ΜΕ ΕΠΙΣΗΜΟΤΗΤΑ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ

Τιμήθηκε η προστάτιδα του Πυροβολικού

Δημοσίευση: 04 Δεκ 2013 21:57 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:18

 

 Του Δημήτρη Βάλλα

 Πανηγυρικά και με επισημότητα παρουσία πολιτικών και στρατιωτικών αρχών γιορτάστηκε χθες η μνήμη της Αγίας Βαρβάρας προστάτιδας του Πυροβολικού.

Η γιορτή με επίσημη Δοξολογία χοροστατούντος του μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνατίου πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεων και στις εγκαταστάσεις της 1ης Στρατιάς, καθώς το εκκλησάκι που βρίσκεται στο χώρο του Στρατοπέδου Μπουγά και όπου παραδοσιακά γιορταζόταν η Αγία Βαρβάρα εμφάνισε ρωγμές.

Μετά την προσέλευση των επισήμων και την τέλεση της Δοξολογίας διαβάστηκε η Ημερήσια Διαταγή του αρχηγού ΓΕΣ αντιστρατήγου Αθ. Τσέλιου στην οποία έγινε ιδιαίτερη μνεία στον βίο της Αγίας και στο πώς καθιερώθηκε ως προστάτιδα του Πυροβολικού.

Η ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ

 «Η Αγία Βαρβάρα έζησε και μαρτύρησε επί Αυτοκράτορα Μαξιμιανού. Η μνήμη της τιμάται στις 4 Δεκεμβρίου από την Ορθόδοξη Ανατολική και τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Η Αγία Βαρβάρα ήταν μονογενής θυγατέρα του πλούσιου Έλληνα ειδωλολάτρη Διόσκουρου , Σατράπη της Νικομήδειας.

Παρόλο που το περιβάλλον στο οποίο ανατράφηκε , το αποτελούσαν φανατικοί ειδωλολάτρες, η Αγία φωτίσθηκε από την αλήθεια του Θείου Λόγου και νέα ακόμα ασπάσθηκε το Χριστιανισμό.

Αυτό προκάλεσε την οργή του πατέρα της που μεταχειρίσθηκε κάθε μέσο, ακόμα και βασανισμούς για να την μεταπείσει. Όταν όμως βρέθηκε εμπρός στην υπερήφανη και σταθερή στάση της την παρέδωσε στο διοικητή της επαρχίας , για να την τιμωρήσει. Ο Έπαρχος εντυπωσιάσθηκε από την έξοχη ομορφιά της νέας και προσπάθησε να την επαναφέρει στην ειδωλολατρία. Εμπρός όμως στην αμετάκλητη απόφαση της να μην απαρνηθεί το Χριστό, την υπέβαλλε σε φρικτά μαρτύρια, γι' αυτό και ονομάσθηκε Μεγαλομάρτυρας.

Τελικά αποκεφαλίσθηκε με το ξίφος του ιδίου του πατέρα της, "ταίς πατρικαίς χερσί τω πατρικώ ξίφει την τελειώσιν δέχεται", όπως λέει ο βιογράφος της Συμεών. Και κατά την παράδοση, καθώς απομακρύνονταν από την σφαγή της θυγατέρας του , η Θεία Δίκη , με μορφή κεραυνού, κατέκαψε το δήμιο -πατέρα. Τον τιμωρό αυτό κεραυνό συμβολίζουν τα πυρά του Πυροβολικού και το 1829 καθιερώθηκε ως προστάτιδα του Ελληνικού Πυροβολικού και στις 4 Δεκεμβρίου του ιδίου χρόνου γιορτάσθηκε το γεγονός στο στρατόπεδο του μόλις συγκροτηθέντος πρώτου "Τάγματος Πυροβολητών", όπως ονομάζονταν τότε, οπότε και προσφέρθηκαν στους επισκέπτες οι από τότε πατροπαράδοτοι λουκουμάδες με κονιάκ…»

 Στη συνέχεια έγινε μικρή περιήγηση και ξενάγηση στον εξωτερικό χώρο της 1ης Στρατιάς, όπου υπήρχε έκθεση οπλικών συστημάτων του Πυροβολικού που παρουσιάστηκαν στους επισκέπτες.

Παρατέθηκε ακόμα και δεξίωση όπου προσφέρθηκαν οι καθιερωμένοι λουκουμάδες σε όλους.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν η αντιπεριφειάρχης κ. Ρένα Καραλαριώτη, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλιου κ. Σπύρος Μπαρμπούτης, ο Δ/κτης της 1ης Στρατιάς αντιστράτηγος Χρ. Μανωλάς, ο υπαρχηγός Τ.Α υποπτέραρχος Αθ. Τσαλίκης, ο Ά Κλαδάρχης ταξίαρχος Γ. Μπλιούμης, ο γενικός αστυνομικός δ/ντης Περιφέρειας Θεσσαλίας Βας. Χαλάτσης, ο αστυνομικός δ/ντης Λάρισας Παν. Ντζιοβάρας ο περιφερειακός δ/κτης των πυροσβεστικών υπηρεσιών Θεσσαλίας Ν. Μιχελάκης, οι πρόεδροι των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού και Αεροπορίας κ.κ Απ. Παπαπαρίσης και Κ. Λιουτας, εκπρόσωποι εφέδρων , πολλοί απόστρατοι αξιωματικοί και πλήθος Λαρισαίων που θέλησαν να τιμήσουν τη μνήμη της Αγίας.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass