Προτεραιότητα η καταπολέμηση της λαθροϋλοτομίας

Δημοσίευση: 15 Νοε 2013 21:29 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:54
 

Της Λένας Κισσάβου

Θετικά απέδωσαν τα νέα μέτρα που ελήφθησαν φέτος , από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, τόσο για την καταπολέμηση της  λαθροϋλοτόμησης ,όσο και για την πρόληψη των πυρκαγιών, στο πλαίσιο προστασίας του εθνικού δασικού πλούτου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν χθες, σε σύσκεψη αρμόδιων φορέων της Θεσσαλίας, με τον αν. υπουργό ΠΕΚΑ, κ. Σταύρο Καλαφάτη, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας, στη Λάρισα.

Ο κ. Καλαφάτης υποστηρίζοντας ότι «για το υπουργείο περιβάλλοντος η καταστροφή του δασικού πλούτου αποτελεί έγκλημα περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό, είτε αυτό επιτελείται με τη μορφή της λαθροϋλοτομίας είτε με την μορφή πυρκαγιάς», τόνισε: «Η καταπολέμηση της λαθροϋλοτόμησης αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση, κι γι αυτό θα συνεχίσουμε τις συσκέψεις με τους αρμόδιους φορείς αλλά και τη διενέργεια εκείνων των δράσεων, που θα μας επιτρέψουν να κάνουμε καθαρό προς όλους ότι δεν θα επιτρέψουμε να επιτελείται ένα τέτοιο έγκλημα».

Όσο αφορά στα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της σύσκεψης μετά την εφαρμογή των νέων μέτρων , ο αν. υπουργός ανάφερε πως: «Στόχος της σύσκεψης, ήταν η ανταλλαγή απόψεων όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων καθώς και ο καλύτερος συντονισμό τους για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λαθρούλοτομίας. Οι πρώτες εκτιμήσεις είναι θετικές.

Διαπιστώθηκε ότι η αυστηροποίηση και η αμεσότητα των ποινών, η διευκόλυνση της διαδικασίας της κατάσχεσης των κλεμμένων προϊόντων, η άμεση ποινή κατά την διάρκεια τέλεσης του εγκλήματος, η αφαίρεση αδείας, η υπερωριακή απασχόληση δασικών υπαλλήλων -που μεριμνήσαμε να υπάρχει προκειμένου να γίνουν περισσότεροι και τακτικοί έλεχγοι , ήταν μια σειρά μέτρων που δείχνουν ότι έφεραν αποτέλεσμα.

Σκοπός μας είναι να προστατέψουμε τον δασικό πλούτο…

Συνεχίζουμε την προσπάθεια, λαμβάνοντας υπόψη και τη δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία, αλλά και τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων ειδικά των ορεινών περιοχών, για προμήθεια ξυλείας. Αποδείξαμε ότι δεν είμαστε ανάλγητοι και ότι κατανοούμε την ανάγκη του κόσμου.

Εχει δοθεί γι αυτό, η απαραίτητη οδηγία, με εγκύκλιο του ειδικού γραμματέα δασών, του υπουργείου, κατόπιν πρωτοβουλίας της πολιτικής ηγεσίας, να διευκολύνονται εκείνες οι περιπτώσεις ,που ο πολίτης στους ορεινούς οικισμούς, θέλει να καλύψει την προσωπική του ανάγκη με 1,5 τόνο καυσόξυλα, για το χειμώνα, πάντα με τον έλεγχο των δασικών υπηρεσιών».

Ο κ. Καλαφάτης στο πλαίσιο της σύσκεψης, απευθύνθηκε στους βουλευτές, που συμμετείχαν, κ.κ. Ηλία Βλαχογιάννη (ΝΔ), Ηρώ Διώτη (ΣΥΡΙΖΑ) και Πάρι Μουτσινά (Ανεξάρτητος), δίνοντάς τους το λόγο να καταθέσουν προτάσεις προκειμένου να συμβάλουν στην αποτελεσματικότερη καταπολέμηση του φαινομένου, αλλά και στον καλύτερο σχεδιασμό της επόμενης περιόδου.

Από την πλευρά της η Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, κ. Καλλιόπη Γερακούδη, αναφέρθηκε στα στοιχεία των Δασικών Υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης από τα οποία προκύπτει ότι δεν υπήρξε το 2013 έξαρση του φαινομένου, γεγονός το οποίο οφείλεται τόσο στην αύξηση των ελέγχων κατά 35% σε σχέση με τους αντίστοιχους του 2012, όσο και στην αυστηροποίηση των ποινικών διατάξεων.

Τα στοιχεία που αφορούσαν στην λαθροϋλοτομία στη Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα και συγκεκριμένα τα συγκριτικά αποτελέσματα του προγράμματος πρόληψης της λαθροϋλοτομίας , παρουσίασε χθες  ο διευθυντής συντονισμού τής Αποκεντρωμένης διοίκησης κ. Μιχαλές, ο οποίος μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι στη Θεσσαλία φέτος σε σχέση με πέρυσι διπλασιάστηκαν οι έλεγχοι στα δάση, μειώθηκαν οι μηνύσεις,  και αυξήθηκαν τα κατασχεμένα καυσόξυλα κατά 29, 5%, λόγω κυρίως όχι του μεγαλύτερου αριθμού περιπτώσεων λαθρουλοτομίας, αλλά του μεγαλύτερου όγκου των καυσόξυλων που παρανόμως έκοψαν.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκε  ο Ειδικός Γραμματέας Δασών του ΥΠΕΚΑ, κ. Γεώργιος Αμοργιανιώτης και συμμετείχαν επίσης ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο Διευθυντής Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και οι Διοικητές Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των Νομών, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλίας και οι Αστυνομικοί Διευθυντές των Νομών, Δήμαρχοι της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ο Διευθυντής ΠΕΧΩ, ο Διευθυντής Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών, οι Διευθυντές Δασών και οι Δασάρχες, ο Προϊστάμενος  και ο Τμηματάρχης Σχεδιασμού και πρόληψης της  Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Τη σύσκεψη οργάνωσε η  Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass