Καφές κερασμένος από έναν άγνωστο φίλο!

Δημοσίευση: 31 Οκτ 2013 23:55 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:36
 

 Της Λένας Κισσάβου

Σε πολλούς ανθρώπους που σήμερα η απόλαυση στιγμών χαλάρωσης, στα καφέ της πόλης, είναι μακριά από τη δικιά τους πραγματικότητα, λόγω της αδυναμίας να ανταποκριθούν οικονομικά, κάποιος άγνωστος φίλος, τον οποίο δεν θα γνωρίσουν και ποτέ, τους τον κερνάει.

Ένα φλιτζάνι καφέ, κερασμένο, περιμένει όλους όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να τον πληρώσουν, στο καφέ «Grand cafe» της Λάρισας, της κ. Μάρως Κωστοπούλου, οδός Ασκληπιού 8, η οποία ευαισθητοποιήθηκε να συμμετάσχει σε ένα δίκτυο καταστημάτων πανελλήνια, που έχουν ενταχθεί στην πρωτοβουλία με τίτλο «Ενας καφές σε περιμένει», του περιοδικού «σχεδία», που σκοπό έχει την κινητοποίηση

της ελληνικής κοινωνίας για να αναπτυχθεί ένα δίκτυο «καφέδων που περιμένουν» σε όλη τη χώρα.

Πρόκειται ουσιαστικά για έναν νέο τρόπο προσφοράς στο συνάνθρωπο, κατά τον οποίο διατηρείται η ανωνυμία αυτού που δίνει κι αυτού που λαμβάνει, προσφέροντας την ευκαιρία να βιώσουν τη μικρή αυτή καθημερινή απόλαυση και άτομα που δεν έχουν άλλο τρόπο για να πιουν ένα καφεδάκι, (άπορους, άνεργους…),  και οι οποίοι μένουν κλεισμένοι, απομονωμένοι στα σπίτια τους.

Όπως μας είπε η κ. Κωστοπούλου, λειτουργεί ως εξής: «Όσοι πελάτες επιθυμούν, πληρώνουν με έκπτωση 35%, έναν καφέ, για κέρασμα.

Ο «καφές που περιμένει» και έχει προπληρωθεί ανώνυμα, θα καταναλωθεί από κάποιον άλλο συμπολίτη μας που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να τον πληρώσει ο ίδιος.

Για κάθε «καφέ που περιμένει» κόβεται απόδειξη η οποία αναρτάται σε εμφανές σημείο του καταστήματος, ώστε να μπορεί να δει κάποιος ότι υπάρχουν κερασμένοι καφέδες για να διατεθούν.

Πρόκειται για μια πράξη αγάπης και αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους μας που δεν έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν ακόμα κι αυτή την τόσο απλή συνήθεια».

Όπως τονίζει η κ. Κωστοπούλου, ήδη από τις μόλις δύο πρώτες μέρες λειτουργίας αυτής τη δράσης στο κατάστημά της, υπήρξε ανταπόκριση από πελάτες της, που πλήρωσαν καφέ για κέρασμα.

Οι πρώτες αποδείξεις καφέδων που περιμένουν, ήδη έχουν αναρτηθεί στο κατάστημα και κάποιοι απ΄ αυτούς έχουν προσφερθεί.

«Υπάρχουν άτομα που γνωρίζω ότι δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν έναν καφέ και αρκετές φορές τον κερνάω, κατανοώντας την κατάστασή τους. Σήμερα με το δίκτυο «Ενας καφές σε περιμένει», ευαισθητοποιείται όλη η κοινωνία να κεράσει έναν καφέ, αυξάνοντας το μέγεθος της προσφοράς», επισημαίνει η κ. Κωστοπούλου.

Αν και το «Grand cafe», είναι το μοναδικό μέχρι στιγμής στη Λάρισα, ενταγμένο σε αυτό το ξεχωριστό δίκτυο αλληλεγγύης, όσα συμμετέχουν καλούνται να τοποθετήσουν στους χώρους τους χαρακτηριστικά αυτοκόλλητα , μια αφίσα και ενημερωτικά φυλλάδια, που υποδηλώνουν τη συμμετοχή τους.

Για κάθε νέο μέλος που θα προστίθεται θα γίνεται σχετική ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα της «σχεδίας», όπου υπάρχει ειδική θεματική, καθώς και τα κοινωνικά δίκτυα (facebook, twitter).

Μέχρι στιγμής, το δίκτυο των καταστημάτων έχει αναπτυχθεί από την Κρήτη μέχρι τα Γρεβενά και από την Ορεστιάδα μέχρι τα Γιάννενα και τη Κύπρο.Κοντά στα τριάντα μαγαζιά έχουν δηλώσει συμμετοχή και ο αριθμός ολοένα και γίνεται μεγαλύτερος.

Σύμφωνα με τους εμπνευστές του δικτύου «Ένα μείζον ζήτημα είναι αυτό της μεταχείρισης των ανθρώπων που αναζητούν τον «καφέ που περιμένει». Είναι κυρίαρχο μέλημα να διασφαλιστεί ότι οι υπεύθυνοι των καταστημάτων που συμμετέχουν στην κίνηση αυτή θα είναι ειλικρινείς, θα φέρονται με τον ανάλογο σεβασμό στους άπορους, άστεγους, άνεργους συμπολίτες μας και φυσικά θα τους παρέχουν τον καφέ τους ή ό,τι άλλο έχει συμφωνηθεί και βεβαίως, προπληρωθεί.

Το εγχείρημα βασίζεται στην ειλικρινή διάθεση, επιθυμία, αγάπη, αλληλεγγύη συμπολιτών μας να σταθούν μέσα από μια τόση απλή διαδικασία (ένα κέρασμα!) δίπλα σε εκείνους που βιώνουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Οι καταστηματάρχες στην πραγματικότητα είναι κοινωνοί της επιθυμίας κάποιων πελατών τους να κεράσουν έναν καφέ σε έναν ανώνυμο συμπολίτη τους».

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass