ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ ΜΕ ΟΜΙΛΗΤΗ ΤΟΝ ΣΤ. ΜΠΕΝΟ

«Μοχλός ανατροπής της κρίσης η Τοπική Αυτοδιοίκηση»

Δημοσίευση: 25 Οκτ 2013 3:03 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:30
«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για να αντιδράσει στην αξιακή και πολιτική κρίση που διέπει τη χώρα μας. Εκ των πραγμάτων κάποια στιγμή θα περιοριστεί η κομματική εξάρτηση και μέσω αυτής θα αναπτυχθούν οι πολιτικές που χρειάζεται ο τόπος και οι τοπικές κοινωνίες για να έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη».
Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε από τη Λάρισα, όπου βρέθηκε χθες βράδυ, μιλώντας στο ξενοδοχείο «Μετροπόλ» σε εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Λάρισας της Δημοκρατικής Αριστεράς, με θέμα «την Τοπική Αυτοδιοίκηση στα χρόνια της κρίσης», ο πρώην υπουργός, πρώην δήμαρχος Καλαμάτας Σταύρος Μπένος.
Ο κ. Μπένος χαρακτήρισε καταρχήν την Αυτοδιοίκηση ως την πλέον αγαπημένη του ενασχόληση, μετά απ΄αυτή του Πολιτισμού και της ανάδειξης των αρχαίων θεάτρων της χώρας, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα επικριτικά προς το κράτος, στο οποίο - όπως είπε - κυριάρχησαν ο λαϊκισμός και το πελατειακό σύστημα. «Πριν χρεοκοπήσουμε οικονομικά, είχαμε χρεοκοπήσει αξιακά και πολιτικά. Για να μπορέσει να διοικηθεί σωστά ένα κράτος χρειάζεται 3 δομές. Τη ροή ανθρώπινου δυναμικού, με βάση την οποία ο κάθε δημόσιος υπάλληλος δεν θα ανήκει στη μονάδα που διορίστηκε, αλλά στο ίδιο το κράτος, τις διαδικασίες, αφού στο εσωτερικό του κράτους διακινούνται έγγραφα και όχι οι πολίτες, γι΄ αυτό και δημιούργησα τα ΚΕΠ και τον έλεγχο της ροής του χρήματος. Δυστυχώς όσοι προσπάθησαν εγκαίρως να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις αποβλήθηκαν από το σύστημα και επιτρέψτε μου κάποιες αναφορές σε αυτά τα πρόσωπα, όπως ο αείμνηστος Πεπονής, που καταφέραμε να κάνουμε σουρωτήρι τον περίφημο νόμο του για το δημόσιο, με διάφορες τροπολογίες, ο Αλ. Παπαδόπουλος, ο Στ. Μάνος κ.ά.».
Ο Γ. ΠΑΣΧΟΠΟΥΛΟΣ
Ο δήμαρχος Ελασσόνας, Γιώργος Πασχόπουλος, ανέλυσε τους τρόπους με τους οποίους η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να συμβάλει στην τοπική ανάπτυξη και ειδικότερα υποστήριξε ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ουσιαστικό ρόλο και διαθέτει την ικανότητα να αποτελέσει εφαλτήριο διεξόδου, διότι είναι ο θεσμός που βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη και μπορεί να ακουμπήσει πάνω στα προβλήματά του. Δεν αρκεί όμως μόνο η προσπάθεια της αυτοδιοίκησης. Για να μπορέσουμε να αποκτήσουμε έστω και μια ικμάδα αισιοδοξίας, μέσα σ’ αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον, χρειαζόμαστε άμεσα αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Χρειαζόμαστε ένα μοντέλο που να αναδεικνύει τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, χωρίς τις πελατειακές εξαρτήσεις του παρελθόντος, που θα στοχεύει στην εξωστρεφή και καινοτόμο επιχειρηματικότητα, που θα επιβραβεύει τη σκληρή εργασία και τους ικανούς, που θα αξιολογεί και θα ελέγχει διαρκώς, που θα τιμωρεί παραδειγματικά ειδικά όσους εμπλέκονται στη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος. Χρειαζόμαστε τέλος άμεση αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης, καθιέρωση ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, συμμετοχή στην απόδοση των φόρων ανάλογα με τη δυνατότητα του καθενός, ανασύσταση του κράτους πρόνοιας ως συμμαχία των λαϊκών και των μεσαίων στρωμάτων, έτσι ώστε να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες που γέννησαν η ανεργία, η περιθωριοποίηση και η ανασφάλεια».
Ο Κ. ΤΣΑΝΤΙΛΗΣ
Ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Λαρισαίων Κώστας Τσαντίλης μίλησε για «την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία δεν μπορεί να είναι αυτή που ήταν μέχρι σήμερα», υποστηρίζοντας πως «μέχρι σήμερα η ΤΑ υπήρξε εξαρτώμενη από το πολιτικό και κομματικό σύστημα, ενώ ο εκλογικός νόμος που ίσχυε έδινε συνθέσεις στα δημοτικά συμβούλια, οι οποίες δεν είχαν καμία αντιστοιχία με την ψήφο των πολιτών. Αυτά πρέπει να ανατραπούν. Να δημιουργηθεί ένας χάρτης που θα προβλέπει καθαρά τις αρμοδιότητες της Αυτοδιοίκησης, η οποία θα είναι υποχρεωμένη να σχεδιάσει και να υλοποιήσει ένα σχέδιο επιβίωσης και ανασυγκρότησης της τοπικής κοινωνίας και αυτό το σχέδιο να αποτελέσει τον μοχλό ανατροπής της κρίσης».
Ο Δ. ΦΕΓΓΙΤΗΣ
Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος Φαρσάλων, επικεφαλής της Κίνησης «Ο τόπος μας, η ζωή μας» Δημήτρης Φεγγίτης μίλησε για την ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις νέες συνθήκες και υποστήριξε πως «για να αντιδράσουν σωστά στη σημερινή κρίση οι ενεργοί πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν τις αξίες, τις δυνατότητες και τις δυνάμεις του τόπου τους και να καθορίσουν το κοινό συμφέρον, το κοινό καλό με ιεράρχηση, στόχους, δράσεις και πρωτοβουλίες. Θα πρέπει να υπάρχει τοπική απάντηση σε κάθε κεντρική παρέμβαση, θετική ή αρνητική, αλλά και καινοτόμες παρεμβάσεις προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, όπως κοινωνική επιχειρηματικότητα. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να είναι ο κύριος εκφραστής αυτής της άλλης στάσης, της άλλης αντίληψης κι αν δεν το πράξει, ο τόπος θα βρει άλλον εκφραστή, ως άλλη εναλλακτική εξουσία, με συμμετοχή και άμεση Δημοκρατία».
Στην εκδήλωση, που συντόνιζε το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ Μαίρη Βότση, παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής του κόμματος Θωμάς Ψύρρας, η αντιπεριφερειάρχης Ρένα Καραλαριώτου, ο δήμαρχος Κιλελέρ και πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας Ρίζος Κομήτσας, η περιφερειακή σύμβουλος Λίτσα Λιακούλη, ο επικεφαλής της «Λαρισαίων Πόλις» Γιώργος Σούλτης, ο επικεφαλής της «Νέ@ς Λάρισας» Ντίνος Διαμάντος, δημοτικοί σύμβουλοι, ο διοικητής του ΠΠΝ Ηλίας Σκυλλάκος, ο πρόεδρος του ΕΣΘ Ν. Τζήκας και πολλοί άλλοι.
Γ. Ρούστας
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass