ΜΕ ΕΚΘΕΣΗ «ΚΑΡΑΝΤΑΝΑΣ», ΠΑΛΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ, ΠΟΔΗΛΑΤΟΠΟΡΙΕΣ, ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ, ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ…

Ποδηλατοεκδηλώσεις τον Φεβρουάριο στη Λάρισα

* Απώτερος στόχος η ίδρυση Μουσείου Ποδηλάτου

Δημοσίευση: 16 Νοε 2013 21:03 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:55
  
Τα πρώτα βήματα, έστω αργά, έγιναν στο παρελθόν, με διάφορες παρεμβάσεις, από τον Δήμο Λαρισαίων. Το ποδήλατο κέρδισε ξανά τη θέση του, στη ζωή της Λάρισας και διεκδικεί, συνεχώς περισσότερο χώρο. Εκ του αποτελέσματος, ο Δήμος παρακολουθεί την κατάσταση και σχεδιάζει εκδηλώσεις, που θα ενισχύσουν την τόνωση της ποδηλατοκίνησης στη Λάρισα και θα αναδείξουν την ιστορική σχέση της με το δίκυκλο αυτό.
Κάποιες ιδέες του δημάρχου Λαρισαίων κ. Κων. Τζανακούλη και χωρίς οικονομικό κόστος, θ΄αρχίσουν να υλοποιούνται τον Φεβρουάριο του 2014, με την απαραίτητη βοήθεια των δημοτών, που διαθέτουν ποδήλατα και κυρίως παλιά, τις γνωστές «καραντάνες». Το σχέδιο περιλαμβάνει έκθεση παλιών ποδηλάτων και έκθεση φωτογραφιών με ποδήλατα («καραντάνες»). Πρόκειται να βραβευτούν το πιο παλιό, το πιο καλοδιατηρημένο και ο γηραιότερος αναβάτης ποδηλάτου. Η όλη προσπάθεια, θα συνδυαστεί με μαζικές ποδηλατοπορίες, με κάθε τύπο ποδηλάτου, σε αποστάσεις και εκτός Λάρισας π.χ. Λάρισα- Γιάννουλη ή Τύρναβος κλπ.
Οι εκδηλώσεις θα κάνουν αίσθηση, αναγκαστικά, γιατί σχεδιάζεται να αποκλειστεί εντελώς το κέντρο της Λάρισας, για συγκεκριμένες ώρες και να κυκλοφορούν μόνο ποδήλατα. Ο απώτερος σχεδιασμός του δημάρχου και του Δήμου Λαρισαίων, είναι η δημιουργία μόνιμου Μουσείου Ποδηλάτου στη Λάρισα, με εκθέματα παλιές «καραντάνες», αλλά και νεότερα μοντέλα, όλων των τύπων. Αυτό προϋποθέτει και την καθοριστική συμμετοχή των δημοτών.
Οι προσπάθειες για τη στήριξη του ποδηλάτου στη Λάρισα, ξεκίνησαν πριν χρόνια και ήταν από τους πρώτους δήμους που κατασκεύασε ποδηλατοδρόμους, αλλά δεν είχαν την αναμενομένη συνέχεια, με νέες επεκτάσεις. Όμως, σε κάθε ανακατασκευή πεζοδρομίων στα όρια του Δ. Λαρισαίων δημιουργείται και ράμπα για ποδήλατα, καροτσάκια αναπήρων κλπ. Τελευταία έγιναν ράμπες και στα πεζοδρόμια του δρόμου Λάρισας- Γιάννουλης και στη γέφυρα του Πηνειού, οπότε είναι ασφαλέστερη και ευκολότερη η ποδηλατάδα προς τα κει.
Μάλιστα, πριν χρόνια ο Δήμος εφάρμοσε πιλοτικό πρόγραμμα, με το «δανεισμό» ποδηλάτων, δωρεάν, σε δημότες, που κινούνται στο κέντρο ή σε οδηγούς ΙΧΕ, που σταθμεύουν στα δημοτικά παρκινγκ. Ο θεσμός διατηρείται και σήμερα στο δημοτικό πάρκινγκ της οδού Καλλιθέας. Πολύ καλές εντυπώσεις είχε αφήσει και η έκθεση γλυπτών με θέμα το ποδήλατο, που έγινε στη Λάρισα. Στα θετικά ακόμα είναι η λειτουργία από τον Δήμο, ακαδημίας οδήγησης ποδηλάτου, για μικρά παιδιά.
Η αρχική ιδέα ερρίφθη, αλλά η δημοτική αρχή δέχεται και πολλές άλλες ιδέες, που μπορεί να έχουν δημότες και φορείς που ασχολούνται με το ποδήλατο και με το περιβάλλον. Μέχρι τον Φεβρουάριο, που θα καταρτισθεί το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων, ο Δήμος δέχεται ιδέες και συμμετοχές, στο γραφείο Τύπου, στο τηλέφωνο 2410 - 256.619.
Ε. ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass