ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ Η ΑΔΕΔΥ

Μία η Πρωτομαγιά, δύο οι συγκεντρώσεις

Δημοσίευση: 30 Απρ 2013 2:58 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:57
Του Δημήτρη Βάλλα
Με προκήρυξη απεργίας τόσο το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, όσο και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ γιορτάζουν την ημέρα της Πρωτομαγιάς αύριο Τετάρτη στη Λάρισα. Για την ημέρα των εργατών έχουν προγραμματιστεί δύο μεγάλες συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν αντίστοιχα από το ΕΚΛ στις 10:30 π.μ. στην Κεντρική πλατεία και από την ΑΔΕΔΥ επίσης στις 10:30 π.μ. στην Πλατεία Ταχυδρομείου.
Χθες με αφορμή τις απεργιακές κινητοποιήσεις το Ν.Τ της ΑΔΕΔΥ και το συνδικάτο Οικοδόμων του Νομού του Λάρισας σε διαδοχικές συνεντεύξεις Τύπου παρουσίασαν τις θέσεις τους και το πλαίσιο του αγώνα αναφέροντας μεταξύ άλλων:
ΤΟ Ν.Τ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ
Μιλώντας εκ μέρους του Δ.Σ. ο πρόεδρος κ. Δημ. Παπαποστόλου μεταξύ άλλων θα τονίσει:
«Τιμάμε την Πρωτομαγιά, σε μια εποχή, που οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου πλήττονται από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Στη χώρα μας, επί τρία χρόνια, εφαρμόζονται οι πιο σκληρές και αδιέξοδες πολιτικές, τάχα για τη σωτηρία της χώρας, που έχουν ως συνέπεια η ελληνική κοινωνία να υφίσταται ανθρωπιστική κρίση. Oι μισθοί και οι συντάξεις έχουν μειωθεί δραματικά, τα εργασιακά δικαιώματα, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας καταργούνται και αντικαθίστανται από ατομικές συμβάσεις, προκειμένου να υπονομευθεί η συλλογική δράση των εργαζομένων και οι ενωτικές μαζικές κινητοποιήσεις των συνδικάτων.
Η ανεργία έχει φθάσει στο 30%, ενώ στους νέους υπερβαίνει το 56%, με συνέπεια να οδηγούνται σε μαζική μετανάστευση για αναζήτηση εργασίας και ενός καλύτερου μέλλοντος. Η οικονομία διαλύεται, οι μικρές επιχειρήσεις κλείνουν, η ύφεση πλησιάζει, αθροιστικά, το 30%. Οι δημόσιοι υπάλληλοι, που θεωρήθηκαν από την αρχή της κρίσης σαν αποκλειστικά υπεύθυνοι για όλα τα προβλήματα της χώρας, σήμερα στοχοποιούνται, για άλλη μια φορά και χαρακτηρίζονται «υπεράριθμοι», «ράθυμοι», «διεφθαρμένοι», προκειμένου να δικαιολογηθούν οι μαζικές απολύσεις.
Οι εργαζόμενοι, οι απλοί πολίτες του μόχθου, οι νέοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι αγωνιζόμαστε για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και απαιτούμε μια διαφορετική πολιτική που να διασφαλίζει και να διευρύνει τα εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά μας δικαιώματα. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους νέους, τους ανέργους στην απεργιακή συγκέντρωση τη Μεγάλη Τετάρτη 1 Μαΐου και ώρα 10:30 το πρωί στην Πλατεία Ταχυδρομείου».
ΟΙ ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Εκφράζοντας τις θέσεις του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, με τη σειρά του ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων του Νομού Λάρισας κ. Γιάννης Μπλέκος θα καλέσει όλους τους εργαζόμενους να πλαισιώσουν τη συγκέντρωση στις 10:30 π.μ. στην Κεντρική πλατεία τονίζοντας:
Η εξέγερση των εργατών στο Σικάγο, πριν 127 χρόνια, για την καθιέρωση της 8ωρης δουλειάς και οι αγώνες που ακολούθησαν μέχρι σήμερα επιβεβαιώνουν με τον πιο απόλυτο τρόπο ότι:
* Οι αγώνες της εργατικής τάξης για να είναι αποτελεσματικοί δεν πρέπει να περιορίζονται μόνο στη διεκδίκηση για το σήμερα, αλλά να έχουν βασικό προσανατολισμό την προοπτική που έχει ανάγκη η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.
* Η ζωή επιβεβαιώνει ότι ένας είναι ο δρόμος για τα φτωχά λαϊκά στρώματα: Η ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και η οικοδόμηση της κοινωνίας και της οικονομίας με επίκεντρο την ικανοποίηση των σύγχρονων και αυξανόμενων λαϊκών αναγκών».
Η ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
Εν τω μεταξύ και με ανακοίνωσή της η Ένωση Συντακτών Θεσσαλίας αναφέρει:
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Ευβοίας, στην πρόσφατη συνεδρίασή του αποφάσισε ομόφωνα να τιμήσει την ημέρα της εργατικής Πρωτομαγιάς του 2013, τη Μεγάλη Τετάρτη 1η Μαΐου.
Η 1η Μαΐου είναι απεργία, ημέρα αγώνα των εργαζομένων, ημέρα διεκδίκησης αιτημάτων για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών. Συμβολίζει τους μακρόχρονους και σκληρούς αγώνες της εργατικής τάξης, από το Σικάγο του 1886 έως σήμερα, με τους οποίους κατακτήθηκε κάθε εργατικό δικαίωμα. Συμβολίζει τις θυσίες που κατέβαλαν χιλιάδες πρωτοπόροι εργάτες και εργάτριες στην πάλη ενάντια στην ταξική εκμετάλλευση. Δεν είναι μόνο μια μέρα τιμής και μνήμης, αλλά αποτελεί παρακαταθήκη που διδάσκει, διαπαιδαγωγεί και παραδειγματίζει.
Ιδιαίτερα στη σημερινή δύσκολη εποχή που ζούμε, όπου η επίθεση που έχει εξαπολυθεί στα δικαιώματα και στη ζωή των εργαζομένων και των οικογενειών τους είναι ανελέητη, με αποτέλεσμα να χάνονται εργασιακά δικαιώματα αιώνων».
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως «στηρίζουμε την απεργία των νοσοκομειακών γιατρών τη Τετάρτη 1 Μαΐου. Ο ΙΣΛ εκτιμά ότι η βαριά υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των δημόσιων δομών υγείας, οδήγησε ήδη την κοινωνία μας σε ανθρωπιστική κρίση.
Την ώρα που η ζήτηση δημόσιων υπηρεσιών υγείας αυξάνεται αλματωδώς, άνθρωποι πεθαίνουν αναμένοντας ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ, ενώ απ’ την άλλη μεριά ο ΕΟΠΥΥ κατεδαφίζεται, βουλιάζοντας καθημερινά όλο και περισσότερο στα χρέη του. Τα κυβερνητικά μέτρα που λαμβάνονται, κάνουν ακόμα πιο επώδυνη τη μετακύλιση του βάρους των δαπανών υγείας στις άδειες τσέπες των λεηλατούμενων πολιτών.
Οι μεγάλες περικοπές των δημοσίων δαπανών έχουν επιφέρει δραματικές επιπτώσεις και στην Υγεία. Μόνο για το διάστημα 2009-2013 μειώνονται κατά 41,4%. Οι δημόσιες δομές υγείας, σχεδόν σ’ όλους τους τομείς υπολειτουργούν, ενώ οι αμοιβές των λειτουργών υγείας ακρωτηριάζονται και εξευτελίζονται. Η μισθολογική εξόντωση των νοσοκομειακών γιατρών εξαφάνισε και τα τελευταία υπολείμματα της Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας του 2008.
Ο ΙΣΛ καλεί όλα τα μέλη του που εργάζονται στα Νοσοκομεία- ΚΥ-ΠΙ να απεργήσουν και να συμμετάσχουν μαζικά στα συλλαλητήρια που οργανώνουν τα συνδικάτα και οι κοινωνικοί φορείς της πόλης» καταλήγει ο ΙΣΛ διεκδικώντας μεταξύ άλλων την «ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής στον χώρο της Υγείας. Στελέχωση των Νοσοκομείων, ΚΥ, ΠΙ, με μόνιμο προσωπικό και ικανοποιητικές αποδοχές για τους γιατρούς του ΕΣΥ. Άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων εφημεριών». Κατά την ημέρα της απεργίας οι δημόσιες δομές υγείας θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας.
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Ο Σύλλογος Πολιτικών Συνταξιούχων Ν. Λάρισας, σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως «τιμούμε τους αγώνες των εργατών του Σικάγου την Πρωτομαγιά του 1886, των καπνεργατών της Θεσσαλονίκης την Πρωτομαγιά του 1936, τους 200 νεκρούς της Καισαριανής που την Πρωτομαγιά του 1944 εκτελέστηκαν από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής.
Σήμερα τα αιτήματα της Πρωτομαγιάς είναι επίκαιρα παρά ποτέ. Η πολιτική της σκληρής λιτότητας που υπαγορεύεται από ξένα και ντόπια αφεντικά και υλοποιείται από τις μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις, έχει πλέον ξεπεράσει κάθε όριο αντοχής του Ελληνικού λαού. Οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, η πρωτοφανής καταστροφή των θέσεων εργασίας, με αποτέλεσμα τη διεύρυνση της ανεργίας και της φτώχειας, η αύξηση της φορολογίας των εργαζομένων, η ελάττωση των δημόσιων δαπανών για υγεία και παιδεία, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, η κατάργηση βασικών δικαιωμάτων, ισοπέδωσαν κάθε εργασιακή και κοινωνική προστασία των εργαζομένων.
 Το φοβερό και επικίνδυνο, όμως, είναι ότι η Κυβέρνηση αφού δρομολόγησε τη διάλυση της Δημόσιας Διοίκησης, υποβάθμισε κάθε ανθρώπινο δημοκρατικό δικαίωμα. Χαρακτηριστική η περίπτωση του συνάδελφου δάσκαλου του νομού μας, ο οποίος παραπέμπεται στο πειθαρχικό συμβούλιο με την κατηγορία της αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς εκτός υπηρεσίας, με κίνδυνο την άμεση απόλυσή του, επειδή συμμετείχε σε διαμαρτυρία ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, όπου και συνελήφθη.
Μετά από αυτή την προκλητική πολιτική των μνημονίων, δηλώνουμε ότι δεν φοβόμαστε, είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπίσουμε τα δικαιώματά μας, όπως αυτά θεμελιώνονται στους Νόμους και στο Σύνταγμα της χώρας μας. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, για να απαλλαγούμε από τη βαρβαρότητα των μνημονίων, τη βίαιη ανατροπή των δικαιωμάτων μας και την επιχειρούμενη υποταγή της κοινωνίας μας σε ξένα και ντόπια συμφέροντα».  
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass