ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ «ΚΥΜΑ» ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ - ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΣΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ

Οι ψαράδες, οι Σέρβοι και το... booking

* Ποια είναι τα καινούργια «target group» και οι on line συνήθειες των νεαρών Λαρισαίων * Έως και 30% πτώση στα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα

Δημοσίευση: 30 Ιουν 2014 1:37 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 16:49
 
Του Κ. Γκιάστα
Φωτ.: Λ. Τζέκας
Λίγες ημέρες πριν το «κυρίως πιάτο» στον τουριστικό τομέα των παραλίων του Νομού Λάρισας και εμφανίστηκαν δύο νέες κατηγορίες τουριστών- επισκεπτών αλλά και ένας επίσης καινούριος τρόπος συμφωνίας με τον πελάτη.
Το ένα, είναι το γεγονός πως οι επισκέψεις των ερασιτεχνών ψαράδων, από τη Λάρισα αλλά και από άλλες περιοχές, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και αποτελούν έναν μόνιμο ικανοποιητικό αριθμό ιδίως τα Σαββατοκύριακα. Αυτό οφείλεται στο ότι καταργήθηκε από τον Μάρτιο η ατομική ερασιτεχνική άδεια αλιείας καθώς και η υποχρέωση εφοδιασμού του σκάφους ή των επιβαινόντων σε αυτό με την αντίστοιχη ερασιτεχνική άδεια για τη θαλάσσια ερασιτεχνική αλιεία.
Το άλλο είναι πως επήλθε αρχική συμφωνία με πράκτορες για Σέρβους τουρίστες. Ήδη αυτή η συμφωνία αφορά σε επισκέψεις “back to back” ενός ικανοποιητικού αριθμού τουριστών για αρχή, που θα φτάσει ως και τα τέλη Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για ένα νέο «στόχο» που αν επιτευχθεί θα αποτελέσει σημαντική πηγή εσόδων για όλους τους επαγγελματίες της περιοχής αφού όπως τόνισαν στην «Ε» αποτελούν μια πιο ποιοτική μορφή τουριστών σε σχέση με ό,τι είχαν μέχρι τώρα.
Το τρίτο αποτελεί μια καινούρια τάση στον τρόπο συμφωνίας ιδιοκτήτη ενοικιαζόμενου διαμερίσματος και πελάτη. Αν παλιότερα ο Λαρισαίος πήγαινε, έβλεπε και αποφάσιζε, τώρα, λίγο πριν ξεκινήσει για διακοπές και χωρίς καμία επικοινωνία το «κλείνει» μέσω ίντερνετ και συγκεκριμένα της ιστοσελίδας booking και απλά πηγαίνει, χωρίς προηγουμένως να έχει οποιαδήποτε επικοινωνία με τον ιδιοκτήτη.
Αυτά τουλάχιστον κατέγραψε η «Ε» σε μια επίσκεψη σε Αγιόκαμπο - Βελίκα μετά από συζήτηση που είχε με εκπροσώπους των σχετικών επαγγελμάτων. *Αρχικά ζητήσαμε από τον πρόεδρο του Συλλόγου Τουριστικών Επαγγελμάτων Αγιοκάμπου – Βελίκας, κ. Τάκη Τζουβάρα να αξιολογήσει την έως τώρα κίνηση και μεταξύ άλλων ανέφερε: «Μέχρι στιγμή καταγράφεται ανεπίσημα μια πτώση στο ύψος του 30% σε σχέση με πέρυσι. Ελπίζουμε να υπάρξει μια ανάκαμψη λίγες ημέρες έπειτα από την ολοκλήρωση των πανελλήνιων εξετάσεων και με τις άδειες των οικογενειών. Γενικά πάντως υπάρχει μεγάλη οικονομική δυσκαμψία από τον κόσμο και αυτό φαίνεται στον καφέ του, στο ποτό του, σε όλες του τις συναλλαγές».
* Από την πλευρά του όμως ο κ. Στέφανος Βούρτουρας (ταμίας) στάθηκε στα αρνητικά σημεία που πρέπει να δοθεί μεγάλη έμφαση όπως:
- Στα μηχανήματα ανάληψης χρημάτων: «Δεν μπορεί να περιμένουν όλοι οι επισκέπτες να πάρουν χρήματα από ένα ΑΤΜ που τις περισσότερες φορές ξεμένει».
- Στα πρόστιμα που επιβαρύνουν ενίοτε τους επιχειρηματίες για τις σταθερές βάσεις των ομπρελών.
- Στον «αιγιαλό» που εμποδίζει τη δημιουργία νέων επενδύσεων.
-Στην ασφάλιση. «Πρέπει να πληρώνει ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ πλέον) κάθε ιδιοκτήτης 6 δωματίων και πάνω. 900 ευρώ το δίμηνο κάτι που σημαίνει πολλά έξοδα».
Ως περιπτεράς βλέπει τα αυτοκίνητα καθώς βρίσκεται πάνω στον κεντρικό δρόμο «Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως βλέπεις σπάνια δύο άτομα μέσα στο αμάξι πλέον. Μόνο πεντάδες και αυτό πιστεύω να σημαίνει πολλά».
* Από την κ. Ελένη Τσιντζιράκου αντιπρόεδρο Συλλόγου Ενοικιαζομένων
Διαμερισμάτων Δωματίων Νομού Λάρισας ζητήσαμε να μας πει, αν υπάρχει και πού κρύβεται το μυστικό της ανατροπής αυτής της κατάστασης. Μας είπε: «Ό,τι δίνεις, παίρνεις. Είναι πολύ απλό. Θεωρώ πως πρέπει να αυξηθούν οι παροχές και οι υπάρχουσες να γίνουν πιο ποιοτικές. Ζεστό νερό, καλές τηλεοράσεις, ωραία κρεβάτια, wifi ίντερντετ είναι τόσο απλά και τόσο δεδομένα πλέον για τον κόσμο. Αν γίνουν αυτά με ωραίο τρόπο τότε και η πελατεία θα αυξηθεί στην περιοχή», ανέφερε και συνέχισε για την έως τώρα κίνηση: «αν με ρωτάτε προσωπικά πηγαίνω πολύ καλά, αλλά γενικά τα περισσότερα δωμάτια είναι άδεια και η χρονιά αναμένεται να είναι δύσκολη. Χρειάζεται επαγρύπνηση απ’ όλους και δραστηριοποίηση και μέσω ίντερνετ. Δεν είναι τυχαίο πως νεαρά ζευγάρια από τη Λάρισα μας έρχονται μέσω booking. Αλλάζουν τα δεδομένα».
Ο ΚΑΙΡΟΣ, Η ΒΕΝΖΙΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ
Συνεχίζοντας τη βόλτα μας αποφασίσαμε να μιλήσουμε και με δύο επιχειρηματίες που δεν ανήκουν σε κάποιο φορέα. Μια στάση κάναμε στο φαστ-φουντ του Χρήστου Σφυρή. Στα 29 του χρόνια από τότε που θυμάται τον εαυτό του, βρίσκεται μέσα στο μαγαζί. Με την εμπειρία του αυτή λοιπόν σκιαγραφεί την κίνηση: «Όλα εξαρτώνται από τον καιρό. Οι Λαρισαίοι πρώτα κοιτάνε τον καιρό και μετά παίρνουν την απόφαση να έρθουν. Δεν ρισκάρουν τα 20 ευρώ στη βενζίνη για να έρθουν και να μην κάνουν μπάνιο. Μέχρι στιγμής είναι διστακτικοί».
Ο Δημήτρης Μπάτσικας μαζί με την οικογένειά του, διατηρεί μια από τις πιο παλιές πιτσαρίες στην περιοχή της Βελίκας τα τελευταία 26 χρόνια «Τώρα στην αρχή ο καιρός είναι αυτός που παίζει σημαντικό ρόλο. Αν είναι καλός θα την αγαπήσει ο Λαρισαίος τη θάλασσα όλο το καλοκαίρι. Αν δεν είναι του χαλάει το κέφι και εμάς τη δουλειά» και συνεχίζει «Ο κόσμος μπορεί να θέλει να χαλάσει χρήματα μέσα στο καλοκαίρι αλλά δεν του φτάνουν. Εμείς από τη άλλη μειώσαμε τις τιμές αλλά τα υλικά αυξάνονται».
Δύσκολα για τους λουόμενους, δύσκολα και για τους επαγγελματίες...
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass