Παράνομη η αλλαγή έδρας της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας του Τ.Ε.Ι. Λάρισας

Δημοσίευση: 12 Ιουλ 2013 23:16 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:33
 Της Λένας Κισσάβου

 Παράνομη, αυθαίρετη και χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση, κρίνει ο πρόεδρος του  ΤΕΙ Λάρισας, κ. Παναγιώτης Γούλας, την απόφαση του υπουργείου Παιδείας, να μεταφέρει την έδρα της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας του Τ.Ε.Ι. Λάρισας, που μετονομάζεται σε Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας, από τη Λάρισα στην Καρδίτσα.

Ο κ. Γούλας, μετά από συνεδρίαση στο ΤΕΙ Λάρισας, που αποφάσισε ομόφωνα να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την τροποποίηση της παραγράφου του προεδρικού διατάγματος, που αφορά στην αλλαγή της έδρας της Σχολής, μετέβηκε στο Υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να καταθέσει τα επιχειρήματα που αποδεικνύουν το γιατί  δεν είναι εφικτή η υλοποίησή του.

Ειδικότερα αντιπροσωπεία του Ιδρύματος αποτελούμενη από τον Πρόεδρο του ΤΕΙ Θεσσαλίας, κ. Π. Γούλα, Καθηγητή,  τη Γραμματέα του Ιδρύματος, κ. Ε. Χατζοπούλου, τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Οικονομικού, κ. Α. Καραγιάννη και τον Προϊστάμενο του Τμήματος Προϋπολογισμού, κ. Φ. Καραγκόγκο, συναντήθηκε με συμβούλους του Υπουργού Παιδείας, και εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην αλλαγή έδρας της Σχολής, παραδίδοντας επιστολή προς το υπουργό και φάκελο με στοιχεία που στηρίζουν

την άποψή τους.

Μεταξύ άλλων, στην επιστολή αναφέρονται τα εξής: «Η μεταφορά της έδρας της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας στην Καρδίτσα, εκτός του ότι στερείται κάθε λογικής και επιστημονικής τεκμηρίωσης, δημιουργεί τεράστιο νομικό πρόβλημα στην υπόσταση και λειτουργία όλου του ΤΕΙ. Η υπόσταση του ΤΕΙ, ως συγκροτήματος κτηρίων και εγκαταστάσεων (λειτουργία αγροκτήματος 1500 στρ.), βασίζεται στην παραχώρηση της έκτασης από το κληροδότημα του Εθνικού Ευεργέτη Αβέρωφ, που σαφώς αναφέρει ότι το εν λόγω κληροδότημα πρέπει να εξυπηρετεί συγκεκριμένο σκοπ


αυτόν: «της πρακτικής και θεωρητικής μόρφωσης νέων στην επιστήμη της γεωργίας και κτηνοτροφίας» με έδρα τη Λάρισα. Στην ικανοποίηση αυτής της προϋπόθεσης και βούλησης του Εθνικού Ευεργέτη βασίσθηκε, αιτιολογήθηκε και επετεύχθη η συναίνεση των αρμοδίων υπηρεσιών για τη παραχώρηση του αγροκτήματος στο τότε ΚΑΤΕΕ και μετέπειτα ΤΕΙ Λάρισας.

Σημειωτέον, η διαχείριση του αγροκτήματος, των θερμοκηπιακών καλλιεργειών, βουστασίου, χοιροστασίου και λοιπών εγκαταστάσεων γίνεται κάτω από την εποπτεία της Σχολής Τεχνολόγων Γεωπονίας και την καθοδήγηση και επίβλεψη των τμημάτων Φυτικής, Ζωικής και Μηχανικής Βιοσυστημάτων. Η Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας (Σ.ΤΕ.Γ.) του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας με έδρα τη Λάρισα λειτουργεί από το 1973 ( 40 χρόνια) και ανταποκρίνεται στην βούληση του Ευεργέτη.

Επιπλέον, σημειώνουμε ότι υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση στον αριθμό του προσωπικού (μέλη ΕΠ, Ε.Τ.Π., διοικητικό προσωπικό) που απασχολείται στα Τμήματα της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμου και Διατροφής της Λάρισας, σε σχέση με αυτά της Καρδίτσας.

Επιπλέον, επισημαίνουμε ότι στο Τ.Ε.Ι. της Λάρισας για τις εκπαιδευτικές ανάγκες των Τμημάτων της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας λειτουργεί πλήρες αγρόκτημα με 1.500


στρέμματα, με θερμοκήπια 10 στρεμμάτων, καλλιέργειες 700 στρεμμάτων και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις (3. 500 Μ2) όπου εκτρέφονται 30 Βοοειδή, 150 αιγοπρόβατα, 30 χοίρο μητέρες, 700 πτηνά, 2 άλογα και κυνοκομείο 120 θέσεων.

Τονίζουμε επιπλέον ότι στο ανωτέρω αγρόκτημα εργάζονται συνολικά, όπως αναγράφεται και στον ανωτέρω πίνακα, 9 υπάλληλοι διαφόρων ειδικοτήτων, ενώ στην Καρδίτσα δεν υπάρχει αγρόκτημα.

Επιπρόσθετα, στις κτηνοτροφικές μονάδες του Αγροκτήματος του Τ.Ε.Ι. Λάρισας (πλέον ΤΕΙ Θεσσαλίας), δύο (2) φορές την εβδομάδα έρχονται για τις πρακτικές ασκήσεις τους και οι φοιτητές της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με έδρα την Καρδίτσα (λόγω έλλειψης αγροκτήματος στην Κτηνιατρική Σχολή).

Η μεταφορά της έδρας της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής στην Καρδίτσα δεν είναι μία απλή διοικητική πράξη, όπως τονίζουν παράγοντες της Καρδίτσας και τούτο διότι ο Διευθυντής τικ Σχολής πρέπει να ελέγχει καθημερινά:

α) την προσέλευση στην εργασία τους 65 ατόμων στη Λάρισα (καθηγητών και λοιπού προσ(οπικού) και 9 στην Καρδίτσα

β) τον έλεγχο των καλλιεργειών του Αγροκτήματος και της λειτουργίας των κτηνοτροφικών μονάδων

γ) την έγκριση δαπανών και την επίβλεψη έργων στο Αγρόκτημα και στη Σχολή. Η μεταφορά της έδρας από τη Λάρισα στην Καρδίτσα δεν έ/ει καμία λογική και επιστη μονική τεκμη ρκοση, δεν εξυπηρετεί το συμφέρον του δημοσίου και είναι λανθασμένη από κάθε άποψη. Η ίδια άποψη εκφράζεται και με την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου του Παραρτήματος της Καρδίτσας, η οποία διατυπώθηκε στο υπ' αριθμ. 138/3- 7-2013 πρακτικό του, αντίγραφο του οποίου σας επισυνάπτουμε. Για όλους τους ανωτέρω εκτιθέμενους λόγους, ήτοι: • Την ύπαρξη τοτ) όρου του κληροδοτήματος Αβέρωφ για εκπαίδευση νέων στην επιστήμη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας

Τον αριθμό του υπηρετούντος προσωπικού στα Τμήματα της Λάρισας που υπερέχει σαφώς του αντίστοιχου αριθμού του υπηρετούντος προσωπικού στα Τμήματα της Καρδίτσας, καθώς και τον αριθμό του υπηρετούντος προσωπικού στο Αγρόκτημα που λειτουργεί στο ΤΕΙ κάτω από την επίβλεψη της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας

Την ύπαρξη βασικών εγκαταστάσεων του Αγροκτήματος στη Λάρισα (1.500 στρ., κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, θερμοκήπια κλπ) που κρίνονται επαρκείς για την επίτευξη του σκοπού για τον οποίο ιδρύθηκε η Σχολή. Παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε για την άμεση τροποποίηση της παραγράφου 2 του άρθρον 7 του IJ.Α. αριθμ. 83 που εκδόθηκε στις 31-5-2013 και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ( αρ. 123 τ.Λ 703-06-2013 «Μετονομασία του Τ.Ε.Ι. Λάρισας σε Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας-Μετονομασία. Σχολής και Τμημάτων-Συγχώνευση Τμημάτων-Κατάργηση Παραρτημάτων και Τμημάτων- Συγκρότηση Σχολών του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας», στο σημείο που ορίζει την έδρα, της Σχολής ως εξής: Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής με έδρα την Καρδίτσα στο επιθυμητό, ορθό και ακίνδυνο για την υπόσταση όλου του ΤΕΙ, που είναι « Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής με έδρα τη Λάρισα».

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ

ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Να σημειωθεί ότι, την ίδια άποψη εκφράζει και το συμβούλιο του παραρτήματος της Καρδίτσας, του ΤΕΙ, το οποίο, επί του θέματος, έχει τοποθετηθεί ως εξής:

 «Σε κάθε ενέργεια θα πρέπει να πρυτανεύει η λογική και η δικαιοσύνη, που στο συγκεκριμένο ζήτημα υπαγορεύουν ότι δεν είναι δυνατόν η έδρα της Σχολής αυτής να μεταφερθεί από τη Λάρισα, όπου ανήκει η συντριπτική πλειοψηφία των μελών Ε.Π., καθώς και οι εγκαταστάσεις του αγροκτήματος και οι διάφορες πειραματικές επιφάνειες που λειτουργούν εντός του campus του ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Εφόσον τα Τμήματα Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής & Διαιτολογίας που έχουν ενταχθεί στη Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας συνεχίζουν τη λειτουργία τους στην Καρδίτσα, εκτιμούμε ότι δεν δημιουργείται ιδιαίτερο πρόβλημα σε αυτά σε σχέση με τις μεγάλες δυσχέρειες που θα σημειωθούν στα Τμήματα και τις κατευθύνσεις αυτών που έχουν την έδρα τους στη Λάρισα.

Εν τέλει θεωρούμε ότι στην παρούσα φάση η μεταφορά της έδρας της ΣΤΕΓ από τη Λάρισα στην Καρδίτσα, σύμφωνα με το Π.Δ. 83/2013 δεν είναι ορθή και θα πρέπει να αρθεί».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Η Αντιπροσωπεία του Ιδρύματος, που μετέβηκε στην Αθήνα, πραγματοποίησε και συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες και συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο:

« -Συνάντηση με τις οικονομικές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων όπου συζητήθηκαν τα θέματα για την αύξηση των κονδυλίων: α) σίτισης, β) εκτάκτων εκπαιδευτικών και γ) λειτουργικών δαπανών.

-Συνάντηση με την Προϊσταμένη του Τμήματος Δημοσίων Επενδύσεων και συζήτηση των θεμάτων ολοκλήρωσης των ημιτελών έργων του Ιδρύματος και συγκεκριμένα:

Α) του κτιρίου του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε.

Β) του Β΄ κτιρίου (ΣΤΕΓ)

Γ) ανακαίνιση των σπουδαστικών εστιών. Η οδοποιία ανάμεσα στο νέο κυλικείο και τα κτίρια του ΤΕΙ

Δ) λοιπών μικρών έργων

-Συνάντηση με τη Διευθύντρια των Διοικητικών Υπηρεσιών του Υπουργείου.

Παράλληλα στις 11-7-2013 πραγματοποιήθηκε η σύνοδος των Προέδρων των ΤΕΙ της χώρας, (συμμετείχαν 12 από τους 14 Προέδρους), όπου παρέστη και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, κ. Αθανάσιος Κυριαζής.

Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν :

-Έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό : Από τους 171 εκτάκτους που έχουν προβλεφθεί για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, 150 θα είναι για τα ΤΕΙ και 21 για τα Πανεπιστήμια.

-Υπάρχει μνημονιακή δέσμευση και δεν θα προσληφθεί ουδείς –επιπλέον των 150 εκτάκτων εκπαιδευτικών που ήδη έχουν προβλεφθεί συνολικά για τα ΤΕΙ - με το θεσμό του έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού.

-Στη θέση των εκτάκτων καθιερώνεται ο θεσμός του Υποτρόφου, στον οποίο ανήκουν επιστήμονες αναγνωρισμένου επιστημονικού κύρους, είτε υποψήφιοι διδάκτορες ή μεταπτυχιακοί με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για τη διεξαγωγή διδακτικού, ερευνητικού, επιστημονικού, οργανωτικού, εργαστηριακού ή κλινικού έργου, καθοριζόμενο δια της συμβάσεως.

-Για την πρόσληψη υποτρόφων θα γίνει νέα προκήρυξη και θα δοθούν οδηγίες στα Τμήματα. Το Υπουργείο εντός 10ήμερου θα εκδώσει σχετική εγκύκλιο.

-Οι Πρόεδροι συζήτησαν και ζήτησαν: α) την αύξηση των πιστώσεων, β) την πρόσληψη προσωπικού (Ε.Π., Διοικητικού και Ε.Τ.Π.), γ) την επιτάχυνση των διαδικασιών για την εξέλιξη των καθηγητών, δ) αύξηση των δημοσίων επενδύσεων και ζ) την αύξηση των πιστώσεων για σίτιση, βιβλία κ.λ.π.

Η νέα σύνοδος καθορίστηκε για τις 15-9-2013 στην Αθήνα».

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass