ΕΜΦΥΛΙΟ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Κ. Τζανακούλης: «Δεν θα κάνουμε τις... Φιλιππινέζες των Περιφερειών!»

* Αιχμές του δημάρχου Λαρισαίων κατά της ΕΝΠΕ και ιδίως της Περιφέρειας Θεσσαλίας ότι «άλλα λένε δημόσια και άλλα κάνουν από πίσω»

Δημοσίευση: 19 Απρ 2013 2:36 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:42
Του Γιώργου Μακρή
Με τη φράση «εμείς δεν θα κάνουμε τις... Φιλιππινέζες των Περιφερειών!», ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Κώστας Τζανακούλης εξαπέλυσε χθες επίθεση κατά των περιφερειαρχών αλλά και συγκεκριμένων υπαλλήλων του υπουργείου Εσωτερικών αφήνοντας ταυτόχρονα σαφείς αιχμές κατά της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστού.
Αφορμή για το «ξέσπασμα» του δημάρχου στη συνεδρίαση του ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ήταν η απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει την αρμοδιότητα των λαϊκών αγορών μαζί με τα αντίστοιχα έσοδα στις Περιφέρειες και η («κάτω από το τραπέζι», όπως άφησε να εννοηθεί) εμπλοκή των περιφερειαρχών σ’ αυτήν την απόφαση.
«Η Ένωση Περιφερειών (σ.σ. ως γνωστόν ο κ. Κ. Αγοραστός είναι αντιπρόεδρος στην ΕΝΠΕ) να μην παίζει διπλό παιχνίδι, δημόσια να λέει ότι δεν θέλει (σ.σ. τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα) και από πίσω να κάνει άλλα», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Λαρισαίων και ξεκαθάρισε ότι αναφέρεται «ειδικά στην πατρίδα μου τη Λάρισα» επισημαίνοντας ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας «άλλα λέει δημόσια» και «από πίσω παίρνουν τηλέφωνα και λένε θα δώσουμε άδειες, θα κάνουμε κλήρωση».
Ο κ. Τζανακούλης πρότεινε μάλιστα στο ΔΣ της ΚΕΔΕ να επιδιώξει δημόσια συζήτηση για το θέμα αυτό με το ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών πριν την προσεχή Τρίτη όταν το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης με τίτλο «Εθνικό σύστημα ηλεκτρονικών δημοσίων συμβάσεων και άλλες διατάξεις» στο οποίο είναι ενσωματωμένη η διάταξη για τις λαϊκές αγορές θα συζητηθεί στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής (β’ ανάγνωση) ώστε στη συνέχεια να εισαχθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια.
Ο δήμαρχος Λαρισαίων επιτέθηκε και κατά συγκεκριμένων υπαλλήλων του υπουργείου Εσωτερικών για τον ρόλο τους στη συγκεκριμένη υπόθεση λέγοντας με νόημα: «Είμαι 15 χρόνια στην ΚΕΔΕ, έχω συναντηθεί κατ’ επανάληψη με όλους τους υπουργούς. Στο υπουργείο (Εσωτερικών) κάνουν κουμάντο 5 υπάλληλοι που καταφέρνουν να πείθουν την εκάστοτε ηγεσία», υπογράμμισε και ανέφερε ότι για το θέμα των λαϊκών αλλά και γενικότερα θέματα είχε προχθές συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, τον οποίο θα ξανασυναντήσει την προσεχή Δευτέρα.
Ο κ. Κ. Τζανακούλης εισηγήθηκε στο ΔΣ της ΚΕΔΕ να κρατήσει σκληρή στάση: «Πρόκειται για μέγα θέμα. Ή όλα ή τίποτε. Ας τα δώσουν όλα στις Περιφέρειες: την καθαριότητα, τους επόπτες, τη δημοτική αστυνομία».
Παράλληλα, τονίζοντας ότι στον Δήμο Λάρισας λειτουργούν 15 λαϊκές μεταξύ των οποίων και «η μεγαλύτερη λαϊκή αγορά της Ελλάδας με 1000 λαϊκατζήδες, η λεγόμενη «λαϊκή των δημοσίων υπαλλήλων» (σ.σ. εννοεί την αγορά του Σαββάτου στη Νεάπολη) ο κ. Κ. Τζανακούλης είπε με νόημα: «Ποια Περιφέρεια; Θα μαζεύει τα σκουπίδια η Περιφέρεια; Έχει δει κάποιος από εσάς υπάλληλο της Περιφέρειας στις λαϊκές; Εμείς έχουμε τους επόπτες, την καθαριότητα, τη δημοτική αστυνομία. Οι δήμοι κάνουν τα πάντα και μπαίνουμε μέσα από τις λαϊκές».
Από τα πυρά του δημάρχου Λαρισαίων δεν ξέφυγαν, πάντως, και ορισμένοι δήμαρχοι, οι οποίοι, όπως τόνισε, «ενώ άλλα λένε δημόσια, πάνε στον περιφερειάρχη και του λένε: «μας έβγαλες από τη δύσκολη θέση». Θα δώσουμε στον περιφερειάρχη το δικαίωμα να αποφασίζει αν η λαϊκή αγορά θα γίνει στην οδό Κολοκοτρώνη για παράδειγμα; Αυτό είναι απαράδεκτο», τόνισε ο κ. Κ. Τζανακούλης.
ΠΕΡΙΦΡΟΝΟΥΝ
ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Αιχμηρός κατά της κυβέρνησης για το θέμα των λαϊκών αγορών ήταν και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Κώστας Ασκούνης, ο οποίος έκανε λόγο για «προκλητική περιφρόνηση του ρόλου και του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης» καθώς και για «εμπαιγμό» της.
«Οι προτεινόμενες διατάξεις συνιστούν το αποκορύφωμα του συγκεντρωτισμού και μας γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω, πριν από τον Καποδίστρια και τον Καλλικράτη», επισήμανε ο κ. Κ. Ασκούνης σημειώνοντας ότι με βάση το νομοσχέδιο «οι δήμοι έχουν γνώμη αλλά όχι δεσμευτική για τις λαϊκές αγορές. Δηλαδή η γνώμη μας έχει την ίδια βαρύτητα με τη γνώμη της Τροχαίας που ασχολείται με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις», πρόσθεσε με νόημα.
Ανάλογες ήταν οι τοποθετήσεις και άλλων μελών του ΔΣ της ΚΕΔΕ, ενώ ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Θεσσαλίας, δήμαρχος Κιλελέρ κ. Ρίζος Κομήτσας, συμφωνώντας με τις θέσεις της ΚΕΔΕ, είπε στην «Ε»: «Αν δεν είναι οι λαϊκές αγορές στους δήμους, ποια άλλη αρμοδιότητα θα είναι;».
Η ΚΕΔΕ ζητάει την απόσυρση του σχετικού άρθρου και να συνταχθεί νέα διάταξη, η οποία θα προβλέπει η αρμοδιότητα των λαϊκών αγορών θα περιέλθει αποκλειστικά στους δήμους όλης της χώρας μαζί με τους αντίστοιχους πόρους.
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass