ΤΟΝΙΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΝ

«Το λαϊκό κίνημα του 1940, επίκαιρο όσο ποτέ στην Ελλάδα του σήμερα»

Δημοσίευση: 29 Νοε 2013 19:06 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:11

 

 Μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα «Οι Λαογέννητοι Θεσμοί στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1940, η πείρα για το Λαϊκό Κίνημα σήμερα», διοργανώνει την ερχόμενη Τρίτη 3 Δεκεμβρίου στις 7 μ.μ στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Λάρισας, η Διοικούσα Επιτροπή του Ιστορικού Μουσείου Αμπελακίων περιόδου 1940-1949, με ομιλητή τον καθηγητή Σύγχρονης Πολιτικής και Κοινωνικής Ιστορίας στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ  κ. Γιώργο Μαργαρίτη.

Χθες με αφορμή την εκδήλωση που θα γίνει, τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής  παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στο ξενοδοχείο «Μετροπόλ», σημειώνοντας ότι «η ομιλία του καθηγητή κ. Μαργαρίτη θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς οι εξελίξεις σε όλους τους τομείς «τρέχουν» δραματικά για τους Έλληνες πολίτες και είναι βέβαιο πως το θέμα αυτό αποκτά συνεχώς νέα επικαιρότητα και νέες πλευρές του μπορούν να φωτιστούν σήμερα».

Αναλύοντας την επικαιρότητα και σπουδαιότητα του λαϊκού κινήματος, το μέλος της Δ.Ε του Μουσείου Αμπελακίων η κ. Άννα Σπανοπούλου σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «Τα διδάγματα της ιστορίας είναι τόσο επίκαιρα, λες και μιλούν για σημερινά γεγονότα. Και γίνεται τεράστια προσπάθεια, από αυτούς που βαρύνονται με εγκληματικές ευθύνες, να σβηστούν από τη μνήμη όχι μόνο του ελληνικού αλλά και όλων των λαών, με θεωρίες όπως αυτή των «δύο άκρων» ή ψηφίσματα σαν κι αυτά της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εξισώνει το φασισμό με τον σοσιαλισμό, όπως τον γνωρίσαμε τον 20ο αιώνα. Παράλληλα, το αστικό πολιτικό σύστημα προσπαθεί να βρίσκει τρόπο να συνεχίζει την βάρβαρη για το λαό πολιτική του, με την στήριξη των κομμάτων που εναλλάσσονται στην αστική διακυβέρνηση, είτε μέσα από μονοκομματικές κυβερνήσεις, είτε συνεργασίας, είτε και με άλλα «σχήματα κυβερνητικά» που ίσως δούμε στο μέλλον».

Μάλιστα όπως σημείωσε σε άλλο σημείο της τοποθέτησης της η κ. Σπανοπούλου «Η δεκαετία του 40΄αποδεικνύει ότι ο βασανισμένος λαός, έχει την ικανότητα οργανωμένος κάτω από τη σωστή σημαία, να ορίσει την μοίρα του, να οργανώσει τη ζωή του, να μην την εναποθέτει σε «σωτήρες». Η δεκαετία του 1940, απέδειξε ότι όταν ο λαός θέλει, μπορεί να οργανώσει τον αγώνα του, να πάρει την τύχη στα χέρια του, για την ίδια του τη ζωή, σε τομείς όπως, παιδείας, δικαιοσύνης, πολιτισμού, με θεσμούς δημοκρατικούς, ικανοποιητικούς για τις ανάγκες του».

Έτσι και σήμερα κατέληξε η κ. Σπανοπούλου με όλα όσα βιώνει ο ελληνικός λαός, με τα κλειστά πανεπιστήμια, τα φάρμακα που ακριβαίνουν, τις αλλεπάλληλες απεργιακές κινητοποιήσεις των γιατρών και τόσα άλλα που βιώνουν όλα τα κοινωνικά στρώματα, ο λαός πρέπει να παλέψει για να πάρει την τύχη στα χέρια του.

Να αντισταθεί ενάντια στη νέου τύπου βαρβαρότητα και να υπερασπιστεί με σθένος τα κεκτημένα του, τον πολιτισμό, την παιδεία, τη υγεία, τη δικαιοσύνη με τη δημιουργία νέων θεσμών, για τις νέες συνθήκες που θα προκύψουν. 

Μετά την ομιλία του κ. Μαργαρίτη θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό, με την προσδοκία όπως τονίστηκε στη συνέντευξη τύπου, να συνδεθεί το παρελθόν με το παρόν, να φωτιστούν πτυχές του λαϊκού κινήματος. 

Στη χθεσινή συνέντευξη τύπου παρέστη ακόμη και ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μουσείου Αμπελακίων κ. Άγης Παπαστεργίου.

 

                                                                                     Σοφία Ορφανιώτη                          

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass