ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Σ.Ο.Π.Π.ΠΕ ΛΑΡΙΣΑΣ

Συνεργασία, ετοιμότητα, ξεκάθαρες αρμοδιότητες

* Των συνυπεύθυνων φορέων για την αντιμετώπιση καιρικών φαινομένων τον χειμώνα

Δημοσίευση: 07 Νοε 2013 1:35 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:44
 Με ξεκάθαρες αρμοδιότητες, πλήρη ετοιμότητα αλλά και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, η αντιμετώπιση τυχόν έκτακτων φαινομένων ενόψει του χειμώνα θα επιτευχθεί και φέτος έγκαιρα κι αποτελεσματικά, ώστε να προστατευθούν πρωτίστως ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.
Αυτό αποτελεί την «κατακλείδα» των απόψεων που εκφράστηκαν στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, κατά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π) της Περιφερειακής Ενότητα Λάρισας, υπό τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό και την αντιπεριφερειάρχη Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου, με στόχο τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση των πιθανών χιονοπτώσεων και πλημμυρών ενόψει του χειμώνα.
Η συνεδρίαση αποσκοπούσε στο σχεδιασμό και τις δράσεις της Πολιτικής Προστασίας για την πρόληψη και ετοιμότητα των φορέων στην αντιμετώπιση κινδύνων που πιθανόν να προκύψουν κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου από πλημμύρες, χιονοπτώσεις, παγετούς, κατολισθήσεις κ.ά.
Στην συζήτηση συμμετείχαν όλοι οι συναρμόδιοι φορείς, Πυροσβεστική, Αστυνομία, Στρατός, Αεροπορία, Δασαρχεία, εκπρόσωποι δήμων, υπηρεσιακοί παράγοντες καθώς και οι εθελοντικές οργανώσεις.
Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο κ. Αγοραστός επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Τα τρία αυτά χρόνια γνωρίσαμε δύσκολες καταστάσεις τις οποίες αντιμετωπίσαμε χωρίς στρεβλώσεις και προβλήματα, χάρη στη συνεργασία όλων των συναρμόδιων φορέων. Το πρωταρχικό μας μέλημα είναι να έχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, με ξεκάθαρες αρμοδιότητες του καθενός. Σε κάθε περίπτωση, ο μηχανισμός της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι έτοιμος. Έχουμε προβλέψει τις ανάγκες, τα χρηματοδοτικά εργαλεία που απαιτούνται, καθώς και τα απαραίτητα μηχανήματα για να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς τις δύσκολες καταστάσεις που τυχόν προκύψουν, πάντα σε στενή συνεργασία κι επικοινωνία με όλους τους συναρμόδιους φορείς».
Στις ενέργειες ετοιμότητας των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας αναφέρθηκε με τη σειρά της η κ. Καραλαριώτου επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «ως Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας έχουμε προχωρήσει σ ένα σύνολο ενεργειών, μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών μας, όπως είναι η αποκατάσταση του οδικού δικτύου, η κατασκευή τεχνικών, ο καθαρισμός ρεμάτων και η κάθετη – οριζόντια σήμανση. Επίσης, τα μηχανήματά μας είναι έτοιμα για αποχιονισμό και ρίψη αλατιού, ενώ έχουν δεσμευτεί και τα απαραίτητα κονδύλια εφόσον προκύψουν ανάγκες. Από πλευράς πολιτικής προστασίας είμαστε έτοιμοι πριν ακόμη την έλευση του χειμώνα. Εκτιμώ κι ελπίζω ότι φέτος δεν θα αντιμετωπίσουμε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα στο να κρατήσουμε τους δρόμους ανοικτούς και ασφαλείς. Ευχαριστώ από καρδιάς όλους όσοι συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια και ιδιαίτερα τους εθελοντές που τόσα χρόνια στηρίζουν το έργο μας. Ιδιαίτερα δε, σε αυτή τη δύσκολη εποχή που ζούμε, η προσφορά του εθελοντισμού στο κοινωνικό σύνολο είναι ανεκτίμητη».
Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας κ. Κ. Τσιόφας, ο οποίος ανέφερε: «Σκοπός της συνάντησης είναι να εντοπίσουμε τις παραλείψεις και τις αδυναμίες μας, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, ώστε να είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι. Είναι πολύ σημαντικό το να είναι ξεκάθαρες οι αρμοδιότητες κάθε φορέα, ώστε σε περίπτωση έκτακτων φαινομένων να αποφευχθεί η σύγχυση και η καθυστέρηση στην αντιμετώπισή τους».
Ακολούθως, ο αναπληρωτής διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας αντιπύραρχος Ιωάννης Ράπτης, αφού έκανε αποτίμηση του αντιπυρρικού έργου του καλοκαιριού, ευχαρίστησε την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας για τη συμβολή τους στην αντιμετώπιση έκτακτων καιρικών φαινομένων και τόνισε ότι χάρη στον συντονισμό και την έγκαιρη επέμβαση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς όλες οι δύσκολες καταστάσεις που παρουσιάστηκαν.
Ο αστυνομικός διευθυντής Λάρισας κ. Παναγ. Ντζιοβάρας ανέφερε ότι οι της Αστυνομίας μας είναι έτοιμες να συνδράμουν και τις υπόλοιπες υπηρεσίες για την επιτυχή αντιμετώπιση έκτακτων καιρικών φαινομένων, δεδομένου ότι υπάρχει η ανάλογη εμπειρία αλλά και συγκεκριμένο μνημόνιο ενεργειών».
Την ετοιμότητα των δυνάμεων του Στρατού, αλλά και της Αεροπορίας επεσήμαναν αντίστοιχα ο εκπρόσωπος της 24ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας (με έδρα το Λιτόχωρο) συνταγματάρχης Χρ. Ζιωτόπουλος και ο εκπρόσωπος της 110 Π.Μ. επισμηναγός (Ι) Πέτρος Δημηρόπουλος.
Κατά τη σύσκεψη παρέστησαν επίσης ο διευθυντής της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Κ. Μέγας, ο εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε θέματα Πολιτικής Προστασίας κ. Χρ. Καλομπάτσιος, ο δασάρχης Λάρισας κ Αστ. Γκάτσικος, η δασάρχης Ελασσόνας κ. Ζωή Φτίκα, εκπρόσωποι των Δήμων, της ΔΕΗ, των Εθελοντών Διασωστών, του Ερυθρού Σταυρού, των Εθελοντών Σαμαρειτών, του ΕΚΑΒ, του Ε.Ο.Σ. Λάρισας, της Αερολέσχης Λάρισας, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη της Π.Ε. Λάρισας.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass