Αλλαγές στο πρόγραμμα Δωρεάν Διανομής Τροφίμων για το 2013

Δημοσίευση: 22 Μαρ 2013 18:45 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:02

Η εκτίμηση ότι η δεινή  οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Λάρισας θα ανεβάσει κατακόρυφα  τον αριθμό των ατόμων που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στο νέο Πρόγραμμα Δωρεάν Διανομής Τροφίμων 2013,  εκφράστηκε κατά την ενημερωτική σύσκεψη  που πραγματοποιήθηκε  στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, παρουσία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστού, της αντιπεριφερειάρχη Λάρισας κ. Ρένας Καραλαριώτου, της αντιπεριφερειάρχη κ. Μαρίας Μαμάρα, στελεχών της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας καθώς και πλήθους εκπροσώπων φορέων.

Σκοπός της σύσκεψης ήταν να ενημερωθούν οι εν δυνάμει δικαιούχοι φορείς για τη σχετική νομοθεσία, που παρουσιάζει φέτος αρκετές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές καθώς και τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Η τροποποίηση της φετινής ΚΥΑ  αφορά κυρίως στα εισοδηματικά κριτήρια, με μείωση του ατομικού εισοδήματος από τα  12.000 ευρώ που ίσχυε πέρυσι στα 7.200 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο οικογενειακό εισόδημα για δύο μέλη μειώνεται από τα 15.600 ευρώ σε 10.700 ευρώ αντίστοιχα.

Άλλη σημαντική αλλαγή είναι ότι πλέον  όλοι οι Δήμοι της χώρας αποκτούν το δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα, ενώ το 2012 δικαιούνταν μόνο οι ορεινοί και μειονεκτικοί Δήμοι.

Επίσης, επιλέξιμοι φορείς μπορούν να είναι  Σύλλογοι, Σωματεία, Μ.Κ.Ο. κ.λπ. αρκεί να αποδεικνύουν ότι τα δύο τελευταία χρόνια παρουσίασαν φιλανθρωπική δράση.

Υπενθυμίζεται ότι η  Δωρεάν Διανομή Τροφίμων είναι πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε, συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα κι αφορά στις  ασθενέστερες κοινωνικά ομάδες, ενώ στην Περιφερειακή  Ενότητα Λάρισας την ευθύνη υλοποίησής του έχει η  Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής. Προς αυτή την κατεύθυνση στη χθεσινή συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας κ. Π. Καλφούντζος, η Τμηματάρχης Φυτικής – Ζωϊκής Παραγωγής κ. Νικολέττα Μπότη και η Τμηματάρχης της Διεύθυνσης - υπεύθυνη του προγράμματος κ. Γεωργία Γιωτοπούλου

Η υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής των ενδιαφερόμενων φορέων υλοποίησης θα πραγματοποιείται  μέχρι τις 29 Μαρτίου στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Λάρισας, ενώ τα τρόφιμα  που θα διανεμηθούν φέτος είναι φέτα, ζυμαρικά, ρύζι και ελαιόλαδο, και  γραβιέρα.

Φορείς υλοποίησης

Ως Φορείς υλοποίησης του προγράμματος θεωρούνται εκείνοι που μεσολαβούν για την δωρεάν διανομή των προϊόντων στους τελικούς δικαιούχους και το κριτήριο επιλεξιμότητας είναι  η παροχή υπηρεσιών φιλανθρωπικού, μη κερδοσκοπικού, χαρακτήρα και τέτοιοι είναι:

1) Οι Δήμοι όλης της χώρας

2) Τα Ν.Π.Δ.Δ. στις αρμοδιότητες των οποίων υπάγεται η παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας (π.χ. Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας, Δημοτικά Γηροκομεία, Βρεφοκομεία κ.α.)

3) Το Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα για τα οποία, είτε βάσει των καταστατικών τους διατάξεων, είτε βάσει των τεκμηριωμένων δράσεων/ενεργειών τους κατά τα δύο τουλάχιστον προηγούμενα έτη, να προκύπτει φιλανθρωπική δραστηριότητα (Σύλλογοι, Σωματεία, Εκκλησιαστικά Ιδρύματα, Κοινωφελείς Επιχειρήσεις,  ΟΤΑ α’ βαθμού, Μ.Κ.Ο. κ.λ.π).

4) Οι Ιερές Μητροπόλεις της χώρας, για την άσκηση του φιλανθρωπικού έργου των ενοριών τους

 

 Κριτήρια Επιλεξιμότητας

Το κριτήριο επιλεξιμότητας για τους δικαιούχους διαμορφώνεται βάσει οικονομικών και κοινωνικών στοιχείων και είναι:

  • Για μεμονωμένο άτομο, ατομικό εισόδημα μέχρι και 7.200 ευρώ
  • Για οικογένεια με δύο μέλη, οικογενειακό εισόδημα μέχρι και 10.700 ευρώ
  • Για οικογένεια με τρία μέλη, οικογενειακό εισόδημα μέχρι και 11.520 ευρώ
  • Για οικογένεια με τέσσερα μέλη, οικογενειακό εισόδημα μέχρι και 14.400 ευρώ
  • Για οικογένεια με πέντε μέλη, οικογενειακό εισόδημα μέχρι και 17.280 ευρώ
  • Για κάθε ένα προστατευόμενο μέλος, πέραν των τριών, το εισόδημα προσαυξάνεται κατά 2.880 ευρώ.
  • Στην περίπτωση άπορου ατόμου, που έχει αναπηρία 67% και άνω, το εισοδηματικό κριτήριο προσαυξάνεται κατά 3.600 €. Σε περίπτωση άπορης οικογένειας, με ένα ή και περισσότερα μέλη, που παρουσιάζουν αναπηρία 67% και άνω, το εισοδηματικό κριτήριο, προσαυξάνεται άπαξ κατά το ίδιο ποσό

 Χρονοδιάγραμμα διαδικασίας

Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι φορείς εκπροσώπησης δικαιούχων να υποβάλλουν έως 29/3/2013  στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής  την τυποποιημένη αίτηση- υπεύθυνη δήλωση συμμετοχής στο πρόγραμμα (μαζί με τα κατά περίπτωση φορέα εκπροσώπησης δικαιολογητικά), προκειμένου η Υπηρεσία  να προβεί σε έλεγχο και ανάρτηση προσωρινού πίνακα επιλέξιμων φορέων εκπροσώπησης.

1.Από την 1η Απριλίου έως και την 15η Μαϊου οι ενδιαφερόμενοι τελικοί δικαιούχοι υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής (σε έναν και μόνο φορέα εκπροσώπησης).

2. Ανακοίνωση οριστικού πίνακα επιλέξιμων φορέων από τις ΔΑΟΚ μέχρι το αργότερο 30/4/2013 .

3. Διάστημα υποβολής αιτήσεων τελικών δικαιούχων στους φορείς 1/5/2013 έως 31/5/2013.

4. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής φακέλου συμμετοχής από τους επιλέξιμους

φορείς εκπροσώπησης δικαιούχων στις ΔΑΟΚ  η 15η Ιουνίου 2013.

5. Οριστικοποίηση του πίνακα τελικών δικαιούχων μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2013.

 

 

 Πληροφορίες στην υπεύθυνη του Προγράμματος -  γεωπόνο κ. Γεωργία Γιωτοπούλου,

Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας, Ηρώων Πολυτεχνείου 166 και Κουτσούμπα, τηλ: 2413-511-160

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass