ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Ένας Σύλλογος-προστάτης της άγριας πέστροφας

* Στόχος ο εμπλουτισμός των ποταμών και το… «Catch and Release»

Δημοσίευση: 20 Απρ 2013 22:43 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:45
Του Δημήτρη Βάλλα
Στην ίδρυση Πανελληνίου Συλλόγου Fly Fishing και προστασίας της άγριας πέστροφας προχώρησε ευαισθητοποιώντας και πολλούς άλλους από όλη την Ελλάδα μία παρέα Λαρισαίων που χρόνια τώρα δραστηριοποιείται στα ποτάμια της χώρας ακολουθώντας τα ίχνη της άγριας πέστροφας που πλέον χρειάζεται ειδική διαχείριση για να μην εξαφανιστεί.
Η ελληνική άγρια πέστροφα ονομάζεται στα λατινικά «salmo trutta fario» και αυτό που της δίνει ιδιαίτερη ομορφιά είναι οι χαρακτηριστικές κόκκινες βούλες που είναι διάσπαρτες σε ολόκληρο το σώμα της.
Πρόκειται για ένα μοναδικό είδος πέστροφας που θεωρείται το καμάρι των ελληνικών ορεινών ποταμών όπου σε μεγάλο υψόμετρο και μέσα σε κρύα νερά καταφέρνει να ζει και να αναπαράγεται και στα ίχνη της στα χωριά του Ασπροποτάμου είχαμε βρεθεί πρόσφατα στο πλαίσιο πρωτοβουλίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας για τη σωτηρία και αναπαραγωγή αυτού του μοναδικού για τα ποτάμια μας είδος ψαριού.
Ένας από τους πρωτεργάτες για την ίδρυση του Συλλόγου, είναι και ο Λαρισαίος κ. Απόστολος Λαχανάς που χρόνια τώρα ασχολείται με το Fly Fishing, μια τεχνική ψαρέματος της πέστροφας με ψεύτικο δόλωμα απομίμηση μύγας και που θα μας τη γνωρίσει καλύτερα:
«Το καμάρι των ελληνικών ορεινών ποταμών είναι η πέστροφα! Είναι ένα πανέμορφο ψάρι με πολύ νόστιμο και εύπεπτο κρέας και ανήκει στην οικογένεια των «σαλμονιδών». Η πέστροφα είναι ένα ψάρι που λατρεύει τα κρύα, καθαρά και αρκετά οξυγονωμένα νερά. Η κατάλληλη θερμοκρασία όπου σημειώνει και τη μεγαλύτερη δραστηριότητά της είναι οι 12-15 βαθμοί Κελσίου. Όταν τα νερά είναι πολύ κρύα και κάτω από τους 4 βαθμούς σταματά η ανάπτυξή της. Όπως και το καλοκαίρι που οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και ξεπερνούν τους 20 βαθμούς στα νερά κόβεται η όρεξή της για φαγητό.
Οι πέστροφες έχουν λεπτό σώμα σκεπασμένο με μικρά λέπια και μεγάλο στόμα οπλισμένο με μικρά δοντάκια ακόμα και στη γλώσσα τους! Τον χρωματισμό αυτού του ψαριού είναι πολύ δύσκολο να τον χαρακτηρίσουμε. Η διατροφή τους, η βιολογία του ποταμού και το βάθος των νερών κάνει τις πέστροφες να προσαρμόζονται σε κάθε κατάσταση και να αλλάζουν το χρώμα τους δημιουργώντας ένα καμουφλάζ για να ταιριάζουν απόλυτα με το περιβάλλον που ζουν.
Το μέγεθος της πέστροφας μπορεί να ξεπεράσει το ένα μέτρο και να φτάσει και τα 10 κιλά! Βέβαια αυτό προϋποθέτει κατάλληλο περιβάλλον για να αναπτυχτεί τόσο πολύ και μεγάλη τύχη για να μην τη βρει ο άνθρωπος σε πολύ μικρότερο μέγεθος και της πάρει τη ζωή... Η πέστροφα είναι ένα σαρκοφάγο ψάρι. Σε μικρή ηλικία τρέφεται αποκλειστικά με νύμφες εντόμων του νερού και έντομα που παίρνει από την επιφάνειά του. Όταν αρχίζει και μεγαλώνει προσθέτει στη διατροφή της διάφορα οστρακόδερμα, βατράχια και μικρά ψαράκια ακόμα και του είδους της αλλά τα έντομα παραμένουν σαν βασική διατροφή! Η διατροφή του ψαριού παίζει μεγάλο ρόλο για τον ψαρά και είναι μια από τις απαραίτητες γνώσεις που πρέπει να κατέχει.
Η πέστροφα είναι ένα ανάδρομο ψάρι που κολυμπά ανάποδα στη ροή του ποταμού και οδηγείται στις πηγές όπου γεννήθηκε και η ίδια για να αφήσει τα αυγά της. Αυτή η μετανάστευση ξεκινά συνήθως το φθινόπωρο και τον χειμώνα αναπαράγεται. Κατά τη μετανάστευση αυτή η πέστροφα καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες να φτάσει στον προορισμό της ανεβαίνοντας μικρούς καταρράκτες και πηδώντας μικρά φράγματα! Εκεί ψηλά το θηλυκό βρίσκει ένα ρηχό ρεματάκι όπου σκάβει έναν μικρό λάκκο στο χαλίκι και αποθέτει τα αυγά της. Η εναπόθεση των αυγών και η γονιμοποίησή τους από το αρσενικό γίνεται το βράδυ. Η πέστροφα λέγεται πως αφήνει περίπου 2.000 αυγά για κάθε κιλό του βάρους της. Εάν τα νερά του ποταμού έχουν μια σταθερή ροή και στάθμη υπολογίζεται πως τα αυγά εκκολάπτονται μέσα σε 40-50 ημέρες μετά την απόθεσή τους. Μετά την αναπαραγωγή της πάλι, όταν αρχίζει και ανεβαίνει η θερμοκρασία και ζεσταίνουν τα νερά παίρνει τον δρόμο για πιο χαμηλά στα ποτάμια ή και σε λίμνες ψάχνοντας για πιο βαθιά και πιο δροσερά νερά.
Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο είδη πέστροφας, η λεγόμενη fario και η rainbow. Η fario ζει στα ποτάμια της χώρας μας εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ο χρωματισμός της συνήθως έχει κόκκινες και μαύρες βούλες, αν και αυτό δεν είναι απαραίτητο και αλλάζει από ποτάμι σε ποτάμι.
Η rainbow είναι εισαγόμενη και προέρχεται από την Αμερική. Ήρθε στην Ελλάδα καθαρά για λόγους εκτροφής και διατροφής.
Το ψάρεμα της πέστροφας δεν είναι εύκολη υπόθεση και χρειάζεται αρκετές γνώσεις πάνω στις συνήθειες του ψαριού. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι που την ψαρεύουμε. Η συναρπαστικότερη και δημοφιλέστερη τεχνική ψαρέματος ανά τον κόσμο είναι το ψάρεμα με τεχνητή μύγα (fly fishing). Μια παραλλαγή του fly fishing που τη χρησιμοποιούν πολλοί ψαράδες στη χώρα μας είναι το ψάρεμα με μπαλάκι (buldo) και ένα σετάκι από 3-4 τεχνητές μύγες. Μια άλλη τεχνική είναι το spinning που χρησιμοποιούμε διάφορα τεχνητά δολώματα όπως οι πεταλούδες, τα σιλικονούχα και τα κουταλάκια. Και τέλος το κλασικό ψάρεμα με ζωντανό δόλωμα όπως σκουλήκια, ακρίδες, μικρά ζωντανά ψαράκια κ.ά.».
ΣΤΟΧΟΙ
Είμαστε μια παρέα από τη Λάρισα και αλλού που ασχολούμαστε με το ψάρεμα της άγριας πέστροφας, θα συνεχίσει μιλώντας για τον Σύλλογο ο κ. Λαχανάς. Στόχος μας δεν είναι το... κρέας, αλλά κυρίως οι μοναδικές ομορφιές της ελληνικής φύσης και των ποταμών. Μέσα από τον Σύλλογο θέλουμε και να ενθαρρύνουμε τη φιλοσοφία της απελευθέρωσης των αλιευμάτων (Catch and Release), που είναι πολύ διαδεδομένη στο εξωτερικό, δηλαδή να πιάνεις το ψάρι, να το ζυγίζεις και να το παρατηρείς και έπειτα να το ρίχνεις πάλι στο νερό.
Οι βασικοί στόχοι του Συλλόγου που θα έχει έδρα τη Λάρισα είναι:
* H πίεση προς κάθε κατεύθυνση και αρμόδιο φορέα για μια σωστή διαχείριση και φύλαξη των εσωτερικών υδάτων.
* H προστασία της άγριας πέστροφας.
* Ο εμπλουτισμός των ποταμών με γόνο άγριας πέστροφας.
* H διάδοση της τεχνικής του fly fishing ως δραστηριότητα αναψυχής, αλλά και ανάπτυξης του τουρισμού σε ορεινές περιοχές. (Για όσους ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν με τον νεοσύστατο Σύλλογο, το τηλ. είναι 6944-173.384).
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass