ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΙΧ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΣ ΣΤΟΝ Θ. ΨΥΡΡΑ

Εξασφαλισμένα χρήματα – προσωπικό για την Κάρλα

Δημοσίευση: 15 Οκτ 2013 3:18 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:15
 
 
Του Γιώργου Μακρή
Τη διαβεβαίωσή του ότι τα έργα στην Κάρλα «θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται κανονικά» παρέσχε, χθες, στη Βουλή, ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Λαρισαίου βουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Θωμά Ψύρρα.
Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι «το προσωπικό που επόπτευε τα έργα, θα συνεχίσει να τα εποπτεύει και να ελέγχει τους κατασκευαστές» αποτελώντας στο εξής υπηρεσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην οποία και μεταφέρεται στο πλαίσιο της κινητικότητας από το υπουργείο Υποδομών.
«Ουσιαστικά δεν αλλάζει απολύτως τίποτα», διευκρίνισε ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης για το προσωπικό, ενώ έκανε δεκτή την πρόταση της Περιφέρειας Θεσσαλίας όπως τη μετέφερε ο κ. Θ. Ψύρρας κι ανακοίνωσε ότι θα συγκαλέσει «άμεσα» σύσκεψη για την Κάρλα. Ακόμη προανήγγειλε ότι θα έλθει σε επαφή με τον περιφερειάρχη για να εξετάσουν τα όποια προβλήματα είναι πιθανόν να δημιουργηθούν τον χειμώνα.
«Γνωρίζω καλά τα προβλήματα και την αναγκαιότητα του έργου, αντιλαμβάνομαι την αγωνία σας», είπε ο υπουργός Υποδομών στον Λαρισαίο βουλευτή κι εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι «από τον Ιανουάριο το έργο θα αποκτήσει μεγαλύτερη ταχύτητα με την πλήρη και ουσιαστική συμμετοχή της Περιφέρειας. Το κρίσιμο για την Κάρλα δεν είναι πια κατασκευή αλλά η διαχείριση και η λειτουργία του έργου που είναι τεράστιο θέμα κι είναι ζήτημα της τοπικής κοινωνίας και των εκπροσώπων της να το διαχειριστούν», πρόσθεσε ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης.
Ο υπουργός Υποδομών αναγνώρισε ότι υπάρχει καθυστέρηση, την απέδωσε όμως στο γεγονός πως «πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο έργο, σύνθετο και με πολλές δράσεις. Εξ αυτού του λόγου υπάρχουν και καθυστερήσεις αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν και οι αναγκαίοι χρόνοι που πρέπει κάποιος να αναμένει τα αποτελέσματα των πρότερων ενεργειών του για να προχωρήσει στις επόμενες», είπε.
Ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία είναι σε εξέλιξη επτά εργολαβίες που έχουν υπογραφεί από το 2008 έως το 2013, μικρές και μεγάλες, από 25 εκατ. μέχρι 500 χιλ. ευρώ, ενώ έχουν εκτελεστεί τρεις εργολαβίες που καλύπτουν μαζί με κάποια χρήματα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων το 72% των συνολικών εργασιών. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε και στη χρηματοδότησή του αρχικά από το 3ο ΚΠΣ, μετά το ΕΣΠΑ στο οποίο εντάχθηκε ως έργο – γέφυρα», ενώ έχουν ενταχθεί κονδύλια από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-13 «Αλ. Μπαλτατζής» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
«Δεν είναι δυνατόν ένα έργο τόσο κρίσιμης σημασίας για την περιοχή να εποπτεύεται από το κεντρικό υπουργείο», παραδέχτηκε ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης και συνέχισε: «Όλοι μας πρέπει να συμβάλουμε στο να μεταφέρουμε αρμοδιότητες και πόρους στην Περιφέρεια. Είναι ευκαιρία ενόψει και του νέου ΕΣΠΑ να μπορέσουμε να μεταφέρουμε περαιτέρω πόρους, προσωπικό και αρμοδιότητες έτσι ώστε να μπορέσουν οι Περιφέρειες να προγραμματίσουν, να σχεδιάσουν, να μελετήσουν και να εκτελέσουν έργα τόσο πολύτιμα για την ανάπτυξη κάθε Περιφέρειας».
Ο Θ. ΨΥΡΡΑΣ
Τον κώδωνα του κινδύνου να πλημμυρίσουν τα παρακάρλια χωριά τον χειμώνα και να προκληθούν μεγάλες καταστροφές έκρουσε από την πλευρά του ο κ. Θωμάς Ψύρρας. «Σας μεταφέρω το αίτημα της Περιφέρειας Θεσσαλίας για σύσκεψη άμεσα διότι πιθανώς τον Ιανουάριο και με τις γνωστές καθυστερήσεις τα πράγματα θα είναι πολύ άσχημα και πολύ αργά», τόνισε.
Ο Λαρισαίος βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς παρομοίασε την Κάρλα μ’ έναν «κλειστό νεροχύτη» και αξιολόγησε το πρόβλημα ως «πελώριο. Υπάρχει εντονότατη οσμή στην περιοχή, ευτροφισμός άνευ προηγουμένου, νεκρά ψάρια που έχουν γεμίσει τον τόπο κι εμείς δεν κάνουμε τίποτα. Το νερό που έχει αυτή τη στιγμή η Κάρλα δεν είναι ακατάλληλο μόνο για ύδρευση αλλά και για άρδευση διότι η κατάσταση είναι πλέον τοξική», είπε και παρέθεσε σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου (και της «Ε»).
«Μάλλον δεν είστε καλά πληροφορημένος για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Κάρλα», είπε ο κ. Θ. Ψύρρας απευθυνόμενος στον κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη και πρόσθεσε: «Σαφέστατα έχει πάει πάρα πολύ πίσω το έργο. Αν δεν εκτελεστούν οι εργολαβίες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διαδικασία, θα αντιμετωπίσουμε και θα αντιμετωπίσετε κι εσείς προσωπικά πελώρια προβλήματα.
Υπολείπονται – συνέχισε ο βουλευτής - 7-8 έργα για να μην καταστραφούν τα τρία που έχουν γίνει. Αν δεν εξασφαλιστεί ομαλή ροή χρηματοδότησης, οι εργολάβοι θα αναγκαστούν να διακόψουν τις εργασίες με αποτέλεσμα να υπάρξουν καθυστερήσεις και στην αποκατάσταση και τη συντήρηση και λειτουργία των αντλιοστασίων, την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής και την τροφοδοσία της λίμνης με νερό κατά τη χειμερινή περίοδο».
Ο κ. Θ. Ψύρρας συμφώνησε ότι η μεταφορά του έργου στην Περιφέρεια «μάλλον μας φέρνει κοντύτερα στη λύση», ξεκαθάρισε όμως ότι «αυτή τη στιγμή η Περιφέρεια δεν έχει το κατάλληλο προσωπικό ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί. Για λόγους συνέχειας θα πρέπει να υπάρχει το προσωπικό για να διεκπεραιώσει το έργο», ανέφερε.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass