ΑΜΕΣΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΑΝΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥΣ

Τρεις νέοι κυκλικοί κόμβοι στη Λάρισα

* «Στις προθέσεις της δημοτικής αρχής είναι το 2014 να σχεδιαστούν και να κατασκευαστούν, ανάλογα βέβαια με τα οικονομικά του Δήμου, κι άλλοι, σε σημεία της πόλης», υποστηρίζει ο αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Οικονόμου

Δημοσίευση: 23 Νοε 2013 20:53 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:03
 
Της Λένας Κισσάβου
Στο πλαίσιο εξεύρεσης λύσεων για το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Λάρισας, η δημοτική αρχή διαπιστώνοντας ότι το εγχείρημα των κυκλικών κόμβων πέτυχε συμβάλλοντας σε μια ομαλή ροή κίνησης νευραλγικών σημείων της πόλης, προχωρά άμεσα στην κατασκευή τριών νέων.
Πρόκειται για κυκλικούς κόμβους στις συγκλίσεις των εξής οδών:
α) Φαρσάλων και Θεοφράστου στη συνοικία Αβέρωφ,
β) Παπανδρέου και Πατέρα στη Νεάπολη και
γ) Μανδηλαρά, Ηπείρου, Ναυαρίνου και Κίρκης στον Αγιο Κωνσταντίνο.
Οι μελέτες των τριών κόμβων έχουν εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Λαρισαίων και άμεσα θα προχωρήσει η ανάθεση του έργου σε μια εργολαβία.
«Θεωρώ ότι οι κυκλικοί κόμβοι θα λύσουν σημαντικά προβλήματα κυκλοφορικών προβλημάτων σε σημεία της πόλης που παρατηρούνται δυσκολίες ομαλής κίνησης των οχημάτων» δηλώνει ο αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Οικονόμου, και συμπληρώνει: «Άλλωστε το πρωτόγνωρο αυτό εγχείρημα στη Λάρισα, με τον πρώτο κυκλικό κόμβο που έχει δημιουργηθεί στο Αλκαζάρ, στη γέφυρα του Πηνειού, αποδείχθηκε ότι έχει πετύχει. Έτσι η δημοτική αρχή συνεχίζει να δίνει ανάλογες λύσεις και σε άλλα σημεία της πόλης, με την κατασκευή ακόμη τριών κόμβων, ενώ στις προθέσεις της είναι μέσα στο 2014 να σχεδιαστούν κι άλλοι καινούργιοι, με τις απαιτούμενες προδιαγραφές, η κατασκευή βέβαια των οποίων, θα εξαρτηθεί και από τα οικονομικά του Δήμου.
Στόχος είναι να μειωθούν όσο το δυνατόν, οι πολλοί φωτεινοί σηματοδότες στην πόλη».
Οι μελέτες συντάχθηκαν από το τμήμα κυκλοφοριακών ρυθμίσεων του Δήμου Λαρισαίων και σύμφωνα με τη διευθύντρια των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λαρισαίων κ. Λίλη Γιοβρή: «Η Τεχνική Υπηρεσία προσπαθεί να υιοθετήσει τη λύση της διαμόρφωσης κυκλικών κόμβων, σε διάφορα κυκλοφοριακά προβλήματα, γιατί το σύστημα αυτό έχει καθιερωθεί διεθνώς για λόγους μεγαλύτερης οδικής ασφάλειας, αλλά και εξοικονόμησης ενέργειας και πόρων».
Οι εν λόγω κυκλικοί κόμβοι, (στους οποίους να σημειωθεί ότι προτεραιότητα έχει το όχημα που κινείται μέσα σε αυτούς και όχι αυτό που εισέρχεται σε αυτούς), σχεδιάστηκαν με βάση την υφιστάμενη έκταση των σημείων που θα δημιουργηθούν, τηρώντας συγκεκριμένες προδιαγραφές.
Αναλυτικότερα για τον καθένα μάς μίλησε η προϊσταμένη του τμήματος κυκλοφοριακών ρυθμίσεων του Δήμου, κ. Φωτεινή Μήτσιου.
-Φαρσάλων και Θεοφράστου (στο Αβέρωφ):
«Πρόκειται για ένα σημείο με μεγάλο κυκλοφοριακό φορτίο, χωρίς σηματοδότες και τα οχήματα που βρίσκονται επί της οδού Θεοφράστου δύσκολα μπορούν να εισέλθουν στην οδό Φαρσάλων», τονίζει η κ. Μήτσιου, εξηγώντας τον λόγο της επιλογής του σημείου, για τη δημιουργία ενός τέτοιου έργου.
Όπως υποστήριξε, με τη δημιουργία του κυκλικού κόμβου, το σημείο αυτό θα αποκτήσει μεγαλύτερη κυκλοφοριακή ικανότητα και οδική ασφάλεια. Η κίνηση των οχημάτων αλλά και των πεζών θα γίνει πιο ασφαλής, αποκλείοντας πολλές πιθανότητες πρόκλησης ατυχημάτων, οι οποίες υπάρχουν σήμερα.
Στο έργο προβλέπονται: διαμόρφωση διαβάσεων πεζών, νησίδες για στάσεις πεζών και μονοδρόμηση της οδού που βρίσκεται δίπλα από τον ιερό ναό της Ανάληψης του Σωτήρος και είναι παράλληλη της οδού Θεοφράστου.
Αν και θα οριοθετείται η ταχύτητα των οχημάτων στα 30 χιλιόμετρα, παρόλα αυτά εκτιμάται ότι η γεωμετρική διαμόρφωση του κόμβου θα αναγκάσει ούτως ή άλλως τα οχήματα να μειώνουν ταχύτητα εισερχόμενα σε αυτόν.
-Παπανδρέου και Πατέρα (στη Νεάπολη):
Ο λόγος που θα κατασκευαστεί εκεί κυκλικός κόμβος, είναι η μεγάλη συχνότητα των ατυχημάτων, υποστηρίζει η κ. Φωτεινή Μήτσιου.
-Συμβολή των οδών Μανδηλαρά, Ηπείρου, Ναυαρίνου και Κίρκης (στον Αγιο Κωνσταντίνο): Σήμερα, στο εν λόγω σημείο, της συμβολής των τεσσάρων οδών, επικρατεί μια άναρχη κυκλοφοριακή κατάσταση, που εγκυμονεί κινδύνους ατυχημάτων. Παράλληλα μεγάλος όγκος αυτοκινήτων σταθμεύει επίσης άναρχα, σε αυτό το νευραλγικό σημείο, αυξάνοντας την επικινδυνότητά του. Με τον κυκλικό κόμβο, προβλέπεται τόσο να ομαλοποιηθεί η κυκλοφορία οχημάτων, όσο και να μπει μια τάξη στη στάθμευση οχημάτων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΟΜΑΛΗ
ΣΥΝΕΧΗΣ ΚΙΝΗΣΗ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
Για το λόγο που πλέον οι κυκλικοί κόμβοι αποτελούν για τον Δήμο την ιδανικότερη επιλογή για κυκλοφορικές ρυθμίσεις στην πόλη, η κ. Φωτεινή Μήτσιου μάς εξηγεί: «Η υιοθέτηση των κυκλικών κόμβων καθιερώνεται διεθνώς όλο και περισσότερο λόγω της γενικής βελτίωσης της οδικής ασφάλειας και της κυκλοφοριακής εξυπηρέτησης. Από στατιστικά στοιχεία άλλων χωρών προκύπτει ότι, σε σχέση με άλλες μορφές, οι κυκλικοί κόμβοι επιτυγχάνουν μείωση ατυχημάτων: σοβαρού τραυματισμού και θανατηφόρων μέχρι 90%, τραυματισμού μέχρι 75%, αύξηση κυκλοφοριακής ικανότητας κατά 30-50%, η οποία μπορεί να μειώνεται σε 30-40% σε περίπτωση παρουσίας πεζοδιαβάσεων.
Τα πιθανά σημεία σύγκρουσης (σημεία εμπλοκής ) τόσο μεταξύ των οχημάτων όσο και μεταξύ οχημάτων και πεζών είναι λιγότερα σε σχέση με αυτά μίας τυπικής διαμόρφωσης ισόπεδου κόμβου.          
Επίσης τα πλεονεκτήματα έναντι των συμβατών ισόπεδων κόμβων, είναι τα εξής:
• Περιορισμός των καθυστερήσεων (γενικά αποτρέπεται ο σχηματισμός ουρών).
• Μικρότερες ουρές οχημάτων
• Καλύτερη διαχείριση της ταχύτητας, η ρύθμιση της οποίας αποτελεί παράγοντα ίσως τον κρισιμότερο στη θέση ισόπεδου κόμβου. Η επιβαλλόμενη μείωση της ταχύτητας σημαίνει ότι: οι οδηγοί έχουν στη διάθεσή τους μεγαλύτερο χρόνο να αποφασίσουν και να αντιδράσουν ενώπιον των άλλων κινουμένων οχημάτων και των πεζών, τα ατυχήματα είναι μειωμένης σοβαρότητας οι πεζοί κινούνται με μεγαλύτερη ασφάλεια.
• Ευκαιρίες για βελτίωση των χαρακτηριστικών των οδών στα σημεία εισόδου σε οικισμένο περιβάλλον.
• Σε αρκετές περιπτώσεις αποφυγή ή μετάθεση στο μέλλον της ανάγκης για δαπανηρά έργα, π.χ. για κατασκευή ανισόπεδου κόμβου, έργων διαπλατύνσεων διαμόρφωσης αριστερών στροφών, ή και εγκατάστασης φωτεινής σηματοδότησης.
• Εξοικονόμηση χρηματικών πόρων, επειδή δεν απαιτείται εγκατάσταση και συντήρηση φωτεινής σηματοδότησης. Συγκεκριμένα μπορεί να εξοικονομούνται ετησίως περίπου € 5.000 από δαπάνες οδοφωτισμού και συντήρησης, δεδομένου ότι η ζωή των έργων μπορεί να καλύψει διάρκεια 25 ετών, σε σύγκριση με τα 10 έτη ζωής, που έχει μια συμβατική εγκατάσταση φωτεινής σηματοδότησης».
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass