ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕ ΦΘΗΝΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ

Διαφωνούν με τη ΜΟΜΑ οι οικοδόμοι

Δημοσίευση: 02 Απρ 2015 11:00 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 15:39

Το γεγονός ότι μία επανίδρυση της ΜΟΜΑ θα εκμεταλλευτεί τους νέους που υπηρετούν στις Ενοπλες Δυνάμεις δημιουργώντας ένα φθηνό εργατικό δυναμικό, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων του Νομού επισημαίνοντας ότι όλα αυτά αποτελούν ημίμετρα.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του το Συνδικάτο αναφέρει:

“Με φτηνό εργατικό δυναμικό τους χιλιάδες άνεργους νέους που υπηρετούν σήμερα τη θητεία τους και με εργαλείο την επανασύσταση των παλιών ΜΟΜΑ («Μεικτές Ομάδες Μηχανημάτων Ανασυγκροτήσεως»), θα επιχειρήσει η συγκυβέρνηση να κάνει κάποια μικρής έκτασης έργα υποδομών, για τα οποία δεν έχουν ενδιαφέρον (λόγω χαμηλού ποσοστού κέρδους) οι εργολάβοι.

Οι ΜΟΜΑ θα πιάνουν δουλειά σε διαγωνισμούς που κηρύσσονται άγονοι και σε μικρής έκτασης παρεμβάσεις που ανατίθενται δίχως διαγωνισμό. Για δε το εξειδικευμένο προσωπικό που απαιτούν τέτοια έργα, στο υπουργείο έχουν καταλήξει ότι χρειάζονται αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς, οικονομολόγους και λιμενολόγους. Θα τους αναζητήσουν φυσικά μέσα από όσους υπηρετούν τη θητεία τους. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι, απολυόμενοι οι επιστήμονες αυτοί από το στράτευμα θα έχουν μπρος τους το φάσμα της μακροχρόνιας ανεργίας, σκέφτεται να τους προτείνει παράταση θητείας για 2 χρόνια στο στράτευμα δίνοντάς τους μισθό ΕΠΟΠ.

 Στην τέτοια επιμήκυνση θητείας ποντάρουν με το δέλεαρ όχι μόνο του μισθού αλλά και με την πιστοποίηση, κάποιο «χαρτί» επαγγελματικής ειδικότητας (π.χ. οδηγοί, χειριστές μηχανημάτων κ.ά.) σε άλλους στρατευμένους.

 Η Διοίκηση του Συνδικάτου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Λάρισας δηλώνει ότι το ζήτημα της ανεργίας στο τομέα των κατασκευών δεν αντιμετωπίζεται με ημίμετρα, ούτε απαλλάσσοντας τους μεγαλοεργολάβους από τα ασύμφορα για αυτούς έργα, αφήνοντάς τους μόνο κατασκευές φιλέτα, για την εκμετάλλευση και μεγιστοποίηση των κερδών τους. Σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για τη δημιουργία του ενιαίου κατασκευαστικού φορέα, όπου οι βασικοί τομείς παραγωγής (τσιμέντα-χάλυβας-αδρανή υλικά κ.α.) θα κοινωνικοποιηθούν και κάτω από τον κεντρικό σχεδιασμό θα επιλέγονται και δρομολογούνται έργα, που βασικό τους στόχο θα έχουν την κάλυψη των λαϊκών αναγκών (στέγη-σχολεία-δρόμοι κ.α.). Μόνο έτσι μπορούν πραγματικά να βρουν δουλειά οι άνεργοι οικοδόμοι-μηχανικοί-αυτοαπασχολούμενοι κ.α. Αυτό απαιτεί φυσικά άλλο δρόμο ανάπτυξης, άλλη οικονομία, που τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα είναι λαϊκή περιουσία, αποδέσμευση από την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και μονομερή διαγραφή του χρέους, που φυσικά δεν θα το κάνει αυτή η συγκυβέρνηση, την εξουσία θα την έχει η εργατική τάξη με τους συμμάχους της.

 

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass