ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΑΡΓΙΑ ΓΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΣΕ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

Επίορκοι και «επίορκοι»…

* Εκτός υπηρεσίας ανθυπαστυνόμος που υπεξαίρεσε χρήματα και υπάλληλος …αλκοολικός

Δημοσίευση: 22 Απρ 2013 3:39 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:46
Σε αργία απειλείται να τεθεί Λαρισαίος δάσκαλος, που είχε συλληφθεί μετά από συμπλοκή διαδηλωτών και αστυνομικών στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου του 2012 σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που είχε γίνει στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας ενάντια στο μνημόνιο.
Ο δάσκαλος καταδικάστηκε τότε από δικαστήριο της Λάρισας σε 8μηνη φυλάκιση για αντίσταση κατά της αρχής και με βάση εκείνη την καταδίκη, που σε καμία περίπτωση δεν εμπλέκεται με το εκπαιδευτικό έργο ή την υπηρεσία του, αφενός παραπέμπεται στο Πειθαρχικό συμβούλιο του κλάδου του για «απρεπή συμπεριφορά δημοσίου υπαλλήλου εκτός υπηρεσίας» αφετέρου περιλαμβάνεται στον ονομαστικό κατάλογο των εκπαιδευτικών που απειλούνται να τεθούν σε αυτοδίκαιη αργία ως… επίορκοι, σύμφωνα με το νόμο Μανιτάκη.
Όπως έγινε γνωστό την περασμένη εβδομάδα οι Διευθύνσεις, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, όπως και όλης της χώρας, κλήθηκαν να «ξεσκονίσουν» τα αρχεία τους και να εντοπίσουν «εκκρεμείς», ακόμη και από το 2007, υποθέσεις δασκάλων και καθηγητών που παραπέμπονται είτε για πειθαρχικά είτε για ποινικά αδικήματα.
Αυτό, σύμφωνα με καταγγελία συνδικαλιστικών παρατάξεων εκπαιδευτικών, έγινε καθώς «με εντολή του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ελεγκτές δημόσιας διοίκησης ζήτησαν από το Υπουργείο Παιδείας ονομαστική κατάσταση εκπαιδευτικών με στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη των πειθαρχικών υποθέσεων υπαλλήλων, που ανήκουν στην αρμοδιότητα του Υπ. Παιδείας, η εκδίκαση των οποίων εκκρεμεί σε οποιοδήποτε πειθαρχικό όργανο της διοίκησης (μονομελές ή συλλογικό), στο Διοικητικό Εφετείο ή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς και στοιχεία όχι μόνο για εκκρεμείς Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις (ΕΔΕ), αλλά και για ΕΔΕ που έχουν ολοκληρωθεί για το χρονικό διάστημα από 1/1/2010 έως σήμερα».
Υπενθυμίζεται πως στις 25 Μαρτίου του 2012 ήταν η πρώτη φορά που οι παρελάσεις είχαν γίνει με αυστηρά μέτρα ασφαλείας (μεταλλικά κιγκλιδώματα, έντονη αστυνομική παρουσία κλπ) υπό το φόβο επεισοδίων με αφορμή και τις έντονες αντιδράσεις των πολιτών για τα νέα οικονομικά μέτρα. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας είχε γίνει και στη Λάρισα με τους διαδηλωτές να «περιορίζονται» στη διασταύρωση των οδών Κύπρου και Μεγ. Αλεξάνδρου σε απόσταση ασφαλείας δηλαδή από την εξέδρα των επισήμων ενώ αντίστοιχες συγκεντρώσεις έγιναν και στην υπόλοιπη χώρα.
Όταν ολοκληρώθηκε η παρέλαση διαδηλωτές και αστυνομικοί συνεπλάκησαν χωρίς τα επεισόδια να πάρουν έκταση. Ωστόσο δυο διαδηλωτές συνελήφθηκαν και ένας ακόμη μεταφέρθηκε τραυματισμένος στο νοσοκομείο.
Ενας από τους δυο συλληφθέντες ήταν και ο Λαρισαίος εκπαιδευτικός που ενώ διαδήλωσε ενάντια στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης καταδικάσθηκε για αντίσταση κατά της αρχής με 8μηνη φυλάκιση και απειλείται σήμερα με αυτοδίκαιη αργία, ως επίορκος χωρίς καν να έχει κριθεί από το πειθαρχικό συμβούλιο του κλάδου του και χωρίς η υπόθεσή του να έχει τελεσιδικίσει.
Άσχετα όμως με το τυπικό ή ουσιαστικό της διαδικασίας η εξέλιξη με τον Λαρισαίο δάσκαλο επιβεβαιώνει αυτό που ήδη έχουν καταγγείλει εκπαιδευτικές ομοσπονδίες (ΟΛΜΕ και ΔΟΕ) αλλά και συνδικαλιστικές παρατάξεις εκπαιδευτικών, ότι δηλαδή ο νέος νόμος, καταργεί το τεκμήριο της αθωότητας και λειτουργεί «ισοπεδωτικά» με μοναδικό κριτήριο κάποιος δημόσιος υπάλληλος, όπως ο εν λόγω εκπαιδευτικός, να έχει καταδικασθεί από δικαστήριο ή υπηρεσιακό συμβούλιο του κλάδου και χωρίς να εξετασθεί η ουσία της υπόθεσης, να τίθεται αυτοδίκαια σε αργία.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Στο θέμα του Λαρισαίου εκπαιδευτικού αναφέρεται και η Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών Λάρισας που σε ανακοίνωση της τονίζει πως «επίορκοι δεν είναι οι αγωνιστές είναι αυτοί που υλοποιούν αντικοινωνικές πολιτικές».
Σημειώνοντας πως «ο συνάδελφός μας παραπέμπεται άμεσα στο πειθαρχικό συμβούλιο με την κατηγορία « της ανάρμοστης συμπεριφοράς εκτός υπηρεσίας» σύμφωνα με το μνημονιακό νόμο 4093/2012 και με πιθανή συνέπεια την απόλυσή του. Πρόφαση για την παραπομπή είναι η συμμετοχή του σε κινητοποίηση και η αναίτια σύλληψή του με την ψεύτικη κατηγορία αντίσταση κατά της αρχής . Η υπόθεση αυτή δεν έχει τελεσιδικήσει και σύντομα θα κριθεί ξανά στο εφετείο Λάρισας.
Αιτία της απόφασης αυτής είναι η συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα να προσφέρουν τροφή στο μινώταυρο των τοκογλύφων δανειστών 15 .000 δημοσίους υπαλλήλους ,διαμορφώνοντας εργασιακές συνθήκες Μπαγκλαντές σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα .Δημιουργούν κλίμα φόβου και σύγχυσης για να εξασφαλίσουν τη σφαγή χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων και την αμφισβήτηση κάθε δικαιώματος στα δημόσια αγαθά.
Κάτω από τη γενική ταμπέλα του επίορκου τσουβαλιάζουν την συνδικαλιστική δράση τη συμμετοχή στη διαμαρτυρία και τη διαδήλωση με σοβαρές αξιόποινες πράξεις. Με τη δικαιολογία του επίορκου στοχεύουν να επιτεθούν και να συκοφαντήσουν τους ανυπόταχτους αγωνιστές που εναντιώνονται στις μνημονιακές πολιτικές εξαθλίωσης της κοινωνίας.
Επίορκοι δεν είναι οι εκπαιδευτικοί που αγωνίζονται για το δικαίωμα όλων των παιδιών στο αγαθό της παιδείας, για το δικαίωμα όλων των εργαζομένων στη σταθερή εργασία είναι αυτοί που καταδικάζουν όλη την κοινωνία στην ανεργία, τη φτώχεια, την αμορφωσιά και την εξαθλίωση.
Δε θα δεχτούμε την ποινικοποίηση και καταδίκη της διαμαρτυρίας της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης. Δε θα επιτρέψουμε την κατάργηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου « τεκμηρίου της αθωότητας» καταλήγει η ανακοίνωση της Κίνησης που ζητά επίσης «να σταματήσει κάθε δίωξη του συναδέλφου.  
Ζητούμε την κατάργηση του μνημονιακού νόμου 4093/ 2012 και καλούμε το Δ.Σ. του συλλόγου δασκάλων να αναδείξει το σοβαρό αυτό πρόβλημα και να κινητοποιήσει όλα τα σωματεία όλους τους εργαζόμενους».
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass