Παιχνίδια μετ΄ εμποδίων…

Δημοσίευση: 11 Οκτ 2013 18:45 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:11
 

 Της Λένας Κισσάβου

Αν και οι παιδικές χαρές της Λάρισας, σύμφωνα τον αρμόδιο αντιδήμαρχο του Δήμου Λαρισαίων, κ. Γιάννη Οικονόμου, έχουν συντηρηθεί την περασμένη άνοιξη, στο πλαίσιο του ετήσιου προγραμματισμού εργασιών, που διενεργεί το τμήμα συντηρήσεων του Δήμου, παρόλα αυτά αρκετές είναι αυτές σήμερα που εμφανίζουν φθορές και εικόνα εγκατάλειψης του χώρου τους.

Συγκεκριμένα ο κ. Οικονόμου υποστήριξε ότι οι συντηρήσεις ξεκίνησαν τον περασμένο Απρίλιο, ολοκληρώθηκαν αρχές Ιουνίου και περιλάμβαναν αναμόχλευση της άμμου των χώρων τους, περιποίηση του πράσινου και επιδιορθώσεις των οργάνων τους.

Όμως μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, κάποιες απ΄ αυτές έχουν γίνει επικίνδυνες για το παιχνίδι των παιδιών,  αγριόχορτα έχουν «πνίξει» σημεία της έκτασής τους και φθορές στα όργανα και στα παγκάκια κάνουν απαγορευτική τη φιλοξενία παιδιών και ενηλίκων συνοδών.

Η καταστροφή των οργάνων και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από τη συντήρησή τους, εκτιμάται ότι τις περισσότερες φορές προκαλείται από την κακή χρήση τους ή κυρίως από βανδαλισμούς.

Φαινόμενα βανδαλισμών μάλιστα παρουσιάζονται τόσο σε πάρκα όσο και στις παιδικές χαρές της πόλης μας και αυτό βέβαια είναι μια «πληγή» που δεν φαίνεται να κλείνει, παρά μόνο αν τελικά επέλθει αλλαγή στάσης και συμπεριφοράς απέναντι στην δημόσια περιουσία.

Απαγορευτικό γίνεται το παιχνίδι σε παιδικές χαρές της πόλης και για άλλους λόγους όπως έχει παρατηρηθεί, όπως σε αυτή της συνοικίας Αγίων Σαράντα Μαρτύρων, δίπλα στην εκκλησία , όπου έχει μπει λουκέτο στην είσοδό της. Για άγνωστο λόγο, η εν λόγω παιδική χαρά είναι κλειστή, ενώ άξιο απορίας είναι και η επιλογή της περίφραξής της η οποία καταλήγει σε λόγχες και είναι η πλέον ακατάλληλη για χώρο παιχνιδιού.

Επίσης τα παιδιά της συνοικίας Νεάπολης, αναμένουν ακόμη την τοποθέτηση οργάνων στην παιδική χαρά του νέου πάρκου, επί της οδού  Καραολή Δημητρίου.

ΝΕΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΧΑΡΩΝ

Η αντικατάστασή των οργάνων των παιδικών χαρών δε, είναι μια διαδικασία που κατ’  αρχήν απαιτεί την εύρεση του ανάλογου κονδυλίου, κι αν πάλι αυτό βρεθεί, θα πρέπει η κάθε παιδική χαρά να επαναδημιουργηθεί σε νέες βάσεις και με νέες προδιαγραφές , όπως ορίζει η υπουργική απόφαση 28492/2009 (ΦΕΚ 931/18-05-2009), η οποία βασίστηκε στα διεθνή ευρωπαϊκά πρότυπα (EN 1176, EN1177) και σύμφωνα με την οποία όλες οι παιδικές χαρές των δημόσιων χώρων πρέπει να προσαρμοστούν αντίστοιχα με τις προδιαγραφές της, έως τις 31-12-2012. Βέβαια αυτό δεν έχει γίνει, αλλά δεσμεύει κάθε μελλοντική παρέμβαση σε αυτές.

Αναλυτικότερα η υπουργική απόφαση καθορίζει τις προϋποθέσεις και τις τεχνικές προδιαγραφές για την κατασκευή και τη λειτουργία των παιδικών χαρών των Δήμων και των Κοινοτήτων, τα όργανα και την διαδικασία αδειοδότησης και ελέγχου τους, τη διαδικασία συντήρησης αυτών, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Για παράδειγμα: Η παιδική χαρά πρέπει να διαθέτει καθίσματα για τους συνοδούς, βρύση με πόσιμο νερό, σημεία σκίασης προστατευμένα από τον ήλιο και τη βροχή, εξωτερικές και εσωτερικές προσβάσεις για ΑΜΕΑ, καλάθια απορριμμάτων, σήμανση κ.α.

Ο εξοπλισμός της πρέπει να είναι ειδικά σχεδιασμένος για ατομικό ή ομαδικό παιχνίδι. Τα υλικά του εξοπλισμού πρέπει να έχουν ελεχθεί, ώστε να ικανοποιούν τις απαιτήσεις προτύπων του ΕΛΟΤ, όπως επίσης και τα όργανα και οι κατασκευές, καθώς και οι επιφάνειες πτώσης (ειδικό μαλακό δάπεδο) πρέπει να πληρούν προδιαγραφές συγκεκριμένων προτύπων του ΕΛΟΤ.

Πρέπει ακόμα οι χώροι να διαχωρίζονται ανάλογα με την ηλικία των παιδιών και να έχουν τα αντίστοιχα όργανα κ.ο.κ.

Στο νέο αυτό θεσμικό πλαίσιο, ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στην καταλληλότητα του χώρου που επιλέγεται να φιλοξενήσει μια παιδική χαρά, έτσι ώστε να μην γειτνιάζει α)με χρήσεις που προκαλούν ατμοσφαιρική και ηχητική ρύπανση και με δραστηριότητες που χρησιμοποιούν επικίνδυνα για την υγεία υλικά β) να μην γειτνιάζει με δρόμο ταχείας κυκλοφορίας ή κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων.

Επίσης η παιδική χαρά να μην βρίσκεται α) σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από εγκαταστάσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (κεραίες εκπομπής τηλεφωνίας, τηλεόρασης, ραδιοφωνίας) ή πυλώνες υψηλής τάσης κλπ. β) σε περιοχές που εγκυμονούν κινδύνους (όπως κατολισθήσεις, κατακρημνίσεις, καταρρεύσεις, εστίες μολύνσεων κ.λπ.) και να μην είναι οπτικά απομονωμένος ή να έχει οπτική επαφή με εγκαταστάσεις που μπορούν να βλάψουν την ψυχική υγεία των παιδιών (όπως νεκροταφεία, φυλακές κ.λπ.).  Επίσης ο σχεδιασμός της παιδικής χαράς θα πρέπει κατά το δυνατό να ακολουθεί τις αρχές αειφόρου σχεδιασμού (ηλιακά φωτιστικά, κάδοι ανακύκλωσης για μικρά απορρίμματα, ανακύκλωση του νερού για την άρδευση των φυτών, κλπ.).

Γενικότερα όμως τονίζεται πως η  σχεδίαση του χώρου πρέπει να αποσκοπεί στη βέλτιστη σωματική και πνευματική ανάπτυξη και κοινωνικοποίηση των παιδιών κα να προβλέπεται μία θέση τουλάχιστον χρήστη ΑΜΕΑ ανά 10 τουλάχιστον θέσεις χρηστών.

Αξίζει να τονίσουμε τη σημασία που δίνει η ελληνική νομοθεσία στην προσβασιμότητα και καταλληλότητα του χώρου μιας παιδικής χαράς στα παιδιά με κινητικά προβλήματα ή προβλήματα όρασης. Δυστυχώς, στην Ελλάδα, η προσβασιμότητα των παιδικών χαρών είναι αδύνατη γι αυτά  τα παιδιά.

Επίσης για την λειτουργία της παιδικής χαράς απαιτείται πλέον πιστοποιητικό καταλληλότητας του χώρου και πιστοποιητικό καταλληλότητας της παιδικής χαράς, τα οποία προβλέπεται ότι θα εκδίδονται από Επιτροπή Ελέγχου Παιδικών Χαρών, της οικείας Περιφέρειας.

Όπως ανάφερε ο κ. Οικονόμου, γίνονται προσπάθειες από το Δήμο Λαρισαίων, να βρίσκονται πάντα σε καλή κατάσταση οι παιδικές χαρές της πόλης και για τυχόν προβλήματα και φθορές που θα παρουσιαστούν σε αυτές, ζητάτε και η συμβολή των πολιτών, οι οποίοι μπορούν να απευθύνονται και να τις κάνουν γνωστές στο τμήμα συντήρησης του Δήμου Λαρισαίων στο τηλέφωνο : 2413 500200, ώστε να διορθώνονται.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass