ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΓΕΝΝΗΣΕΩΝ ΜΕ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ 2008

Εισαγγελείς στα ληξιαρχεία όλης της χώρας

Δημοσίευση: 23 Οκτ 2013 2:50 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:26
 
Άνοιξε τον ασκό του Αιόλου η περίπτωση της 5χρονης Μαρίας και τα «κύματα» φτάνουν στα ληξιαρχεία όλης της χώρας. Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου απέστειλε χθες παραγγελία στις Εισαγγελίες Πρωτοδικών όλης της επικράτειας, που υπογράφει η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ευτέρπη Κουτζαμάνη και ζητά να ελεγχθούν όλες οι ληξιαρχικές πράξεις γέννησης παιδιών, που συντάχτηκαν από το 2008 μέχρι σήμερα. Το έγγραφο έφτασε και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας και άμεσα ανατέθηκε η έρευνα σε εισαγγελέα.
Η εισαγγελέας του Α.Π. ζητά να διενεργηθεί κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, την οποία θα πρέπει να αναλάβουν προσωπικά οι εισαγγελείς ή αντιεισαγγελείς πρωτοδικών, προκειμένου να εξακριβώσουν αν έχουν συνταχθεί ληξιαρχικές πράξεις γέννησης παιδιών, μόνο με υπεύθυνες δηλώσεις από την 1η Ιανουαρίου 2008 μέχρι σήμερα. Εάν διαπιστωθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να ερευνηθεί αν οι υποθέσεις αυτές συνδέονται με άλλες αξιόποινες πράξεις όπως εμπορία ανθρώπων, αρπαγή ανηλίκων, παράνομες υιοθεσίες ή έχουν χρησιμοποιηθεί οι ληξιαρχικές αυτές πράξεις για την παράνομη είσπραξη επιδομάτων.
ΤΟ DNA
Στην ουσία της υπόθεσης, δεν υπάρχουν εξελίξεις ως προς την αποκάλυψη της ταυτότητας της μικρής και των πραγματικών γονέων της. Τα στοιχεία του DNA του παιδιού, εξ αρχής διαβιβάστηκαν στη Europol και την Interpol και ήδη έχουν συγκριθεί, με όλες τις βάσεις δεδομένων εξαφανισμένων παιδιών (δηλαδή και των Μπεν, Μαντλίν κλπ). Η 5χρονη, δεν είναι ανάμεσα στη λίστα των εξαφανισμένων παιδιών.
Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ Α.Π.
Αναλυτικά το έγγραφο της εισαγγελέως αναφέρει:
 «Από δημοσιεύματα του Τύπου προκύπτει ότι η υπόθεση που αφορά στην ανήλικη Μαρία (σύνταξη ληξιαρχικής πράξης γέννησης με ψευδείς υπεύθυνες δηλώσεις), δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση, αλλά ενδέχεται να έχει λάβει χώρα και σε άλλες περιοχές της επικράτειας. Τούτο οφείλεται, πιθανώς, στο γεγονός της ευχέρειας που έχει δώσει ο νομοθέτης να καταχωρίζονται γεννήσεις παιδιών και με υπεύθυνες δηλώσεις. Ενόψει τούτων, παρακαλούμε, να ενεργήσετε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση προσωπικώς ή διά τινός των εισαγγελέων ή αντεισαγγελέων πρωτοδικών της υπηρεσίας σας, με αναζήτηση κατ΄ αρχάς στοιχείων από τα κατά τόπους ληξιαρχεία, προκειμένου να διακριβωθεί αν έχουν συνταχθεί ληξιαρχικές πράξεις γεννήσεως παιδιών με βάση απλώς υπεύθυνες δηλώσεις, αρχικά κατά το χρονικό διάστημα από 1-1-2008 έως και σήμερα και σε καταφατική περίπτωση να ερευνήσετε περαιτέρω την αλήθεια του περιεχομένου των δηλώσεων αυτών, εφόσον δε διακριβωθεί, ότι δεν είναι αληθείς, να ενεργήσετε τα νόμιμα, γνωρίζοντας και σ΄ εμάς τα αποτελέσματα των ερευνών σας.
Θα ήταν χρήσιμο να ερευνήσετε σε σχέση προς τα παιδιά, για τα οποία συντάχθηκαν ληξιαρχικές πράξεις γεννήσεώς τους με ψευδείς υπεύθυνες δηλώσεις, αν έχουν τελεσθεί περαιτέρω αξιόποινες πράξεις, όπως εμπορία ανθρώπων (άρθρο 323Α ΠΚ), αρπαγή ανηλίκων (324 ΠΚ), παράνομες υιοθεσίες (άρθρο 10 παρ. 2-3 Ν. 2447/96) κλπ ή έχουν χρησιμοποιηθεί οι συνταχθείσες ληξιαρχικές πράξεις για παράνομη είσπραξη επιδομάτων.
Επίσης, παρακαλούμε, να ενεργήσετε, κατ΄ άρθρο 7 παραγρ. 5 σε συνδ. με 1 Ν. 344/1976 επείγουσα έκτακτη επιθεώρηση των Ληξιαρχικών Βιβλίων Γεννήσεων των Ληξιαρχείων της περιφέρειάς σας για πράξεις, που καταχωρίσθηκαν με υπεύθυνες δηλώσεις, για το χρονικό διάστημα από Οκτώβριο 2008 έως και σήμερα και να μας ενημερώσετε για τα αποτελέσματα των ενεργειών σας».
ΑΠΟ ΤΟ... ΚΑΝΣΑΣ
Ένα ζευγάρι από το Κάνσας του Μιζούρι των ΗΠΑ, υποστηρίζει ότι «Η Μαρία μοιάζει με την κόρη μας» και πολλές άλλες χιλιάδες ζευγαριών, ελπίζουν η υπόθεση της Μαρίας, θα βοηθήσει στα να βρεθεί και το δικό τους παιδί. Η Λίζα από το Κάνσας εξαφανίστηκε το 2011 και για το θέμα ασχολείται η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, που έστειλε και ρεπόρτερ στη Λάρισα, από την πρώτη στιγμή. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η μικρή Μαρία έχει τα ίδια μάτια με την κόρη του ζεύγους και κατά την εφημερίδα, ερευνώνται από τις ελληνικές αρχές, άλλες οκτώ περιπτώσεις στις ΗΠΑ.
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass