ΤΟΝΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ:

Προτεραιότητα ΣΥΡΙΖΑ στη μάχη της αλληλεγγύης

Δημοσίευση: 08 Απρ 2013 2:24 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:25
 Στο κίνημα «αλληλεγγύη για όλους» ρίχνει όλες τις δυνάμεις του ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ, φιλοδοξώντας να ενισχύσει τους δεσμούς του με τη χειμαζόμενη κοινωνία, να αντισταθεί στη μνημονιακή πολιτική που –όπως εκτιμά- αποδιαρθρώνει τους βασικούς πυλώνες της και να προετοιμαστεί καλύτερα οργανωτικά, ώστε να ανταποκριθεί με επάρκεια στις πολιτικές απαιτήσεις των καιρών αλλά και να είναι πανέτοιμος για οποιονδήποτε εκλογικό αιφνιδιασμό. Στο πλαίσιο αυτού του προβληματισμού στη χθεσινή, ανοιχτή συνέλευση που έγινε στο «Μετροπόλ»–στην οποία μετείχαν ουσιαστικά με τις παρεμβάσεις και τον προβληματισμό τους, δεκάδες τοπικά στελέχη του σχήματος- παρουσιάστηκαν από το μέλος της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Παύλο Κλαυδιανό, οι κεντρικές πολιτικές και οργανωτικές προτεραιότητες ενόψει του επικείμενου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ –ΕΚΜ, και από τον συντονιστή της τοπικής οργάνωσης Π. Παπαγεωργίου επιμέρους προτάσεις, πολιτικού, κοινωνικού και οργανωτικού χαρακτήρα για την καλύτερη λειτουργία και δράση της, μέσα στις «ιδιαίτερα κρίσιμες συνθήκες επίθεσης σε δικαιώματα και κατακτήσεις, που κάνουν μονόδρομο την αντίσταση στη νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα, που αναδεικνύουν την αυτοοργάνωση και την αλληλεγγύη ως εφαλτήριο για την ενεργοποίηση, τη συμμετοχή και τη χειραφέτηση των «από κάτω» για την ανατροπή της σημερινής αδιέξοδης κατάστασης».
Ο Π. Κλαυδιανός αρχικά αναφέρθηκε στην ιστορικότητα –όπως τη χαρακτήρισε- του εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ –ΕΚΜ και τις ανατροπές που μέχρι σήμερα έχει καταφέρει στο πολιτικό σύστημα, που –όπως είπε-δυσκολεύεται πλέον να αναπαραχθεί ανεμπόδιστα, καθώς οι δυνάμεις της ανανεωτικής, ριζοσπαστικής, επαναστατικής και κινηματικής αριστεράς μπήκαν ορμητικά στο προσκήνιο και είναι αποφασισμένες να μείνουν, βάζοντας τη σφραγίδα τους στην πολιτική ζωή του τόπου για τα επόμενα πολλά χρόνια. Αυτό βεβαίως, τόνισε, εξαρτάται και από τις ίδιες και από το κατά πόσον θα μπορέσουν γρήγορα και αποφασιστικά, να ξεπεράσουν αδυναμίες και λάθη του παρελθόντος, εμμονές και αγκυλώσεις που κρατούσαν τις ζωντανές λαϊκές δυνάμεις της εργασίας και της διανόησης στο περιθώριο και να διατυπώσουν με σαφήνεια, όραμα και ρεαλισμό, τις δικές τους εναλλακτικές προτάσεις για όλα τα μικρά και μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας και των πολιτών από όπου αντλούν τη μεγάλη τους δύναμη. Οσον αφορά τους αγώνες στους οποίους μετέχει και τις συμμαχίες που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε, ότι είναι απολύτως αναγκαία η συνεργασία με όμορες δυνάμεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών του ευρωπαϊκού διευθυντηρίου, ενώ υπογράμμισε ιδιαίτερα την έμπρακτη αλληλεγγύη, στις προσπάθειες του ελληνικού λαού να ανατρέψει τις μνημονιακές πολιτικές, του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.
ΠΡΟΣ ΕΝΙΑΙΟ ΚΟΜΜΑ
Ενόψει το συνεδρίου του συμμαχικού σχήματος και της πορείας ενοποίησής του, έκανε εκτενή αναφορά στο «μοντέλο κόμματος» που διαμορφώνεται μέσα από τον εσωκομματικό διάλογο και τις –καταρχήν αποφάσεις των συλλογικών του οργάνων- δημόσιες προτάσεις.
Ο φορέας που συγκροτούμε και διευρύνουμε –ανέφερε- είναι φορέας πολιτικός που επιδιώκει να συμπυκνώνει υπό τη σκοπιά του σοσιαλισμού του 21ού αιώνα τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των δυνάμεων της εργασίας και των καταπιεσμένων κοινωνικών κατηγοριών και να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στην πραγματοποίησή τους. Επιδιώκει την κοινή δράση και την πολιτική συμπαράταξη της Αριστεράς σε όλους τους χώρους και σε όλα τα επίπεδα. Είναι ανοιχτός σε ολόκληρο το δημιουργικό και αγωνιστικό δυναμικό της κοινωνίας μας, ανεξάρτητα από πολιτική καταγωγή ή προηγούμενες ιδεολογικές δεσμεύσεις και επιδιώκει να διακλαδιστεί σε ολόκληρο τον κοινωνικό ιστό. Συμμετέχει σε κάθε κοινωνική κίνηση, προβάλλει και επεξεργάζεται διαρκώς τις προτάσεις του, χωρίς να προσπαθεί να τις επιβάλει εκ των άνω. Είναι φορέας που βρίσκεται σε διαδικασίες συνεχούς αυτοδιαμόρφωσης, ανάλογα με όσα κατακτούμε, όσα μαθαίνουμε και όσα συνειδητοποιούμε.
Ο φορέας που συγκροτούμε και διευρύνουμε είναι δημοκρατικός, λειτουργεί συλλογικά με πλειοψηφίες και μειοψηφίες, που δρα σύμφωνα με τις αποφάσεις της πλειοψηφίας, αλλά κατοχυρώνει και προστατεύει τις μειοψηφίες. Είναι φορέας όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται πάντοτε δημοκρατικά και πάντοτε από τα εκάστοτε αρμόδια όργανα, φορέας που αναγνωρίζει την κοινωνικά και ιδεολογικά προσδιορισμένη ανισότητα άνδρα / γυναίκας και θεσμοθετεί μέριμνες που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα.
Ο φορέας που συγκροτούμε και διευρύνουμε είναι φορέας πλουραλιστικός, ανοιχτός στην ύπαρξη διαφορετικών ιδεολογικών, ιστορικών και αξιακών ευαισθησιών και ρευμάτων σκέψης. Είναι ταξικά αγκυρωμένος στο εργατικό και ευρύτερα λαϊκό κίνημα, αλλά και με ρητές φεμινιστικές και οικολογικές στοχεύσεις. Ηδη συσπειρώνει δυνάμεις και ρεύματα της κομμουνιστικής, ριζοσπαστικής, ανανεωτικής, αντικαπιταλιστικής και επαναστατικής αριστεράς όλων των αποχρώσεων, αριστερούς σοσιαλιστές, δημοκράτες, δυνάμεις του αριστερού φεμινισμού και της ριζοσπαστικής οικολογίας. Επειδή σέβεται και θεωρεί πλούτο του διαφορές σαν τις παραπάνω, αναγνωρίζει τη δυνατότητα ύπαρξης διαφορετικών πολιτικών εκτιμήσεων και παρέχει έδαφος τόσο σε αυτές τις ευαισθησίες όσο και σε αυτές τις εκτιμήσεις να καλλιεργούνται απρόσκοπτα και να εκπροσωπούνται στην εσωτερική δημοκρατία, αποσκοπώντας όμως πάντοτε σε προωθητικές συνθέσεις.
Ο φορέας που συγκροτούμε και διευρύνουμε είναι φορέας που επιδιώκει συστηματικά να αποτελεί πρόπλασμα της κοινωνίας που διεκδικεί.
ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ
Συγκεκριμένες αναφορές έγιναν και για τους στόχους που επιδιώκει το επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ: Με βάση τα παραπάνω-αναφέρθηκε-καλούμε όσους και όσες ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, όσους και όσες είναι άνεργοι, όσους και όσες ζουν στο πλαίσιο του απόδημου ελληνισμού, να ενωθούν στο μεγάλο πολυδιάστατο λαϊκό κίνημα, με κεντρικό πολιτικό στόχο την κατάργηση των μνημονίων και των συνοδευτικών τους μέτρων και τη δημοκρατική ανατροπή του κομματικού και πολιτικού συστήματος που τα υπηρετεί ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την οικονομική, κοινωνική πολιτική και πολιτιστική ανασυγκρότηση της χώρας, για μια χειραφετημένη Ελλάδα της εργασίας, της δικαιοσύνης και της δημιουργικότητας μέσα σε μια ριζικά διαφορετική Ευρώπη. Να μετέχουν συστηματικά στις οργανώσεις του συνδικαλιστικού κινήματος τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα,να μετέχουν, ενεργά, σύμφωνα με τα ιδιαίτερα συμφέροντα, τα ενδιαφέροντα και τις κλίσεις τους, στους σχετικούς συλλόγους, παρατάξεις, αυτοδιοικητικές κινήσεις, οικολογικές και πολιτιστικές πρωτοβουλίες, σε όλους τους ποικίλους φορείς που αναπτύσσονται στους χώρους δουλειάς, κατοικίας και πολιτισμού, αλλά και να συμβάλουν στη συγκρότηση νέων τέτοιων φορέων. Να συμμετέχουν ενεργά, ανάλογα με τις γνώσεις, τις ανάγκες, τις διαθέσεις και τις διαθεσιμότητές τους, στα δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης που ήδη αναπτύσσονται ραγδαία και να συγκροτήσουν νέα τέτοια δίκτυα, να συγκροτήσουν το πλατύ αντιφασιστικό και δημοκρατικό κίνημα που θα διακλαδιστεί παντού για να υπερασπίσει τα κοινωνικά, πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα όλων και να αναστείλει την άνοδο των ναζιστικών ιδεών και συμπεριφορών μέχρι την οριστική εξάλειψή τους από μια χώρα με τη δική μας ιστορία και τη δική μας δημοκρατική παράδοση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ, κατέληξε ο Π. Κλαυδιανός, θα μπορέσει να επιτύχει τους στόχους του μόνο αν γίνει ένας μεγάλος και ισχυρός πολιτικός φορέας που αγκαλιάζει όλους και όλες που βλέπουν τα πράγματα με ίδιους ή ανάλογους τρόπους ενόσω ο ίδιος λειτουργεί υπό καθεστώς πλήρους και ανόθευτης δημοκρατίας.
ΠΛΟΥΣΙΑ ΔΡΑΣΗ-ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ
Από την πλευρά του ο συντονιστής της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ Π. Παπαγεωργίου, αφού έκανε «απολογισμό» της (πλούσιας) δράσης της, υπογράμμισε την ανάγκη ακόμη πιο εντατικής παρουσίας των κομματικών (αλλά και φίλιων) δυνάμεων στους κοινωνικούς αγώνες και δράσεις αλληλεγγύης, αναφέρθηκε σε εγγενείς αδυναμίες ορισμένων τομέων και παρουσίασε συγκεκριμένες οργανωτικές προτάσεις για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη παρέμβασή της στην Λάρισα και το νομό. Μεταξύ αυτών, το «σπάσιμο» της οργάνωσης Λάρισας σε δυο ή περισσότερες οργανώσεις με αντίστοιχα καθοδηγητικά όργανα και συντονιστές, την ενεργότερη συμμετοχή στα τοπικά Δίκτυα Αλληλεγγύης και τη στενότερη σύνδεσή της με τις αντίστοιχες οργανώσεις τόσο των επαρχιών όσο και των άλλων τριών θεσσαλικών νομών.
Μετά τις δυο εισηγήσεις, ακολούθησαν τοποθετήσεις από τοπικά στελέχη, μεταξύ των οποίων Γ. Ταφύλης, Β. Μπαλαής, Αλ. Μπατζανούλης κ.α.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass