ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Νέο τμήμα Μοριακής Επιδημιολογίας

* Το Εργαστήριο θα αποτελέσει Συνεργαζόμενο Κέντρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Δημοσίευση: 16 Νοε 2013 1:31 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:55
  
Το νέο τμήμα Μοριακής Επιδημιολογίας, που θα λειτουργήσει στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εγκαινιάσθηκε, χθες, από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κων. Αγοραστό.
Το Τμήμα, που εξοπλίστηκε μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, αποτελεί το πρώτο στην περιοχή και από τα ελάχιστα στη χώρα που θα ασχοληθεί με την ανάλυση περιβαλλοντικών δειγμάτων και κλινικών δειγμάτων που σχετίζονται με τη διερεύνηση έξαρσης κρουσμάτων, όπως για παράδειγμα είχε συμβεί πέρυσι στην Ελασσόνα, κάτοικοι της οποίας νόσησαν από υδατογενή επιδημία.
Των εγκαινίων προηγήθηκε αγιασμός από τον μητροπολίτη Λάρισας σεβ. Ιγνάτιο, ενώ στο ιστορικό του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αναφέρθηκε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Λάρισας και επιστημονικός υπεύθυνος του Εργαστηρίου Χρήστος Χατζηχριστοδούλου για να σημειώσει τη στήριξη του Υπουργείου Υγείας, του ΚΕΕΛΠΝΟ, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Ιατρικού Τμήματος, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και όλων των φορέων δημόσιας υγείας.
Στο πλαίσιο της τελετής εγκαινίων, χαιρετισμό απηύθυναν, η γενική διευθύντρια δημόσιας υγείας του υπ. Υγείας Αθ. Κύρλεση, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ι. Μεσσήνης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός, η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας Ρ. Καραλαριώτου, η διευθύντρια του ΚΕΕΛΠΝΟ Τζ. Κρεμαστινού, ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Ντ. Μενούτσι, ο πρόεδρος του Ιατρικού Τμήματος Ι. Στεφανίδης, η αντιδήμαρχος Λαρισαίων Λ. Ντάβαρη, ο πρόεδρος του ΙΣΛ Ντ. Γιαννακόπουλος, αλλά και ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ Χρ. Κέλλας, ενώ δεν παρέστη τελικά η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
Όπως διευκρίνισε στην «Ε» ο κ. Χατζηχριστοδούλου «το νέο τμήμα Μοριακής Επιδημιολογίας του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας Θεσσαλίας είναι το πρώτο εργαστήριο με αυτό το αντικείμενο στην περιφέρειά μας, και είναι από τα λίγα στη χώρα που θα ασχοληθούν ταυτόχρονα με την ανάλυση περιβαλλοντικών δειγμάτων και κλινικών δειγμάτων που σχετίζονται με τη διερεύνηση έξαρσης κρουσμάτων.
Για την ανίχνευση υδατογενών και τροφιμογενών επιδημιών είναι απαραίτητη η χρήση μοριακής τυποποίησης των παθογόνων. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια στον συγκεκριμένο τομέα έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος προχωρώντας στην ανάλυση του ολικού γενώματος των παθογόνων, που αποτελεί και έναν από τους μελλοντικούς στόχους του εργαστηρίου.
Το εργαστήριο έχει εξοπλιστεί, μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας με φορέα υλοποίησης το ΚΕΕΛΠΝΟ, και το προσωπικό εκπαιδεύτηκε στη μοριακή τυποποίηση των παθογόνων, καθώς και στην τυποποίηση με τη χρήση πρωτεϊνών (MALDI-TOFF) το οποίο βρίσκεται ακόμη σε ερευνητικό στάδιο».
Στην πράξη το εργαστήριο θα βοηθήσει στην ανίχνευση υδατογενών και τροφιμογενών εξάρσεων κρουσμάτων τόσο στην περιφέρειά μας όσο και στην υπόλοιπη χώρα, καθώς και στη διερεύνησή τους.
Όπως συνέβη με υδατογενή επιδημία στην Ελασσόνα από ροταϊό το 2012 κατά την οποία περίπου 3.600 άτομα νόσησαν. Κατά τη διερεύνηση της επιδημίας, παρότι υπήρχαν ισχυρές ενδείξεις ότι ήταν υδατογενής από το πόσιμο νερό (ανευρέθησαν δείκτες κοπρανόδους μόλυνσης στο νερό) και η επιδημιολογική διερεύνηση είχε ισχυρές ενδείξεις συσχέτισης με την κατανάλωση νερού, δεν κατέστη δυνατόν να ανευρεθεί το παθογόνο στο νερό. Με την καινούργια τεχνολογία, καθώς και με τις νέες επιδημιολογικές μεθόδους και στατιστικά μοντέλα θα αυξήσουμε τις πιθανότητες να ταυτοποιήσουμε την πιθανή πηγή μόλυνσης καθώς και την ανίχνευση του αιτιολογικού παράγοντα».
«Απώτερος στόχος, προσθέτει ο κ. Χατζηχριστοδούλου, είναι η πρόληψη των νοσημάτων αυτών για την οποία το εργαστήριο μπορεί να συμβάλει σημαντικά. Πέραν του εργαστηριακού κομματιού πρέπει να τονίσουμε την παράλληλη ανάπτυξη επιδημιολογικών μεθόδων και στατιστικών μοντέλων που ερμηνεύουν - ανιχνεύουν την πηγή μετάδοσης των νοσημάτων.
Το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα αναπτυχθεί σε αυτόν το τομέα συνεργαζόμενο με φορείς του εξωτερικού με σχετική εμπειρία» κατέληξε ο κ. Χατζηχριστούλου, με την κ. Κύρλεση και τον κ. Μενούτσι να επισημαίνουν τη σημασία από την επίσημη και τυπικά, σε λίγο καιρό, ανακήρυξη του Εργαστηρίου της Λάρισας ως Συνεργαζόμενο Κέντρο με τον ΠΟΥ.
ΗΜΕΡΙΔΑ
Προηγήθηκε ημερίδα που διοργάνωσε το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΠΕΔΥ) Θεσσαλίας, που λειτουργεί στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (εδρεύει στο κτίριο Κατσίγρα της Ιατρικής) με θέμα «Μέθοδοι δειγματοληψίας υδάτων για μικροβιολογικό και χημικό έλεγχο. Ερμηνεία αποτελεσμάτων - διορθωτικές ενέργειες».
Η ημερίδα στόχευε στην κατάρτιση επαγγελματιών υγείας από περιφερειακές διευθύνσεις υγείας, νοσοκομεία, δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης κ.α. σε θέματα δειγματοληψίας και ερμηνείας εργαστηριακών αποτελεσμάτων.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass