Αντί για την Κάρλα …γεμίζει ο Παγασητικός

Δημοσίευση: 09 Οκτ 2013 21:42 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:08

  Της Λένας Κισσάβου

Στον κόλπο του Παγασητικού, πέφτουν τα νερά των αντιπλημμυρικών-αρδευτικών καναλιών, τα οποία θα έπρεπε να διοχετεύονται στη Κάρλα, γεγονός που αντικρούει μάλιστα στους περιβαλλοντικούς όρους, του έργου ανασύστασης της λίμνης.

Αιτία που το νερό διαρρέει προς τον κόλπο, είναι το κλειστό θυρόφραγμα, της σήραγγας της Κάρλας, όπως μας πληροφορεί ο Φορέας  Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας Μαυροβουνίου Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου (Π.Ο.Κα.Μα.Κε.Βε), καθώς και η μη λειτουργία όλων των αντλιών στο κεντρικό αντλιοστάσιο Πέτρας, που διοχετεύουν το νερό στην λίμνη.

Μάλιστα η μη λειτουργία των αντλιών ελλοχεύει κίνδυνο πλημμύρας των τάφρων-καναλιών και ως εκ τούτου πλημμύρας των χωραφιών, με ότι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό στις καλλιέργειες.

Παράλληλα, εφόσον το νερό δεν απορροφάτε στον ταμιευτήρα της Κάρλας, σήμα κινδύνου εκπέμπει και το οικοσύστημα της λίμνης, του οποίου ήδη έχει ταραχθεί η ισορροπία, με τα φαινόμενα νεκρών ψαριών, όπως είχαμε δημοσιεύσει πρόσφατα, λόγω ασφυξίας τους από την έλλειψη νερού.

Το επιστημονικό προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης, υποστηρίζει ότι κάθε μέρα που περνά είναι καταστροφική για το οικοσύστημα, εφόσον δεν λύνεται το πρόβλημα απορροής του νερού στη λίμνη.

Το θέμα του προβλήματος στο θυρόφραγμα και της ανάγκης άμεσης αποκατάστασής του, το έχει επισημάνει από το 2012, ο Φορέας Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας Μαυροβουνίου Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου (Π.Ο.Κα.Μα.Κε.Βε), αλλά δυστυχώς όπως διαπιστώνεται μέχρι σήμερα, δεν έχει αποκατασταθεί, προκαλώντας όλες τις προαναφερόμενες συνέπειες.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του :«Ο λόγος οφείλεται σε βλάβη που προκλήθηκε το Νοέμβριο του 2012 στο αντιπλημμυρικό αντλιοστάσιο DP1, στον κόμβο Πέτρας και πλέον ο ταμιευτήρας δε δύναται να πληρεί τον αντιπλημμυρικό του σκοπό.

Αυτό το γεγονός αποτελεί και τη μόνη εξαίρεση της απ’ ευθείας διάθεσης των υδάτων της λεκάνης της Κάρλας στον Παγασητικό σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς όρους της υπ’ αριθμό  112839/18-12-2000 ΚΥΑ.

Οι ποσότητες του επιφανειακού ύδατος που διοχετεύονται στον Παγασητικό Κόλπο, προέρχονται  από τις επιφανειακές απορροές της ανατολικής λεκάνης απορροής της Κάρλας, οι οποίες καταλήγουν στο θυρόφραγμα μέσω της Τάφρου 1Τ. Υπό κανονικές συνθήκες λειτουργίας του αντιπλημμυρικού αντλιοστασίου στον κόμβο της Πέτρας, οι ποσότητες αυτές οδηγούνται στον ταμιευτήρα.

Επιπροσθέτως, ο Φορέας Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας Μαυροβουνίου Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου (Π.Ο.Κα.Μα.Κε.Βε) έχει επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία του για την παρεμπόδιση της επιφανειακής απορροής στην Τάφρο 1Τ από χωμάτινα πρόχειρα φράγματα του ΤΟΕΒ Πηνειού, για να εξυπηρετηθούν οι αρδευτικές ανάγκες των καλλιεργειών, δημιουργώντας πρόβλημα στην αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής. Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε ενδεχόμενο περιστατικό έντονης βροχόπτωσης, με τις τάφρους πληρωμένες από επιφανειακό νερό και την παρεμπόδιση του από τα χωμάτινα φράγματα και με ανενεργό το αντιπλημμυρικό αντλιοστάσιο  της Κάρλας, η βλάβη του οποίο ακόμη δεν έχει αποκατασταθεί. Είναι πιθανό το ενδεχόμενο, υπό τις συνθήκες αυτές, πλημμυρισμού των παρακάρλιων εκτάσεων, αφού δε θα επαρκεί η παροχετευτικότητα της σήραγγας της Κάρλας, να οδηγήσει τα νερά προς τον Παγασητικό Κόλπο».   

Να σημειωθεί ότι ο Φορέας Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας Μαυροβουνίου Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου (Π.Ο.Κα.Μα.Κε.Βε) δεν είναι ο διαχειριστής του υδάτινου συστήματος Πηνειού Κάρλας, της κατασκευής των έργων της Κάρλας, αλλά ούτε και της λειτουργίας του θυροφράγματος. Παρόλα αυτά  μεριμνά, όπως οφείλει και ενημερώνει για προβλήματα που εντοπίζονται, μιας και αυτά έχουν αντίκτυπο στην οικολογική συμπεριφορά της λίμνης.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass