4.500 σκυλιά, σημαίνει περί τις 500 περιπτώσεις σκυλιών κάθε χρόνο.
Σύμφωνα με όσα έχουν παρατηρήσει εργαζόμενοι σε αυτό, ιδιοκτήτες σκυλιών τα παρατούν είτε μέσα στη νύχτα μέσα στο κυνοκομείο, είτε περιφερειακά της πόλης και συγκεκριμένα εντοπίζονται πολλά εγκαταλειμμένα στους δρόμους κοντά στη Γιάννουλη, στην οδό Βόλου, στη Νέα Σμύρνη και γενικά σε εισόδους - εξόδους της πόλης.
Διακρίνεται από τον τρόπο συμπεριφοράς τους, ότι τα ζώα αυτά ήταν δεσποζόμενα και ότι δεν είναι αδέσποτοι επισκέπτες που ήρθαν στην πόλη απ΄ άλλες περιοχές.
Τουλάχιστον δέκα τέτοιες περιπτώσεις εμφανίζονται κάθε μήνα, υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ
ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΣΚΥΛΙΩΝ
«Κανόνες σωστής αντιμετώπισης», θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς, συμπεριφορές που πρέπει να έχει ο άνθρωπος απέναντι σε κάθε αδέσποτο και ειδικότερα οι ειδικοί συμβουλεύουν:
«*Να μην πλησιάζουν σκύλο που δεν γνωρίζουν
*Αν τους πλησιάσει ο σκύλος, να μείνουν ακίνητοι
*Να μην τρέχουν ποτέ φωνάζοντας και ουρλιάζοντας
*Αν ο σκύλος τους ρίξει κάτω να μείνουν ακίνητοι, κουλουριασμένοι
*Να μην κοιτάνε τον σκύλο στα μάτια
*Να μην πειράζουν ένα σκύλο που κοιμάται/τρώει ή φροντίζει τα μωρά του.
*Να αφήνουν το σκυλί να τους μυρίσει πριν το χαϊδέψουν
*Να μην παίζουν τα παιδιά με ένα σκυλί χωρίς επιτήρηση ενήλικα».
ΡΥΠΑΝΣΗ ΧΩΡΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟΥ
Δραματική χαρακτηρίζει την κατάσταση ρύπανσης των χώρων πρασίνου με ακαθαρσίες ζώων, ο κ. Μπατζηλιώτης, τονίζοντας ότι οι πολλοί ιδιοκτήτες σκυλιών, δείχνουν έλλειψη παιδείας και σεβασμού στο αστικό περιβάλλον, όταν δεν μαζεύουν τις ακαθαρσίες του ζώου τους, μέσα στην πόλη.
«Στους χώρους πρασίνου παίζουν παιδιά. Όταν οι ιδιοκτήτες σκυλιών, δεν μαζεύουν τα απορρίμματα των ζώων τους από αυτούς, προκαλούν λόγω της αδιαφορίας τους, έντονο πρόβλημα στη δημόσια υγεία.
Αν θέλουν να λέγονται φιλόζωοι θα πρέπει όταν βγάζουν βόλτα τον σκύλο τους, να είναι πάντα ελεγχόμενος, δεμένος με λουράκι και να κουβαλούν μαζί τους γάντια και σακούλα προκειμένου να μαζεύουν τις ακαθαρσίες του. Η δημοτική αστυνομία θα επιτηρεί τους χώρους πρασίνου και θα επιβάλλει πρόστιμα στους ιδιοκτήτες που δεν θα μαζεύουν τις ακαθαρσίες των σκυλιών τους», επισημαίνει ο κ. Μπατζηλιώτης.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass