Ο ΑΝΤΡΕΑΣ ΠΑΠΑΜΙΜΙΚΟΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΛΑΡΙΣΑΣ

«Υπόθεση όλων η αντιμετώπιση της βίας»

* Σχολικοί φύλακες αποδοκίμασαν τους ομιλητές

Δημοσίευση: 02 Νοε 2013 1:51 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:37
 
Επεισοδιακή ήταν η χθεσινοβραδινή εκδήλωση της ΝΟΔΕ ΝΔ Λάρισας στο θέατρο ΟΥΗΛ με θέμα «Βία, πολίτες και θεσμοί», καθώς συγκεντρωμένοι σχολικοί φύλακες που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις για να μην απολυθούν, υποδέχτηκαν με διαμαρτυρίες τους ομιλητές, φωνάζοντας -σχετικά με το αίτημά τους- συνθήματα.
Από την πλευρά τους, τόσο ο γραμματέας της ΝΔ Αντρέας Παπαμιμίκος όσο και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ ΝΔ Λάρισας Δημήτρης Παπαευθυμίου (ο οποίος άνοιξε την εκδήλωση με σύντομο χαιρετισμό), αντέτειναν στις ομιλίες τους ότι «οι διαμαρτυρόμενοι δεν μπορούν να χαρακτηρίζουν την απόλυσή τους πράξη βίας και οι ίδιοι να μην σέβονται μια ανοικτή εκδήλωση και να τη διακόπτουν, υιοθετώντας βίαιες συμπεριφορές».
ΑΝΤΡΕΑΣ ΠΑΠΑΜΙΜΙΚΟΣ
Όσον αφορά στο θέμα της εκδήλωσης, την αντιμετώπιση της βίας, ο βασικός ομιλητής κ. Παπαμιμίκος ανέφερε πως «η βία δεν είναι άσκηση πολιτικής. Και η πολιτική δεν μπορεί να επιστρατεύεται σαν πρόσχημα για την άσκηση βίας», ενώ κάλεσε όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους, αφού όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά, έχουμε χρέος να απαιτούμε την τιμωρία όσων στρέφονται με βία, εναντίον της ασφάλειάς μας και να μην δείχνουμε ανοχή».
Αναλυτικότερα ο Λαρισαίος γραμματέας του κόμματος υποστήριξε μεταξύ άλλων: «Μέσα σ’ αυτό τον ενάμιση χρόνο, σίγουρα δεν λύσαμε όλα μας τα προβλήματα, όμως σκεφθείτε σε τι κατάσταση ήμασταν τον Ιούνη του 2012. Γνωρίζω πολύ καλά, μιλώντας με ανθρώπους που μεγαλώσαμε μαζί σ’αυτή την πόλη, αγρότες και παραγωγούς, πως έχουν πολλά παράπονα. Η κρίση δεν έκανε διακρίσεις, ωστόσο ο αγροτικός τομέας είναι στην κορυφή του νέου παραγωγικού μοντέλου, το οποίο έχουμε ανάγκη και γι’ αυτό θα τον στηρίξουμε μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν. Σ’ αυτό, το ασφυκτικό περιβάλλον, προστέθηκε και μια δραματική έξαρση της βίας. Το αποτέλεσμα, ποιο είναι; Απειλούνται οι οικονομικές δραστηριότητες, τα ατομικά δικαιώματα, και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Απειλείται η σταθερότητα, η πολιτική ομαλότητα και η ίδια η Δημοκρατία. Τα τελευταία γεγονότα, με δράστη τη Χρυσή Αυγή, απέδειξαν ότι μια σειρά εγκλήματα του Κοινού Ποινικού Δικαίου διαπράττονται με πολιτική υποκίνηση, πολιτική σκοπιμότητα και πολιτική πρόφαση. Απέδειξαν ότι είμαστε αντιμέτωποι με ένα διαρκές έγκλημα, που διογκώνεται και κάνει μετάσταση. Για μας, η βία είναι μία. Είναι κάθε δράση που δεν θέλει ελεύθερους ανθρώπους. Κάθε δράση που δεν θέλει ελεύθερους θεσμούς. Κάθε δράση που συγκρούεται με τον Ποινικό Κώδικα. Υπήρξαν όμως και φαινόμενα ανοχής από την ίδια την κοινωνία. Υπήρξαν παγιωμένες αντιλήψεις που ευνοούσαν την εκκόλαψη της βίας. Χρειάζεται να συμφωνήσουμε τουλάχιστον στα αυτονόητα. Να συμμετέχουμε όλοι στην αντιμετώπισή της. Όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά».
Στη συνέχεια ο κ. Παπαμιμίκος ανέλυσε τις 6 προτάσεις του για την αντιμετώπιση της βίας που είναι οι παρακάτω: Πρόταση πρώτη: Να χτίσουμε μια αλυσίδα προστασίας από τη βία. Πρόταση δεύτερη: Να βάλουμε τέλος στη θεωρία της “καλής” και “κακής” βίας. Η θεωρία αυτή, η θεωρία της “καλής” και “κακής” βίας, είναι ανιστόρητη, διχαστική, επικίνδυνη. Πρόταση τρίτη: Εφαρμογή των νόμων προς κάθε κατεύθυνση από τους αρμόδιους θεσμούς, τις κρατικές Αρχές και τη Δικαιοσύνη. Πρόταση τέταρτη: Αποκατάσταση του κύρους και της αξιοπιστίας της πολιτικής. Πρόταση πέμπτη: Μια νέα κουλτούρα σεβασμού στον άνθρωπό, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του. Αλλά και στην περιουσία και την οικονομική δραστηριότητά του. Και βέβαια στην περιουσία του Δημοσίου, που πληρώνεται από όλους και ανήκει σε όλους μας. Μια κουλτούρα που να ξεκινά από τα ίδια τα σχολεία και τα πανεπιστήμιά μας. Πρόταση έκτη: Μια πολιτική κοινωνικής πρόληψης, με βασικό στόχο τη μείωση των δεικτών κοινωνικής παθογένειας».
Γ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
Από την πλευρά του ο βουλευτής Ρεθύμνου και γραμματέας της Βουλής Γιάννης Κεφαλογιάννης, υποστήριξε ότι «αυτό που χρειάζεται, προκειμένου να βγούμε από την κρίση είναι ομοψυχία και κυρίως νηφαλιότητα. Η πολιτική και η δημοκρατία μπορούν να προσφέρουν τη λύση στην καταπολέμηση της απανταχού βίας. Ο διάλογος, η ανοχή των ιδεών, η ελεύθερη έκφραση αποτελούν τα βασικά δημοκρατικά εργαλεία ακριβώς επειδή ενισχύουν την ευκταία ειρηνική συμβίωση και ευημερία των πολιτών που τα εμπιστεύονται και εξοστρακίζουν τη βία».
Συνεχίζοντας ο βουλευτής της ΝΔ δήλωσε πως «είναι εύκολο να βγάζεις διακηρύξεις και να τάζεις. Αλίμονο, το μάθαμε αυτό μάθημα. Ή μήπως όχι; Είναι εύκολο να στοχοποιείς. Εύκολο και να λες ανεύθυνα, ξέρεις τι θα έκανα εγώ!; Είναι εύκολο να επιλέξεις τη βία είτε ασκώντας την, είτε... ανεχόμενος την. Παρά τις ρητορείες για εύκολες συνταγές οι ελληνικός λαός έχει αναδειχθεί κατά πολύ ανώτερος των περιστάσεων. H ελληνική κοινωνία κι οικονομία με την καθημερινή τους προσπάθεια και τη συνέπειά τους στις αυξημένες πλέον υποχρεώσεις όλων μας έχουν καταστήσει εφικτό ένα εκτεταμένο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα μεσούσης μιας δεινής οικονομικής κρίσης σε μόλις ενάμιση χρόνο».
Και ο κ. Κεφαλογιάννης κατέληξε: «Κρίσεις οικονομικές, πολιτικές κοινωνικές αναμφίβολα θα κάνουν ξανά την εμφάνισή τους. Αν δεν συσπειρωθούμε γύρω από τις δημοκρατικές μας αρχές, εφαρμόζοντάς τες καθημερινά, κάθε φορά που κάτι θα ανατρέπει τη ροή των πραγμάτων, οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά, θα βιώνουμε ξανά τις σημερινές καταστάσεις βίας».
ΑΓΓ. ΤΣΙΓΚΡΗΣ
Ο εγκληματολόγος κ. Άγγελος Τσιγκρής αναφέρθηκε στην εξάπλωση της βίας στη σύγχρονη Ελλάδα, τονίζοντας τα βίαια περιστατικά που έχουν αυξηθεί σε σχολεία, γήπεδα, στον δρόμο, ακόμη και στην πολιτική. «Οι δείκτες της βίας παρουσιάζουν αύξηση ποσοτικά και ποιοτικά, και οι αιτίες είναι συγκεκριμένες. Έχει αποδειχθεί διαχρονικά ότι οι κύριες αιτίες που συνδέονται με τη βία και το έγκλημα είναι η αλλαγή προς το χειρότερο των κοινωνικών συνθηκών. Η αύξηση της κοινωνικής παθογένειας αυξάνει και τα ποσοστά βίας σε μια κοινωνία. Η σύγχρονη Ελλάδα έχει κοινωνικούς δείκτες ανεργίας, φτώχειας και άλλων τέτοιων παθογενειών και είναι ιδιαιτέρως ευάλωτη στο να αναφύονται τέτοια περιστατικά. Γι΄αυτό πρέπει να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά, πέρα από μια σωστή κατασταλτική λειτουργία των αρμοδίων διωκτικών αρχών και τους παράγοντες που την προκαλούν, δηλαδή μείωση της ανεργίας, της φτώχειας, των αστέγων και των περιθωριοποιημένων ανθρώπων».
Καταλήγοντας ο κ. Τσιγκρής υποστήριξε ότι «τα φαινόμενα βίας στον ευρωπαϊκό Νότο είναι εξίσου ισχυρά, όπως και στη χώρα μας, αφού πλέον η οικονομική εξάντληση μιας μεγάλης μερίδας του κοινωνικού συνόλου δεν περνά απαρατήρητη».
Παρευρέθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ Λάρισας Χρ. Κέλλας, Φθιώτιδας Μ. Μακρή, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας Ρένα Καραλαριώτου, ο δήμαρχος Λαρισαίων Κ. Τζανακούλης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων. Την εκδήλωση συντόνιζε η δημοσιογράφος της «Ε» Μαρίνα Αποστολοπούλου
Γ. Ρούστας
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass