ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΣΧΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΣ ΑΔΩΝΙ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

«Φωνάζει» ο Δήμος Ελασσόνας για πολλές ελλείψεις αγροτικών γιατρών!

* ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Δημοσίευση: 05 Νοε 2013 3:00 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:41
 ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γιάννη Μουκίδη
«Φωνάζει» ο Δήμος Ελασσόνας, κάνοντας λόγο για τεράστιες ελλείψεις αγροτικών γιατρών που έχουν παρατηρηθεί τόσο στα Περιφερειακά Ιατρεία όσο και στο Κέντρο Υγείας Ελασσόνας!
Επιστολή προς τον υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, απέστειλε ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γιώργος Πασχόπουλος σχετικά με το μείζον θέμα, που έχει να κάνει με την εξυπηρέτηση των κατοίκων όλης της περιοχής ή καλύτερα του διευρυμένου Δήμου Ελασσόνας.
Ανάμεσα στα άλλα, ο δήμαρχος Ελασσόνας επισημαίνει στον αρμόδιο υπουργό:
«Εντός των ορίων του Δήμου μας λειτουργούν 12 Περιφερειακά και 34 εξυπηρετούμενα Ιατρεία. Σύμφωνα με τις θέσεις που καθορίζονται από το Υπουργείο Υγείας και την αρμόδια Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του πληθυσμού θα πρέπει να απασχολούνται, σε πλήρη ανάπτυξη, 19 αγροτικοί ιατροί, 3 εκ των οποίων θα απασχολούνται στο Κέντρο Υγείας Ελασσόνας.
Όμως οι χρονοβόρες διαδικασίες στην κάλυψη των θέσεων των αγροτικών ιατρών (...περίπου δύο μήνες από την προκήρυξη της θέσης) και κυρίως η μικρή ανταπόκριση ιατρών να υποβάλουν σχετική αίτηση για πρόσληψη, έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη λειτουργία τόσο των Περιφερειακών και εξυπηρετούμενων Ιατρείων όσο και στη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Ελασσόνας λόγω της έλλειψης αγροτικών ιατρών. Ως αποτέλεσμα αυτής της έλλειψης είναι η ταλαιπωρία χιλιάδων κατοίκων των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων του Δήμου μας που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν στα τοπικά Ιατρεία και καλούνται καθημερινά να μετακινούνται αρκετά χιλιόμετρα για να έχουν πρόσβαση σε παροχές υγείας. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι είναι συνταξιούχοι, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο επιζήμιο μπορεί να είναι αυτό σε ανθρώπους ηλικιωμένους και ασθενείς.
Η μετακίνηση αυτή μεταφράζεται επίσης σε κατασπατάληση χρόνου αλλά και χρήματος για τους δημότες μας αλλά κυρίως οδηγεί σε επιβάρυνση της λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Ελασσόνας, που αποτελεί το πλησιέστερο σημείο παροχής υγειονομικής περίθαλψης για τους κατοίκους του Δήμου μας, με αποτέλεσμα να μειώνεται αισθητά η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών λόγω του φόρτου εργασίας και της έλλειψης του ιατρικού προσωπικού.
Τα προβλήματα όμως δεν σταματούν εδώ. Μετά από ενημέρωση που είχαμε από το Κέντρο Υγείας Ελασσόνας λόγω του ότι προσεχώς λήγει η θητεία αρκετών υπηρετούντων Ιατρών, εάν δεν γίνει άμεσα πρόσληψη νέων αγροτικών ιατρών τον Οκτώβριο θα υπηρετούν στο Δήμο Ελασσόνας μόνο 5 αγροτικοί ιατροί σε σύνολο 19 θέσεων!
Ο Δήμος Ελασσόνας ήδη έχει αποστείλει σχετικές επιστολές τόσο στην 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, η οποία δήλωσε ότι η προκήρυξη για την πρόσληψη των κενών και κενούμενων θέσεων των Κ.Υ και των Π.Ι. γίνεται τόσο από το Υπουργείο Υγείας όσο και στον διοικητή του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας – Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας «ΚΟΥΤΛΙΜΠΑΝΕΙΟ - ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΕΙΟ». Όμως παρότι οι θέσεις έχουν προκηρυχθεί, τα κενά παραμένουν με αποτέλεσμα την ελλιπή παροχή υπηρεσιών υγείας στο Δήμο Ελασσόνας».
Και ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Πασχόπουλος ολοκληρώνει την επιστολή του:
«Η χώρα μας πράγματι διανύει μια πρωτοφανή οικονομική κρίση που έχει επηρεάσει όλους τους τομείς της καθημερινότητας των πολιτών, όμως η κεντρική διοίκηση δεν πρέπει στο όνομα της οικονομικής κρίσης να καταλύει θεσμούς όπως η πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη. Η δημόσια υγεία είναι αγαθό, μέγιστο ανθρώπινο δικαίωμα και υποχρέωση του Κράτους προς τους πολίτες (άρθρο 21 του Συντάγματος).
Για το λόγο αυτό σας παρακαλούμε όπως επισπεύσετε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να τοποθετηθούν εγκαίρως στις θέσεις τους οι αγροτικοί ιατροί του Δήμου Ελασσόνας και παρακαλούμε όπως φροντίσετε στο μέλλον να προκηρύσσονται νωρίτερα οι θέσεις αναπλήρωσης ώστε να μην παρατηρούνται κενά στη λειτουργία των Περιφερειακών και εξυπηρετούμενων Ιατρείων. Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες».
Η αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Υγείας, σε απάντησή της προς τον Δήμο Ελασσόνας, που υπογράφεται από την προϊστάμενο της κ. Π. Κατσιώχα, ανάμεσα στα άλλα, αναφέρει:
«To Κέντρο Υγείας είναι τριθέσιο. Η μία θέση είναι καλυμμένη από ιατρό ειδικότητας Γενικής Ιατρικής και οι υπόλοιπες δυο θέσεις είχαν συμπεριληφθεί στην από 4 Σεπτεμβρίου 2013 προκήρυξη της υπηρεσίας μας και καλύπτονται από ιατρό ειδικότητας Γενικής Ιατρικής και ιατρό υπόχρεο υπηρεσίας υπαίθρου αντίστοιχα, των οποίων οι διορισμοί είναι σε εξέλιξη.
Στα Περιφερειακά Ιατρεία (Π.Ι.), αρμοδιότητας του Κέντρου Υγείας Ελασσόνας:
- Το Περιφερειακό Ιατρείο (Π.Ι.) Μηλέας, είναι μονοθέσιο (1) και η θέση είναι καλυμμένη με ιατρό υπόχρεο υπηρεσίας υπαίθρου μέχρι την 2 Φεβρ. 2014, ημερομηνία λήξεως της θητείας του. Η θέση θα συμπεριληφθεί στην επόμενη προκήρυξη της υπηρεσίας μας, προκειμένου να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη λειτουργία του Π.Ι.
- Το Π.Ι. Ευαγγελισμού, είναι μονοθέσιο(1) και η θέση είναι καλυμμένη με ιατρό υπόχρεο υπηρεσίας υπαίθρου από την 20 Αυγ. 2013.
- Το Π.Ι. Καλλιθέας, είναι διθέσιο(2) και οι δυο θέσεις είναι κενές. Η μία θέση είναι κενή από την 10 Ιουλίου 2012 και έχει συμπεριληφθεί σε όλες τις διαδοχικές προκηρύξεις της υπηρεσίας από τις 9 Ιανουαρίου 2013, χωρίς να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από υποψήφιο ιατρό. Η δεύτερη θέση είναι κενή από τις 6 Αυγούστου 2013, συμπεριλήφθηκε στην από 4 Σεπτεμβρίου 2013 προκήρυξη της υπηρεσίας, χωρίς ομοίως να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από υποψήφιο ιατρό. Και οι δύο θέσεις θα περιληφθούν στην επόμενη προκήρυξη της υπηρεσίας.
- Το Π.Ι. Λυκουδίου είναι μονοθέσιο, συμπεριλήφθηκε στην από 4-9-2013 προκήρυξη και είναι σε εξέλιξη ο διορισμός ιατρού υπόχρεου υπηρεσίας υπαίθρου.
- Το Π.Ι. Μαγούλας είναι μονοθέσιο, συμπεριλήφθηκε στην από 4-9-2013 προκήρυξη και είναι σε εξέλιξη διορισμός ιατρού επί θητεία.
- Το Π.Ι. Πυθίου είναι μονοθέσιο, συμπεριλήφθηκε στην από 4-9-2013 προκήρυξη και είναι σε εξέλιξη διορισμός ιατρού επί θητεία.
- Το Π.Ι. Κρανέας είναι διθέσιο(2). Η μία θέση ήταν καλυμμένη από την 1-10-2012 μέχρι και την 1-4-2013, ημερομηνία παραίτησης του ιατρού. Η θέση συμπεριλήφθηκε στις από 10-6-2013 και 4-9-2013 προκηρύξεις της υπηρεσίας χωρίς να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από υποψήφιο ιατρό και θα συμπεριληφθεί εκ νέου στην επόμενη προκήρυξη της υπηρεσίας. Η δεύτερη θέση συμπεριλήφθηκε στην από 4-9-2013 προκήρυξη και είναι σε εξέλιξη ο διορισμός ιατρού επί θητεία.
- Το Π.Ι. Καρυάς είναι μονοθέσιο. Η θέση ήταν καλυμμένη από ιατρό υπόχρεο υπηρεσίας υπαίθρου μέχρι την 2-9-2013. Η θέση θα συμπεριληφθεί στην επόμενη προκήρυξη της υπηρεσίας.
- Το Π.Ι. Τσαριτσάνης είναι διθέσιο και οι 2 θέσεις είναι καλυμμένες από ιατρούς ειδικότητας Γενικής Ιατρικής.
- Το Π.Ι. Λιβαδίου είναι διθέσιο, και οι 2 θέσεις ήταν καλυμμένες μέχρι την 24-9-2013 και 30-9-2013 αντίστοιχα. Συμπεριλήφθηκαν στις από 10-8-2013 και 4-9-2013 προκηρύξεις της υπηρεσίας, χωρίς να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από υποψήφιο ιατρό και θα συμπεριληφθούν εκ νέου στην επόμενη προκήρυξη της υπηρεσίας.
- Το Π.Ι. Δομένικου είναι μονοθέσιο, συμπεριλήφθηκε στην από 4-9-2013 προκήρυξη και είναι σε εξέλιξη ο διορισμός ιατρού υπόχρεου υπηρεσίας υπαίθρου.
- Το Π.Ι. Πραιτωρίου είναι μονοθέσιο και η θέση είναι καλυμμένη από ιατρό υπηρεσίας υπαίθρου».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass