ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΣΕ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Ο Αμπελώνας τιμά τον Ζάχο Μπεκιάρη

* Πλήθος κόσμου χθες στην εξόδιο ακολουθία

Δημοσίευση: 08 Δεκ 2013 23:44 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:24
 
 
ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε», του Κώστα Τσόλα)
Παρουσία πλήθους κόσμου, από τον Αμπελώνα, τη Λάρισα, ακόμα και από την Αθήνα και με την παρουσία του δημάρχου Τυρνάβου κ. Νίκου Μαλάκου και μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Τυρνάβου, έγινε χθες το μεσημέρι από τον μητροπολιτικό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου η εξόδιος ακολουθία του σημαντικού και εξέχοντος τέκνου του Αμπελώνα, του γλύπτη, σκηνογράφου και καθηγητή καλλιτεχνικών Ζάχου Μπεκιάρη.
Για την προσφορά στην τέχνη και τα γράμματα μίλησε ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Μαλάκος ο οποίος εξήρε την προσωπικότητα και το ήθος του άνδρα ο οποίος προσέφερε και στη γενέτειρά του τον Αμπελώνα τον οποίο δεν ξέχασε ποτέ.
Μάλιστα με πρόταση του δημάρχου Τυρνάβου προς το Δημοτικό Συμβούλιο θα ονομαστεί μία κεντρική οδός της πόλης του Αμπελώνα ως «Οδός Ζάχου Μπεκιάρη γλύπτη».
Ο Ζάχος Μπεκιάρης κράτησε δεσμούς και με την πόλη της Λάρισας, αφού μετά την αποφοίτησή του από το Δημοτικό Σχολείο Αμπελώνα συνέχισε τις σπουδές του στο 1ο Γυμνάσιο Λάρισας.
Κατόπιν ασχολήθηκε με αγροτικές εργασίες κοντά στον πατέρα του Νίκο μέχρι τα 27 του χρόνια όπου έδωσε εξετάσεις στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και σπούδασε γλυπτική στο εργαστήριο του Γιάννη Παπά ενώ ταυτόχρονα φοίτησε και στο εργαστήριο σκηνογραφίας.
Αποφοίτησε το 1963 με άριστα λαμβάνοντας υποτροφία καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών του.
Συμμετείχε σε πολλές εκθέσεις και έλαβε το 2ο βραβείο στην έκθεση Φιλοθέης το 1978 με το έργο «Υδροχοούσα Χωρική» το οποίο αργότερα δώρισε στον Δήμο Αμπελώνα.
Έργα του Ζάχου Μπεκιάρη υπάρχουν σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Επίσης φιλοτέχνησε περί τις 50 προτομές οι οποίες βρίσκονται σε δημόσιους χώρους και ιδιωτικές συλλογές.
Ο Ζάχος Μπεκιάρης ταυτόχρονα με τη γλυπτική του καριέρα εργάστηκε και ως καθηγητής καλλιτεχνικών στο 1ο Γυμνάσιο Λάρισας και μετέπειτα στην Αθήνα.
Συνέγραψε επίσης και βιβλίο για τα καλλιτεχνικά της Β’ Γυμνασίου, μετά από διαγωνισμό του Υπουργείου Παιδείας. Το βιβλίο κέρδισε το 1ο βραβείο και εκδόθηκε από τον Οργανισμό Εκδόσεων Σχολικών Βιβλίων.
Στην προσωπική του ζωή ο Ζάχος Μπεκιάρης παντρεύτηκε το 1963 στην Αθήνα τη Βασιλική Κανελλοπούλου, κόρη συνταγματάρχη. Απέκτησαν ένα γιο τον Ξενοφώντα ο οποίος σπούδασε αγγλική φιλολογία και πολιτικές επιστήμες και ασχολείται με τη διδασκαλία της αγγλικής και μεταφράσεις επιστημονικών κειμένων.
Στη νεκρώσιμο ακολουθία παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο τέως κοινοτάρχης Αμπελώνα κ. Γιάννης Κωτσόπουλος, οι πρώην πρόεδροι του Δημοτικού Συμβουλίου Αμπελώνα κ. Απόστολος Παπαϊωάννου και Γιάννης Γιαννόπουλος, ο πρώην αντιδήμαρχος κ. Θανάσης Πιάνας, οι αντιδήμαρχοι κ. Βασίλης Νταβαρούκας και Δημήτρης Χαλούλης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Φωτεινή Κυρίτση και κ. Μάκης Αβραμούλης, ο πρόεδρος της Δ.Ε. Αμπελώνα κ. Δ. Καστώρης, οι πρώην αιρετοί κ. Θ. Τσολάκης και Ηρ. Κολοκοτρώνης, ο πρόεδρος του συνδέσμου ΕΟΕΑ –ΕΔΕΣ κ. Αλεξ. Οικονόμου και πλήθος κόσμου.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass