ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΔΥΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

Σεισμολογικό κέντρο ο Τύρναβος

* Επίσκεψη Ελλήνων και ξένων επιστημόνων

Δημοσίευση: 03 Απρ 2015 10:40 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 15:43

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Το σεισμολογικό ρήγμα Τυρνάβου επισκέφθηκαν ο κ. Riccardo Caputo, Prof. Dipartimento di Fisica e Scienze della Terra, Universita di Ferrara, ο κ. Σπύρος Παυλίδης καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας Α.Π.Θ., ο κ. Αλέξανδρος Χατζηπέτρος λέκτορας Τμήματος Γεωλογίας Α.Π.Θ. και μεταπτυχιακοί φοιτητές στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος Erasmus.

Με την ευκαιρία της επίσκεψης αυτής πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνάντηση μεταξύ των παραπάνω ακαδημαϊκών, του κ. Γιώτη Ιωαννίδη, αρχιτέκτονα από την εταιρία εκθεσιακής αρχιτεκτονικής Tetragon, του κ. Αλέξανδρου Μπέλεση γεωλόγου, των αντιδημάρχων κ. Κώστα Κουλιού, Χρήστου Τσιόπα και Γιώργου Μπανταβάνη και της υπεύθυνης υπαλλήλου του δήμου για το θέμα κ. Μαρίας Γρηγοριάδου, με θέμα τη δυνατότητα σύνταξης Τεχνοοικονομικής Προμελέτης, προκειμένου ο Δήμος να υποβάλει πρόταση στο νέο ΕΣΠΑ.

Η μελέτη αυτή θα έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη του Κέντρου Γεωλογίας των Σεισμών, με βάση τους άξονες της έρευνας και της εκπαίδευσης. Στόχο αποτελεί η ανάδειξη του Κέντρου με τρόπο ελκυστικό για το ευρύ κοινό και οικονομικά βιώσιμο. Το Κέντρο πρέπει να αναδεικνύει το γεωλογικό φαινόμενο και να το συνδέει με τη γεωλογική ιστορική εξέλιξη της Θεσσαλίας, ενώ παράλληλα η εκπαιδευτική του δραστηριότητα θα απευθύνεται στην αντισεισμική προστασία και τη γενικότερη επίδραση των σεισμών στον ελλαδικό χώρο.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΙΤΑΛΙΑΣ

Αξίζει να σημειωθεί η τριμερής συνεργασία στην οποία προχώρησε ο Δήμος Τυρνάβου η οποία πραγματοποιείται με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το πανεπιστήμιο της Ferrara της Ιταλίας και αφορά στη δημιουργία ερευνητικού και εκπαιδευτικού κέντρου γεωλογίας και σεισμολογίας.

Η συνεργασία αυτή έχει βάθος χρόνου και έχει ως σκοπό να μορφοποιήσει τη λειτουργία της δομής ενός έργου που επί σειρά ετών αποτελεί την κορωνίδα έρευνας και μελέτης του αντικειμένου της σεισμολογίας, αφού μέχρι τώρα έγιναν προσπάθειες ανάδειξής του και θέμα έχει πλέον ωριμάσει.

Τα δύο ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, το Α.Π.Θ. και το UniFE είναι διεθνώς αναγνωρισμένα για την πολυετή εμπειρία τους στο επιστημονικό πεδίο της σεισμολογίας και της γεωλογίας. Από την άλλη, ο Δήμος Τυρνάβου είναι μια από τις τοπικές αυτοδιοικήσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας και τα όρια του εκτείνονται εντός μια σεισμογενούς περιοχής.

Το Ερευνητικό και Εκπαιδευτικό Κέντρο για τη Γεωλογία και Σεισμολογία Τυρνάβου έρχεται να καλύψει την έλλειψη εκπαιδευτικών, ερευνητικών, και μουσειακών υποδομών τόσο στην Ελλάδα όσο στην Ιταλία και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο γενικότερα με τη δημιουργία και λειτουργία ενός μοναδικού, στον ευρωπαϊκό χώρο ανοιχτού μουσειακού πάρκου για τη γεωλογία των σεισμών.

Το σύνολο του εξοπλισμού του Κέντρου είναι έτσι προσαρμοσμένο ώστε να χρησιμοποιείται και εξ αποστάσεως, μέσω του διαδικτύου για γεωλογική, παλαιοσεισμολογική, σεισμολογική, γεωδαιτική και εκπαιδευτική δραστηριότητα.

Σε συνδυασμό με τις σημερινές υποδομές της περιοχής το Κέντρο θα είναι δομημένο ώστε να είναι ελκυστικό για μεγάλο αριθμό επισκεπτών, όπως μαθητές, επαγγελματίες, ερασιτέχνες αλλά και πλήθους άλλων επισκεπτών και θα αποτελεί πηγή εναλλακτικής μορφής τουρισμού.

Ακόμα, το Σεισμολογικό Κέντρο του Τυρνάβου μέσω του κατάλληλα επιλεγμένου εξοπλισμού θα επιτελεί ερευνητικό έργο υψηλού επιστημονικού επιπέδου το οποίο θα συμμετέχει σε διεθνή προγράμματα με την συνεργασία πολλών ερευνητικών ομάδων, ενώ παράλληλα θα επιτελεί και εκπαιδευτικό έργο, απευθυνόμενο και στο ευρύ κοινό.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass