ΜΗΝΑΣ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ Ο ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

Πιο... κοινωνική γίνεται η Ν.Δ.

Δημοσίευση: 02 Νοε 2013 21:33 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:39
 
 
Της Μαρίνας
Αποστολοπούλου
Μήνας εσωκομματικών εκλογών ο Νοέμβριος για τη Νέα Δημοκρατία, πλην των διεργασιών για τις δημοτικές εκλογές που θα ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο, καθώς στις 16 του μηνός, όπως έχει ήδη αναφέρει η «Ε», θα γίνουν οι εκλογές για την ανάδειξη των νέων διοικήσεων των Δημοτικών Τοπικών Επιτροπών, στις 24 οι εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων των θεματικών τομέων οι οποίοι θα είναι για πρώτη φορά μέλη της ΝΟΔΕ κα την 1 Δεκεμβρίου οι εκλογές για τους προέδρους των ΝΟΔΕ. Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει η ΝΔ, στην αλλαγή συγκρότησης των Νομαρχιακών Επιτροπών με την εκλογή για πρώτη φορά και συμμετοχή εκπροσώπων θεματικών κοινωνικών τομέων, καινοτομία που αποβλέπει στο «άνοιγμα» προς την κοινωνία σηματοδοτώντας το τέλος των κλειστών γραφείων και την εποχή των «ημετέρων».
Ήδη, σε διαδικαστικό επίπεδο έχει ξεκινήσει η εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων στη ΝΟΔΕ Λάρισας και οι υποψηφιότητες για τις 7 πλέον ΔΗΜΤΟ, μετά τις εσωκομματικές αλλαγές στα πρότυπα του «Καλλικράτη» αναμένεται να κατατεθούν από τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας ή στις αρχές της επομένης.
«ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ»
Οι «καινοτομίες» στη φετινή εκλογική διαδικασία, για την ανάδειξη των νέων κομματικών οργάνων είναι πολλές καθώς στην τελευταία Πολιτική Επιτροπή εγκρίθηκαν σημαντικές αλλαγές στην οργανωτική δομή της ΝΔ σε μία προσπάθεια να ενισχύσει τις περιφερειακές της οργανώσεις και να προσελκύσει νέους καταξιωμένους ανθρώπους από τις τοπικές κοινωνίες εκπέμποντας και μία πιο σύγχρονη εικόνα προς τα έξω, αντιπροσωπευτικότερη των σημερινών αναγκών και ανησυχιών.
 Η βασική καινοτομία του νέου μοντέλου, είναι η εισαγωγή θεματικών τομέων σε κάθε ΝΟΔΕ (αγροτικού, δικαιοσύνης, εμπόρων και ελευθέρων επαγγελματιών, κοινωνικής πολιτικής, μισθωτών, παιδείας, πολιτισμού, δικαιοσύνης, υγείας, υποδομών και δικτύων), κάτι που φιλοδοξούν στη ΝΔ, όπως προαναφέραμε, να σημάνει το τέλος των κλειστών γραφείων και της εποχής των «ημετέρων».
Πλέον, σε κάθε νομαρχιακή οργάνωση της ΝΔ, θα συμμετέχουν πέρα από τον πρόεδρο, οι επικεφαλείς των δημοτικών οργανώσεων, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, οι βουλευτές, ο αντιπεριφερειάρχης, οι δήμαρχοι και οι επικεφαλής των θεματικών τομέων, οι οποίοι θα εκλέγονται μέσω ειδικού μητρώου ανάλογα με το επάγγελμά τους. Στόχος είναι κάθε επαγγελματικός κλάδος να εκπροσωπείται στις τοπικές οργανώσεις της ΝΔ και οι προτάσεις του κόμματος να προέρχονται από εξειδικευμένους ανθρώπους που ζουν τα προβλήματα και είναι καταξιωμένοι επαγγελματικά ή κοινωνικά στις περιοχές τους.
Για παράδειγμα, ο τομέας δικαιοσύνης ενός νομού, θα συγκροτείται από όλα τα μέλη του κόμματος που είναι δικηγόροι, δικαστικοί, σωφρονιστικοί υπάλληλοι, υπάλληλοι του Υπ. Δικαιοσύνης κλπ, οι οποίοι θα εκλέγουν έναν εκπρόσωπο στην τοπική ΝΟΔΕ. Όπως τονίζουν επιτελείς της λεωφόρου Συγγρού, το μοντέλο "ένας που τα ξέρει όλα αλλά δεν κάνει τίποτα" τελείωσε και πλέον γίνεται προσπάθεια κάθε θεματικός τομέας να παράγει προτάσεις και να αποκτήσει παρέμβαση στις τοπικές κοινωνίες.
Το στοίχημα της Νέας Δημοκρατίας να προσελκύσει νέους ανθρώπους πάντως, μόνο εύκολο δεν είναι και για το σκοπό αυτό έχει ξεκινήσει ειδική καμπάνια στην ιστοσελίδα του κόμματος nd.gr, όπου κανείς μπορεί να βρει πληροφορίες για τις διαδικασίες των θεματικών τομέων αλλά και να εγγραφεί online.
ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΟΥ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»
Ωστόσο, οι αλλαγές που προκύπτουν με τον νέο οργανισμό εσωκομματικής λειτουργίας της ΝΔ , έχουν να κάνουν και με το «συμμάζεμα» του κόμματος, καθώς όπως έχει ήδη αναφέρει η «Ε», εναρμονιζόμενη και με τον «Καλλικράτη», προχώρησε σε μείωση των ΝΟΔΕ ανά την Ελλάδα, που από 71 θα γίνουν 63 όσο και των Δημοτικών Τοπικών Οργανώσεων που από 845 θα γίνουν 350 καθώς ο μεγάλος αριθμός των οποίων έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι μόνο δυσκινησία εξασφαλίζει ενώ υπήρχαν και πολλές οργανώσεις«σφραγίδα» οι οποίες στην πραγματικότητα δεν υφίσταντο.
Στο πλαίσιο αυτό οι ΔΗΜΤΟ για τον Νομό Λάρισας είναι πλέον 7 ενώ στις προθέσεις του πρόεδρου της ΝΟΔΕ Δημήτρη Παπαευθυμίου, είναι να ζητήσει την δημιουργία μίας ακόμη για την πόλη της Λάρισας, καθώς δίνεται αυτή η δυνατότητα για Δήμους άνω των 100 χιλιάδων.
Επίσης καταργήθηκε η εξ οφίτσιο συμμετοχή στελεχών στις ΝΟΔΕ και οι νέες, ΝΟΔΕ θα αριθμούν από 19 έως 21 μέλη. Από τα μέλη της ΝΟΔΕ θα εκλέγουν οι νέοι πρόεδροι.
Εξάλλου για πρώτη φορά δημιουργείται περιφερειακή οργάνωση ανά γεωγραφική και αυτοδιοικητική περιφέρεια. Κάτι που μέχρι σήμερα στη ΝΔ δεν υπήρχε. Ο ρόλος του Οργάνου αυτού θα είναι συντονιστικός, των νομών που συγκροτούν την κάθε περιφέρεια σε κομματικό επίπεδο.
Στο νέο αυτό όργανο τον βασικό πυρήνα θα αποτελούν, οι τέσσερις-μιλώντας για τη Θεσσαλία- εκλεγμένοι πρόεδροι των ΝΟΔΕ-οι βουλευτές του κόμματος στην Περιφέρεια, ο περιφερειάρχης εφόσον προέρχεται από το κόμμα καθώς και αντίστοιχοι εκπρόσωποι των ΟΝΝΕΔ των νομών. Ο ρόλος της Περιφερειακής Οργάνωσης θα είναι όπως προαναφέραμε συντονιστικός και «συγκεντρωτικός» κατά μία έννοια, αφού θα συλλέγει και θα σταχυολογεί σε επίπεδο περιφερειών τα ζητήματα και τα προβλήματα και θα προωθεί προς την κεντρική διοίκηση, καθιστώντας, όπως τουλάχιστον ελπίζεται, πιο άμεση την επικοινωνία αλλά και τη διαπεραίωση των ζητημάτων. Ο «κομματικός περιφερειάρχης» ωστόσο θα ορίζεται, δεν θα εκλέγεται από τα μέλη της Περιφερειακής Οργάνωσης.
ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ
Όσον αφορά στο θέμα των υποψηφιοτήτων για τις οργανώσεις της ΝΔ στο Νομό Λάρισας, το «παιχνίδι» δεν έχει ανοίξει ακόμη καθώς οι χρόνοι-να έλθουν οι σχετικές εγκύκλιοι, να γίνει εκκαθάριση των μητρών κλπ-είναι εξαιρετικά πιεσμένοι, οπότε μόνο «διερευνητικές» προσεγγίσεις γίνονται μέχρις στιγμής.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass