ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΤΟ ΕΣΠΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΧΘΕΣ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

Κλειστός αυτοκινητόδρομος η Λεωφόρος Καραμανλή

* Η ολοκλήρωση κατασκευής του δρόμου προβλέπεται εντός του 2015

Δημοσίευση: 23 Νοε 2013 21:02 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:03
  
Της Σοφίας Ορφανιώτη
Φωτ. Νίκος Σιούμκας
 
 
Σε έναν υπερσύγχρονο κλειστό αυτοκινητόδρομο, διπλής κατεύθυνσης και κυκλοφορίας, με παράπλευρους παράδρομους, νησίδες, στηθαία ασφαλείας, ηλεκτροφωτισμό, θέσεις στάθμευσης, όπου θα μπορούν να σταματούν τα αστικά λεωφορεία με ασφάλεια, με ισόπεδες διαβάσεις πεζών με φανάρια, θα μετατραπεί σε σύντομο χρονικό διάστημα η Λεωφόρος Καραμανλή της Λάρισας.
Ένας δρόμος καρμανιόλα που στοίχισε τη ζωή σε πολλούς ανθρώπους, μπαίνει πλέον σε τροχιά κατασκευής, καθώς το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και αναμένεται προσεχώς η δημοπράτησή του.
Πρόκειται για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 5,3 εκ. ευρώ, που θα δώσει λύση σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της Λάρισας και όχι μόνο στον τομέα της οδικής ασφάλειας.
Η κατασκευή του έργου αφορά στην αναμόρφωση ενός σημαντικού τμήματος της Λεωφόρου Καραμανλή και συγκεκριμένα από τον κόμβο του 303 ΠΕΒ έως την αερογέφυρα των σιδηροδρομικών γραμμών, από την οδό Διγενή μέχρι την οδό Βαρδουσίων.
Χθες ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου ήταν ζητούμενο από τους κατοίκους της συγκεκριμένης περιοχής αλλά και από τους Λαρισαίους εδώ και πολλά χρόνια. Διότι η παλιά εθνική οδός μετά την κατασκευή του ΠΑΘΕ, μπορεί να αστικοποιήθηκε παρέμεινε ως είχε όμως, χωρίς να γίνουν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις ασφαλείας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η ζωή και η επικοινωνία των κατοίκων των συνοικιών, που βρίσκονται εκατέρωθεν και να προκαλούνται πληθώρα ατυχημάτων και δυστυχημάτων όλα αυτά τα χρόνια».
Ο κ. Αγοραστός πρόσθεσε ακόμη ότι «το συγκεκριμένο σημείο του δρόμου είναι το πιο επικίνδυνο σε όλο το μήκος της Λεωφόρου Καραμανλή, για το οποίο μετά από προσπάθεια αλλά και την τελευταία επικαιροποίηση του ΕΣΠΑ, καταφέραμε να εξασφαλίσουμε τα κονδύλια ώστε να υλοποιηθεί. Εντάσσουμε ένα σημαντικό έργο ασφάλειας για τις ανθρώπινες κοινότητες, για τους Λαρισαίους και όχι μόνο.
Πλέον η Λάρισα και η Θεσσαλία αποκτούν έναν ασφαλή αυτοκινητόδρομο εντός του αστικού ιστού σε ένα σημείο στο οποίο έχουμε θρηνήσει πολλά θύματα».
Μεταξύ άλλων στην κατασκευή του έργου προβλέπονται παρεμβάσεις με δύο ισόπεδους κόμβους (στο ύψος του ΠΕΒ η μία και στην οδό Δούκα και Ενιπέα η άλλη).
Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου τόνισε πως «είναι μια ιδιαίτερη μέρα για τη Λάρισα καθώς ένας δρόμος στον οποίο θρηνήσαμε και θρηνούμε ανθρώπινες ζωές μπαίνει στην τελική ευθεία. Μέχρι και πριν από λίγο καιρό κανείς δεν πίστευε ότι η Λεωφόρος Καραμανλή θα μπει στη φάση της υλοποίησης.
Πλέον οι πολίτες θα έχουν αυτό που δικαιούνται, έναν δρόμο ασφαλή, σύγχρονο, που θα αναμορφώσει ριζικά τη γύρω περιοχή προς το καλύτερο. Έτσι τόσο οι επισκέπτες, όσο και οι επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή θα μπορούν πλέον να κινούνται με ασφάλεια. Η ένταξη αυτού του έργου δίνει για μία ακόμη φορά το στίγμα πως όταν κάποιος επιμένει και προσπαθεί τελικά τα καταφέρνει».
ΤΟ ΕΡΓΟ
Αντικείμενο του έργου είναι η πλήρης κατασκευή (αρτηρία, παράπλευρο δίκτυο, δύο ισόπεδοι κόμβοι, αποχετευτικά – αποστραγγιστικά έργα, σήμανση-ασφάλιση του έργου, ηλεκτροφωτισμός-σηματοδότηση) τμήματος της Παλιάς Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης ,εντός της πόλης μήκους 1 χιλιομέτρου και συγκεκριμένα από την οδό Διγενή έως την οδό Βαρδουσίων (Χιλιομετρική Θέση(Χ.Θ.) 5+700 έως 6+630).
Το τμήμα αυτό της αρτηρίας έχει χαρακτηριστικά αστικής αρτηρίας με 2+2 λωρίδες (Χ.Θ. 5+700 έως Χ.Θ. 6+400) και με 3+3 λωρίδες (Χ.Θ. 6+400 έως Χ.Θ. 6+630) καθώς και διαχωριστική νησίδα πλάτους 5 μέτρων.
Το πλάτος των παράπλευρων οδών που χωροθετούνται εκατέρωθεν της αρτηρίας σε όλο το μήκος της είναι της τάξης των 5 μέτρων και το πεζοδρόμιο μεταξύ αρτηρίας και παραπλεύρων της τάξης των 3 μέτρων.
Το υπό κατασκευή τμήμα της Λεωφόρου Καραμανλή καθιστούν ιδιαίτερα επικίνδυνο ο αυξημένος κυκλοφοριακός φόρτος του σε συνδυασμό με τα ελλιπή τεχνικά χαρακτηριστικά της διατομής (απουσία σήμανσης, διαγράμμισης, ελλιπής φωτισμός, κλ.π) και της ανάπτυξης πολλών παρόδιων ιδιοκτησιών που συνδέονται απευθείας με τη Λεωφόρο, με αποτέλεσμα οι προσβάσεις στις παρόδιες χρήσεις γης (εκκλησία, καταστήματα, τράπεζες, κλπ.) να γίνονται ανεξέλεγκτα.
Με την ολοκλήρωσή του έργου που προβλέπεται μέσα στο 2015, αναμένεται η άρση της επικινδυνότητας και αποφυγή των πολύ συχνών τροχαίων ατυχημάτων που συμβαίνουν στην περιοχή.
Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στην έδρα της Περιφέρειας παρευρέθηκαν ακόμη ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Γρηγόρης Παπαχαραλάμπους, η θεματική αντιπεριφερειάρχης κ. Μαρία Μαμάρα, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ. Κώστας Δεσπόπουλος, Χρήστος Καλομπάτσιος, Θανάσης Παιδής, Χρήστος Σιδερόπουλος, ο διευθυντής Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Στάμος Διαμαντάς και η προϊσταμένη κ. Σταυρούλα Καρρά.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass