Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ ΤΗΣ ΑΠΕΝΕΙΜΕ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΞΑΙΡΕΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

Ύψιστη διάκριση για τη Λαρισαία πανεπιστημιακό Μαρία Ευθυμίου

* «Η μέχρι προ 30ετίας κραταιή δημόσια εκπαίδευση καταρρέει αυτοβυθιζόμενη στη βία και την αυθαιρεσία», επισήμανε η βραβευθείσα αν. καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών

Δημοσίευση: 13 Δεκ 2013 2:08 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:33
Με μία από τις σημαντικότερες διακρίσεις για πανεπιστημιακούς δασκάλους, το βραβείο εξαίρετης πανεπιστημιακής διδασκαλίας εις μνήμην Β. Ξανθόπουλου και Στ. Πνευματικού του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας τιμήθηκε η Λαρισαία αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μαρία Δ. Ευθυμίου.
Το βραβείο απένειμε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας κι ενώ όρθιο το ακροατήριο (ανάμεσά τους πολλοί Λαρισαίοι) που είχε κατακλύσει την αίθουσα της Παλιάς Βουλής προχθές βράδυ χειροκροτούσε και αποθέωνε την εμφανώς συγκινημένη Λαρισαία πανεπιστημιακό με το πολυσχιδές πανεπιστημιακό – ερευνητικό έργο αλλά και τη σημαντική προσφορά στην κοινωνία.
«Η κ. Μαρία Ευθυμίου διακρίθηκε για την πρωτοτυπία των ιδεών και τις νέες ερευνητικές προοπτικές», επισήμανε ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωάννης – Θεοφάνης Παπαδημητρίου παρουσιάζοντας το έργο της Λαρισαίας πανεπιστημιακού, η οποία από το 1981 διδάσκει Ελληνική Ιστορία της περιόδου της Τουρκοκρατίας και Παγκόσμια Ιστορία στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο κ. Παπαδημητρίου χαρακτήρισε «απίστευτη» τη διδακτική της προσφορά για περισσότερα από 30 χρόνια και τόνισε ότι «η κ. Μαρία Ευθυμίου δεν κάνει απλώς μάθημα αλλά το πλαισιώνει με ξεναγήσεις σε Μουσεία και μέρη με ιστορική σημασία, ξεναγήσεις που λαμβάνουν χώρα τα Σαββατοκύριακα». Παράλληλα, διοργανώνει εκπαιδευτική εκδρομή τη δεύτερη εβδομάδα κάθε Πάσχα σε μέρη με ιστορική σημασία στα οποία οι φοιτητές αναπτύσσουν βιωματικές δράσεις (για παράδειγμα βαδίζουν σε μονοπάτια στον Όλυμπο ή το μονοπάτι της Τζαβέλαινας, μένουν σε μοναστήρια, χρησιμοποιούν βάρκες στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου.
Ο κ. Παπαδημητρίου σημείωσε ακόμη ότι η κ. Ευθυμίου:
- Εισήγαγε εδώ και χρόνια έναν θεσμό από τα πανεπιστήμια του εξωτερικού, τις προαιρετικές ασκήσεις για τους φοιτητές μεσούντος του εξαμήνου.
- Εισήγαγε επίσης την αξιολόγησή της από τους φοιτητές.
- Πρότεινε προ 20ετίας να εισαχθεί στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το μάθημα της Παγκόσμιας Ιστορίας και προσφέρθηκε να το διδάσκει η ίδια αν και είχε συμπληρώσει τον προβλεπόμενο αριθμό διδακτικών ωρών.
- Προσφέρει δωρεάν μαθήματα σε φυλακές και κέντρα αποτοξίνωσης (και στη Λάρισα), δήμους και κοινότητες «ανακαλύπτοντας μια φλέβα φιλομαθίας των Ελλήνων που ουδείς θα πίστευε ότι υπάρχει».
ΑΤΡΑΠΟΣ
ΔΙΕΞΟΔΟΥ
«Πίστεψα και πιστεύω πως η ιστορία μπορεί να βοηθήσει μια κοινωνία στις «βαριές» συζητήσεις που πρέπει να κάνει με τον εαυτό της όταν βρίσκεται σε αδιέξοδο», επισήμανε στην ομιλία της η κ. Μαρία Ευθυμίου και πρόσθεσε: «Ιδιαιτέρως μάλιστα όταν η ίδια η κοινωνία είναι εκείνη που έχει διαμορφώσει το αδιέξοδό της αυτό με την ευθυνοφοβία, την αδιαφορία, τη θρασύδειλη μετάθεση των ατομικών και συλλογικών ευθυνών, την ηδονική, συστηματική, πάντα εν ιερά αγανακτήσει και ατιμωρητί καταστροφή των δημοσίων αγαθών, τους παλικαρισμούς αενάως ορκισμένων αγωνιστών που μάχονται για τον λαό, δηλαδή για τα ιδιοτελή προσωπικά τους συμφέροντα κι εκείνα των συντεχνιών τους προς βλάβη του συνόλου, την ανερυθρίαστη στρεψοδικία, την εξαγιασμένη φυγοπονία, την αναγωγή της περιφρόνησης των δικαιωμάτων του άλλου σε υπέρτατη αξία, την ασφαλή συνταγή δηλαδή για ένα επαίσχυντο τέλος».
Στην ομιλία της με θέμα «Η Ιστορία ως ατραπός διεξόδου σε καιρούς αδιεξόδων», η κ. Μαρία Ευθυμίου αναφέρθηκε καταχειροκροτούμενη και «στη μέχρι προ 30ετίας κραταιή δημόσια εκπαίδευση που καταρρέει αυτοβυθιζόμενη στη βία και την αυθαιρεσία, οι οποίες έχουν από πολλού καταστεί κανονικότητες της καθημερινότητάς μας».
Στην εκδήλωση μίλησαν ακόμη οι πανεπιστημιακοί κ. κ. Π. Σουκάκος και Β. Δουγαλής, ενώ παρέστησαν ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας πρέσβης ε.τ. κ. Κ. Γεωργίου, οι βουλευτές κ. Άννα- Μισέλ Ασημακοπούλου και κ. Δ. Στρατούλης, οι πρώην υπουργοί κ. Αντώνης Μανιτάκης και κ. Πέτρος Ευθυμίου (αδελφός της βραβευθείσας), ακαδημαϊκοί, πανεπιστημιακοί και πλήθος κόσμου.
ΜΑΚ.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass