Για ανυπαρξία κατηγορούν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Δημοσίευση: 15 Νοε 2013 17:16 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:54

Για ανυπαρξία νομοθετικών πρωτοβουλιών, ολιγωρία στην κατάθεση νομοσχεδίων και λαθεμένη πληροφόρηση ή παραπληροφόρηση κατηγορούν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον αρμόδιο υπουργό κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, με επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής, οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, μέλη της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, Νίκη Φούντα και Θωμάς Ψύρρας.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου, «στο κείμενο ζητούνται διευκρινήσεις, σχετικά με το ότι δεν έχει φτάσει ούτε ένα σχέδιο νόμου από το ΥΠΑΑΤ και τον αρμόδιο υπουργό στην ολομέλεια, επί ενάμιση ολόκληρο χρόνο, καθώς και αναλυτική ενημέρωση για το ότι ο αρμόδιος Υπουργός κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης αποποιείται των ευθυνών του επικαλούμενος λόγους «ανωτέρας βίας», υποδεικνύοντας ως υπαίτια την Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης. Μάλιστα μας εξέπληξε εξαιρετικά δυσάρεστα το γεγονός ότι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσαυτάρης στη συνεδρίαση της Επιτροπής ισχυρίστηκε ότι το νομοσχέδιο αυτό έχει κατατεθεί στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης από τον Μάιο, ωστόσο η Διεύθυνση Νομοθετικού Έργου της Βουλής διαψεύδει, ότι έχει στα χέρια της σχέδιο νόμου του ΥΠΑΑΤ. Η λαθεμένη πληροφόρηση ή παραπληροφόρηση των μελών της επιτροπής, θεωρούμε ότι εγείρει μείζον ηθικό ζήτημα. Προκειμένου να μην υπάρχει ευτελισμός των διαδικασιών ο υπουργός θα πρέπει να ενημερώσει επίσημα και από θέση ευθύνης αναλυτικά το κοινοβούλιο για την πορεία των νομοθετικών διαδικασιών.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ολιγωρία στην κατάθεση νομοσχεδίων έχει ως αποτέλεσμα  οι βουλευτές να μην μπορούν να συνεισφέρουν με ουσιαστικές παρεμβάσεις στα προβλήματα της πρωτογενούς παραγωγής και να μην προωθείται το καθόλα απαραίτητο νομικό πλαίσιο  εκσυγχρονισμού της θεσμικής λειτουργίας, αλλά και των όρων βιωσιμότητας και ανάπτυξης του τόσο κρίσιμου κλάδου, για την οικονομία και την κοινωνία.

Οφείλουμε να αποδείξουμε πως υπάρχει η πολιτική βούληση για δραστικές αλλαγές, με καίριες λύσεις για τους παραγωγούς. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με έντονη παρουσία και στρατηγικό ολοκληρωμένο σχεδιασμό, με όραμα για τον πρωτογενή τομέα και τους ανθρώπους του.»

Το πλήρες της επιστολής έχει ως εξής:

«Κύριε Πρόεδρε,

Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε αναλυτικά για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατά την κοινοβουλευτική περίοδο που διανύουμε.

Κατά τις συνεδριάσεις της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου (για ενημερώσεις από τον Υπουργό ή κυρώσεις συμβάσεων) υπάρχουν συνεχείς οχλήσεις προς τον Υπουργό, κύριο Αθανάσιο Τσαυτάρη, να προωθηθεί η νομοθετική δραστηριότητα του ΥΠΑΑΤ, η οποία παραμένει μηδαμινή.

Ούτε ένα σχέδιο νόμου δεν έχει έρθει στην Ολομέλεια από το ΥΠΑΑΤ.

Δυστυχώς, η ενημέρωση των μελών της αρμόδιας Επιτροπής αναφορικά με τις αιτίες καθυστέρησης του νομοθετικού έργου του εν λόγω Υπουργείου δεν ήταν επαρκής.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε κατ’ επανάληψη ότι έχει καταθέσει σχέδιο νόμου με τίτλο «Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας των ζωών και άλλες διατάξεις». Οι τελευταίες σχετικές αναφορές έγιναν στις συνεδριάσεις-ενημερώσεις της Επιτροπής στις 7 και 14 Νοεμβρίου, όπου ο κύριος Υπουργός επικαλέστηκε ολιγωρία από πλευράς της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης. (Παρακαλούμε, βλέπετε τα συνημμένα αποσπάσματα από τα πρακτικά των προαναφερόμενων συνεδριάσεων της Επιτροπής).

Μας εξέπληξε εξαιρετικά δυσάρεστα, ως μέλη της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, το γεγονός ότι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσαυτάρης στη συνεδρίαση της Επιτροπής ισχυρίστηκε ότι το νομοσχέδιο αυτό έχει κατατεθεί στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης από τον Μάιο, ωστόσο η Διεύθυνση Νομοθετικού Έργου της Βουλής διαψεύδει ότι έχει στα χέρια της σχέδιο νόμου του ΥΠΑΑΤ. Η λανθασμένη πληροφόρηση ή παραπληροφόρηση των μελών της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου θεωρούμε ότι εγείρει μείζον ηθικό ζήτημα. Προκειμένου να μην υπάρχει ευτελισμός των διαδικασιών ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα πρέπει να ενημερώσει επίσημα και από θέση ευθύνης αναλυτικά το κοινοβούλιο για την πορεία των νομοθετικών διαδικασιών.

 

Καθώς το σχέδιο νόμου δεν βρίσκεται στη Διεύθυνση Νομοθετικού Έργου της Βουλής, προκύπτει ότι είτε αυτό παραμένει στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης η οποία δεν το προωθεί προς κατάθεση θεωρώντας το ως ήσσονος προτεραιότητας, είτε αυτό έχει αποσυρθεί χωρίς την κατάλληλη ενημέρωση από τον Υπουργό. Η καθυστέρηση στην κατάθεση των σχεδίων νόμου στο Κοινοβούλιο οφείλεται, σε κάθε περίπτωση, είτε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είτε στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, τρίτος «δρόμος» δεν υπάρχει.

Όπως αντιλαμβάνεστε, έχοντας πλήρη συναίσθηση των ευθυνών μας σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία για τον τόπο, δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τον λόγο που το Υπουργείο και ο αρμόδιος Υπουργός κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, επί μεγάλο χρονικό διάστημα, επικαλείται την ύπαρξη νομοσχεδίων χωρίς αυτά να φτάνουν στην Ολομέλεια.

Όσοι βουλευτές εξάλλου θεωρούμε υποχρέωσή μας να τηρούμε τον κανονισμό της Βουλής και να καταθέτουμε προτάσεις και τροπολογίες μόνο σε σχετικά νομοσχέδια, απευθυνόμενοι προς τον εκάστοτε αρμόδιο Υπουργό, δεν μπορούμε να προωθήσουμε επί ενάμιση (1,5) χρόνο τις νομοθετικές πρωτοβουλίες-παρεμβάσεις-προτάσεις που θα επιθυμούσαμε.

Τέλος, να αναφέρουμε ενδεικτικά και τη δέσμευση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στην ολομέλεια της Βουλής για κατάθεση νομοσχεδίου εντός του μήνα Ιουλίου σχετικά με τους συνεταιρισμούς και την λειτουργία τους, το οποίο δεν έχει φτάσει ποτέ, ούτε καν στο στάδιο της διαβούλευσης. Η δέσμευση αποτελούσε προϋπόθεση για ψήφιση, από πλευράς μας, μιας κύρωσης με συγκεκριμένη προσαρτημένη τροπολογία.

Ο Πρωτογενής Τομέας προκρίνεται από όλους μας ως πυλώνας ουσιαστικής ανάπτυξης και ως λύση διεξόδου από την κρίση. Πρέπει να αποδείξουμε πως υπάρχει η πολιτική βούληση τα λόγια να γίνουν πράξη. Χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό, προτάσεις και τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες, ακυρώνεται μεγάλο μέρος της κοινοβουλευτικής δυνατότητας για αλλαγή του υπάρχοντος σκηνικού. Σκηνικού πολύ δύσκολου για το σύνολο της κοινωνίας, αλλά και για τους παραγωγούς (αγρότες-κτηνοτρόφους-αλιείς) ειδικότερα.

Ως μέλη της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας ώστε να υπάρξει επίσπευση των σχετικών διαδικασιών καθώς κα την ενημέρωση μας για το εάν ευσταθούν οι ισχυρισμοί του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ότι το νομοσχέδιο έχει κατατεθεί εγκαίρως στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης.

 

Με εκτίμηση,

Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς

 

Νίκη Φούντα                      Θωμάς Ψύρρας»                       

 

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass