ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ «ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΠΟΛΙΣ»

Πανηγυρική έγκριση της «Συμπαράταξης»

* Γ. Σούλτης: Διακήρυξη με κεντρο-αριστερό πρόσημο

Δημοσίευση: 18 Οκτ 2013 3:21 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:20
Του Δημήτρη Βάλλα
Ένα ακόμα μεγάλο βήμα για την δημιουργία του Αυτόνομου Δημοκρατικού Συνδυασμού Ενότητας- που θα αποτελεί ουσιαστικά τη συνεργασία και την συμπόρευση στις επερχόμενες εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση – των δημοτικών κινήσεων «Λαρισαίων Πόλις», «Ενωτική Πρωτοβουλία» και «Πράσινη Πόλη» έγινε χθες βράδυ στο ξενοδοχείο «Διόνυσος» της Λάρισας, καθώς η βάση από την παράταξη «Λαρισαίων Πόλις» κάνοντας πρώτη την αρχή έδωσε το πράσινο φως για τη συνέχεια και την τελική ολοκλήρωση του εγχειρήματος.
Συγκεκριμένα στις εργασίες της Ολομέλειας της παράταξης που κράτησαν μέχρι αργά το βράδυ, εγκρίθηκε η κοινή διακήρυξη των τριών που τέθηκε προς διαβούλευση και εκφράστηκε η επιθυμία για τη συνέχιση των επαφών και των συζητήσεων με στόχο να ολοκληρωθούν οι εργασίες για τη δημιουργία της Συμπαράταξης μέσα στον Δεκέμβριο.
Στην Ολομέλεια της «Λαρισαίων Πόλις» η συμμετοχή ήταν μεγάλη και παραβρέθηκαν σ’ αυτήν ο επικεφαλής της Ενωτικής Πρωτοβουλίας κ. Απόστολος Καλογιάννης και ο εκπρόσωπος από την «Πράσινη Πόλη» κ. Στ. Χλωρός που σε σύντομους χαιρετισμούς τους μετέφεραν μηνύματα συνεργασίας και ενότητας, ώστε να αλλάξει επιτέλους «ο τρόπος με τον οποίο διοικείται αυτή η πόλη».
Πρώτος τον λόγο έλαβε ο κ. Στ. Χλωρός που τόνισε μεταξύ άλλων ότι όλοι πρέπει να μαζευτούμε όχι για να ρίξουμε έναν δήμαρχο, αλλά για να αλλάξουμε τους τρόπους διοίκησης της πόλης προσφέροντας με ανιδιοτέλεια. Ο κ. Χλωρός μίλησε υπέρ του εγχειρήματος, τονίζοντας ότι με την κοινή διακήρυξη έγινε η αρχή και ότι θα επακολουθήσουν και άλλες συγκεντρώσεις για την κατάρτιση κοινού προγράμματος και την χάραξη κοινής πορείας.
Ο κ. Απόστολος Καλογιάννης έκανε λόγο για ένα ποτήρι που πλέον είναι μισογεμάτο και πρέπει να γεμίσει τελείως χαρακτηρίζοντας το όλο εγχείρημα πρωτόγνωρο και ελπιδοφόρο: «Βαδίζουμε, είπε, σε αχαρτογράφητο τοπίο. Το εγχείρημα είναι πρωτόγνωρο αλλά και ελπιδοφόρο, για αυτό και συναρπαστικό. Όλοι, υπερβαίνουμε κάθε μέρα τον εαυτό μας. Δυσπιστίες ξεπερνιούνται καθημερινά πάνω στην δουλειά για την επιτυχία του κοινού – αναγκαίου – σκοπού.
Σε τέτοιες περιπτώσεις – πάντα – συνυπάρχουν φάσεις επιτάχυνσης, τομής, ρήξης και φάσεις επιβράδυνσης για αφομοίωση αλλά και αξιολόγηση των όσων κατακτήθηκαν από τους πολλούς, που δικαιούνται να έχουν πάντα τον τελευταίο λόγο και να μας κρίνουν.
Έτσι, συναρπαστικά ζούμε 1,5 μήνα τώρα στην τριμερή ομάδα εργασίας. Σήμερα, είμαστε όλοι χαρούμενοι γιατί γεμίσαμε – μαζί – το μισό του ποτηριού... Μένει το άλλο μισό.
Το θέλαμε αυτό και το 2006 και το 2010.
"Τα χρίσματα" και η έλλειψη αυτονομίας, το εμπόδισαν... Ας γίνουμε όλοι σοφότεροι από τα λάθη και ας τα αφήσουμε πίσω γιατί οι πολίτες αυτό απαιτούν από όλους μας…»
Ο Γ. ΣΟΥΛΤΗΣ
Αποχωρώντας μετά τους χαιρετισμούς οι εκπρόσωποι της Ενωτικής Πρωτοβουλίας και της Πράσινης Πόλης , απευθυνόμενος προς τα μέλη και τους φίλους της παράταξης Λαρισαίων Πόλις, ο νέος επικεφαλής της κ. Γιώργος Σούλτης, ζήτησε να στηριχθεί και να εγκριθεί από όλους το εγχείρημα αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Η ολομέλεια αυτή είναι η δεύτερη μετά την αλλαγή του επικεφαλής της παράταξης τον Μάϊο του 2013 και την ολομέλεια του Ιουλίου.
Η παρούσα ολομέλεια υλοποιείται μέσα σε μια εποχή όπου η πολύπλευρη κρίση βρίσκεται στο ζενίθ της, φέροντας σε απόγνωση μεγάλο μέρος των πολιτών, αλλά και ένα πολιτικό σκηνικό το οποίο αρχίζει να γίνεται εκρηκτικό και να εγκυμονεί εξελίξεις οι οποίες σύντομα θα αλλάξουν τον πολιτικό χάρτη της χώρας.
Τα πράγματα στους δήμους είναι πολύ άσχημα. Η τοπική αυτοδιοίκηση διέρχεται ίσως την χειρότερη περίοδο της μετά τη μεταπολίτευση. Η διοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, παρά τα θετικά στοιχεία που πολλοί σε επίπεδο προθέσεων, αναγνωρίζαμε ότι περιείχε, δυστυχώς, η μέχρι τώρα εφαρμογή του έχει αρνητικά αποτελέσματα. Οι μειώσεις των πόρων, οι διαθεσιμότητες αλλά και οι συζητήσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις μαζί και με τις συζητήσεις για τις αλλαγές το εκλογικού νόμου δημιουργούν ένα κλίμα αβεβαιότητας.
Οι πρώτες ανιχνευτικές επαφές που κάναμε είχαν σαν στόχο να καταλήξουν με τον κάθε φορέα σε ένα κείμενο το οποίο θα ήταν κοινά αποδεκτό και το οποίο θα δημοσιοποιούνταν. Τέτοιες συναντήσεις έγιναν με τα αυτοδιοικητικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ, με την «Ενωτική Πρωτοβουλία» και με την «Πράσινη Πόλη». Μετά τις πρώτες αυτές ανιχνευτικές επαφές, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε ένα ουσιαστικό στάδιο, δημιουργώντας με τις δημοτικές παρατάξεις «Ενωτική Πρωτοβουλία» και «Πράσινη πόλη», οι οποίες συμφώνησαν, μια κοινή ομάδας εργασίας, η οποία θα προσπαθούσε να καταλήξει σε ένα κοινό κείμενο διακήρυξης, ένα πολιτικό πλαίσιο για την αυτοδιοίκηση και την αλλαγή στο δήμο μας.
Μετά από επίμονη και επίπονη εργασία η επιτροπή κατέληξε στην κοινή διακήρυξη για την δημιουργία ενός ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ στο Δήμο Λαρισαίων, η οποία δόθηκε ήδη στην δημοσιότητα.
Η διακήρυξη αυτή είναι ένα πολιτικό κείμενο το οποίο κυρίως επικεντρώνεται στην τοπική αυτοδιοίκηση και την επιτακτική πια αναγκαιότητα αλλαγής το δήμο Λαρισαίων. Δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να είναι μια απολίτικη διακήρυξη , χωρίς να λαμβάνει πολιτική θέση, γιατί αυτό είναι πέρα από τη λογική μας, πέρα από τη λογική όλων όσων βρίσκονται σήμερα εδώ μέσα. Η διακήρυξη αυτή έχει πολιτικό κεντροαριστερό πρόσημο, και στη βάση αυτή καλούμε σε συσπείρωση κάθε συλλογικότητα και κάθε πολίτη:
• Που πιστεύει ότι, ήρθε η ώρα για διαφορετικές πολιτικές που θα αναπτύξουν ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας και αλληλεγγύης στον δοκιμαζόμενο αδύναμο πολίτη!
• Που πιστεύει ότι ήρθε η ώρα να υπερασπιστούμε με τρόπο αποτελεσματικό το δημόσιο χώρο και τα δημόσια αγαθά!
• Που πιστεύει ότι ήρθε η ώρα να υπερασπιστούμε και να επαναθεμελιώσουμε σε νέες βάσεις την αυτοδιοίκηση ώστε με ανοιχτές διαδικασίες να προγραμματίσουμε τα έργα που είναι απαραίτητα για την αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και την οικονομική ανάπτυξη της πόλης!
•Που πιστεύει ότι ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε τα δίκαια αιτήματα της πόλης από την όποια κεντρική εξουσία, ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα βρίσκεται στην κυβέρνηση. Και βέβαια…
• Που πιστεύει ότι ήρθε η να διαμορφώσουμε ένα νέο μοντέλο άσκησης της δημοτικής εξουσίας με συλλογικότητα, δημοκρατική συγκρότηση των οργάνων, διαφάνεια, δημόσιο απολογισμό και διαδικασίες συμμετοχής και ελέγχου του πολίτη!
Εμείς υλοποιώντας τις εντολές τις προηγούμενης ολομέλειας φθάσαμε τα πράγματα σε αυτό το κρίσιμο σημείο πετυχαίνοντας πιστεύουμε το 60% του εγχειρήματος για την συγκρότηση του ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ στο Δήμο Λαρισαίων. Εκείνοι όμως που αποφασίζουν είσαστε όλοι εσείς.
Θέτουμε σήμερα στην έγκρισή σας την κοινή διακήρυξη αρχών και τα όσα κάναμε μέχρι τώρα, έτσι ώστε να μπούμε στην τελική ευθεία και να ολοκληρώσουμε το εγχείρημα…»
* Συγκινητική ήταν και η παρέμβαση του ιδρυτή της παράταξης Λαρισαίων Πόλις κ. Γιάννη Σάπκα που μετείχε και στην επιτροπή που έκανε τις επαφές και τις συζητήσεις με τις άλλες παρατάξεις, καθώς κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν θύμισε σε όλους τους κοινούς αγώνες στο Δήμο.
Ο κ. Σάπκας δεν δίστασε να δώσει την πραγματική διάσταση των πραγμάτων, ομολογώντας ότι το χρίσμα τότε -στην περίπτωσή του –«δημιούργησε έναν υποψήφιο και … πέντε ομάδες εχθρών»..
Μας έγινε πεποίθηση πλέον, τόνισε χαρακτηριστικά, ότι δεν μπορούμε πλέον μόνοι μας να εκφράσουμε τον πόθο μας για να αλλάξουμε την πόλη προς το καλύτερο. Πρέπει, κατέληξε – χειροκροτούμενος- να υπάρξει συσπείρωση όλων των δυνάμεων για ένα δημοκρατικό- προοδευτικό μέτωπο, παρακάμπτοντας δυσκαμψίες και τραυματικές εμπειρίες γιατί διαφορετικά οι τοπικές εκλογές δεν πρόκειται να κερδηθούν…
Επακολούθησαν τοποθετήσεις από τους παρευρισκομένους και τελικά κοντά στα μεσάνυχτα η κοινή διακήρυξη εγκρίθηκε σχεδόν πανηγυρικά!
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass