ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ Η ΕΡΕΥΝΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΑΘΙΖΗΣΕΩΝ

Ετήσια μετατόπιση 30 χιλιοστών στα ρήγματα του κάμπου

Δημοσίευση: 18 Δεκ 2013 16:34 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:39

 

 

 

 Μετατοπίσεις της τάξης των 30 χιλιοστών το χρόνο καταγράφονται στις ρηγματώσεις που παρατηρούνται στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος PanGeo, περιγραφής των γεωκινδύνων οι οποίοι αποδίδονται στην υποχώρηση του υπόγειου υδροφορέα λόγω της υπεράντλησης.

Αυτό αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην πρωινή ενημερωτική σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων των Δήμων Λαρισαίων, Κιλελέρ, Τεμπών και Τυρνάβου, καθώς και της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας, που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Λάρισας με ομιλήτρια την γεωλόγο Ελευθερία Πογιατζή, προϊσταμένη τμήματος τεχνικής γεωλογίας του Εθνικού Κέντρου Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης. Παρών ήταν και ο γενικός διευθυντής ΙΓΜΕΜ Ν. Νικολάου, ο οποίος είχε μετά τη σύσκεψη συνάντηση με τον δήμαρχο Λαρισαίων Κ. Τζανακούλη.  Δημόσια αναλυτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας θα γίνει σε ημερίδα που πρόκειται να οργανωθεί τον Ιανουάριο στη Λάρισα.

Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του έργου PanGeo τα οποία αφορούσαν στον προσδιορισμό των περιοχών με προβλήματα καθιζήσεων. Ο προσδιορισμός των γεωκινδύνων πραγματοποιήθηκε με τη συνδυασμένη ερμηνεία των γεωλογικών, γεωμορφολογικών, χρήσεων γης και άλλων γεωχωρικών επιπέδων πληροφορίας τα οποία διαθέτει το ΙΓΜΕΜ μαζί με τα δεδομένα των μετρήσεων μετακινήσεων αναγλύφου (PSI) τα οποία εξήχθησαν με τη χρήση διαφορικής συμβολομετρίας ραντάρ. Τα δεδομένα των μετακινήσεων αφορούσαν  δορυφορικές εικόνες της περιόδου 1992 έως 2006.

Αναφέρθηκε ότι για περισσότερες λεπτομέρειες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στην ιστοσελίδα του έργου στην διεύθυνση: http://www.pangeoproject.eu/ . Για να δει κάποιος τι υπάρχει στην περιοχή της Λάρισας αλλά και στις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις που μελετήθηκαν μέσω του έργου, ακολουθεί τη διαδρομή: Coverage Map - εμφανίζεται ο χάρτης της Ευρώπης- και επιλέγει όποια πόλη θέλει, εφόσον συμπεριλαμβάνεται, προκειμένου να δει τα αποτελέσματα.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass