ΜΕΓΑΛΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΑΠΟ ΑΝΕΥΘΥΝΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΑΓΡΟΤΩΝ *ΚΙΝΔΥΝΕΥΣΑΝ ΠΟΛΥΔΑΜΕΙΟ ΚΑΙ ΔΥΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ

Εφιάλτης το κάψιμο σιτοκαλαμιών

Έκκληση Περιφερειάρχη και Πυροσβεστικής να σταματήσει η καύση τους *

Δημοσίευση: 28 Ιουν 2014 4:02 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 16:48
«Εκτός ελέγχου», όπως... κατά παράδοση συμβαίνει κάθε χρόνο τέτοια εποχή, βρίσκεται και φέτος η κατάσταση με την καύση σιτοκαλαμιών, αφού άγνωστοι, επιλέγοντας ώρες που φυσούν ισχυροί άνεμοι ανάβουν φωτιά που παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, απειλώντας κατοικημένες περιοχές, καίγοντας ποιμνοστάσια αλλά και ζώα, όπως συνέβη χθες στο Πολυδάμειο Φαρσάλων, όπου απειλήθηκε η ζωή δύο πυροσβεστών που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν το όχημά τους που κάηκε.
Χθες το απόγευμα οι εστίες σε όλη τη Θεσσαλία, από τον Αλμυρό, τα Βρυσιά, το Πολυδάμειο και τα Βούναινα, ήταν αρκετές, όπως τόνισε στην «Ε» ο περιφερειακός διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσσαλίας αρχιπύραρχος Νικ. Μιχαλάκης, μέτωπα που οδήγησαν σε «αδιέξοδο» τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, με τον κ. Μιχαλάκη να απευθύνει έκκληση στους αγρότες για την τήρηση της προβλεπόμενης διαδικασίας.
Η έντονη φημολογία φέτος ότι οι σιτοκαλαμιές πρέπει να καούν προκειμένου παράλληλα να καούν ζιζάνια και να αντιμετωπισθούν μυκητολογικές ασθένειες των δημητριακών, φαίνεται πως «έπεισε» για την ανάγκη καύσης των σιτοκαλαμιών, με τις γνωστές επιπτώσεις, ενώ αρκετοί αγρότες αποφεύγουν την προβλεπόμενη διαδικασία έκδοσης άδειας από την Πυροσβεστική και της λήψης πρόσθετων μέτρων προστασίας.
Άγνωστοι λοιπόν, χθες το μεσημέρι, ενώ έπνεαν ισχυροί άνεμοι και η θερμοκρασία ήταν υψηλή, άναψαν φωτιά σε σιτοκαλαμιές στο Ζάππειο με αποτέλεσμα να καούν ποιμνιοστάσια.
Την ίδια περίπου ώρα, λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, ένα νέο και πιο επικίνδυνο όπως εξελίχθηκε μέτωπο εκδηλώθηκε σε σιτοκαλαμιές στα Ανω Βασιλικά Φαρσάλων. «Μέσα σε ένα τέταρτο με είκοσι λεπτά» τόνισε στην «Ε» ο κτηνοτρόφος Νίκ. Λιούπης «με τον αέρα που φυσούσε, η φωτιά έφθασε στα σπίτια στο Πολυδάμειο, μπήκε στην αυλή του σχολείου καίγοντας χόρτα» καταλήγει ο κ. Λιούπης, του οποίου το ποιμνιοστάσιο κάηκε και μαζί «έκαψε 7 μοσχάρια, 40 αιγοπρόβατα και 40 μελίσσια που είχα» όπως λέει με απόγνωση.
«Γύρω από το χωριό» προσθέτει ο κ. Μιχαλάκης «δεν υπήρχε κανένα μέτρο ασφαλείας, οπότε χαμηλή βλάστηση, σιτοκαλαμιές και υψηλή θερμοκρασία, έφθασε τη φωτιά στα σπίτια των κατοίκων του χωριού που γλίτωσε την τελευταία στιγμή». Λίγη ώρα αργότερα συνέδραμαν και δυο πυροσβεστικά αεροσκάφη, ενώ νωρίτερα, απειλήθηκε η ζωή δυο πυροσβεστών που την ώρα που επιχειρούσαν να σώσουν σπίτια, εγκατέλειψαν την τελευταία στιγμή το όχημα, το οποίο κάηκε.
«Οι πυροσβέστες ευτυχώς είναι καλά στην υγεία τους» σημείωσε ο κ. Μιχαλάκης διευκρινίζοντας ότι το όχημα που κάηκε ανήκε στην Οιχαλία Τρικάλων και βρέθηκε στο Πολυδάμειο προκειμένου να συνδράμει τις δυνάμεις της Λάρισας οι οποίες ενεργούσαν παράλληλα στα Βρυσιά, στο Ζάππειο αλλά και στον Αγιόκαμπο όπου ίσχυε η επιφυλακή, λόγω της προχθεσινής φωτιάς.
Μόνο στο Πολυδάμειο, όπως διευκρίνισε ο κ. Μιχαλάκης, επιχείρησαν χθες 7 οχήματα, δυο αεροσκάφη, 15 πυροσβέστες και 2 ομάδες με πεζοπόρα τμήματα, ενώ η φωτιά, αφού πέρασε το Πολυδάμειο, κατευθυνόταν ανεξέλεγκτη προς την Αγία Τριάδα και το Ρήγαιο.
Στα Βρυσιά Φαρσάλων η φωτιά έκαιγε από προχθές βράδυ θαμνώδη έκταση σε δύσβατη περιοχή, ενώ στο Ζάππειο, χθες το μεσημέρι, κάηκαν ποιμνιοστάσια, με το μέγεθος της καταστροφής να μην έχει εκτιμηθεί χθες με αφορμή και τα παράλληλα πύρινα μέτωπα, που μόνο χθες, έκαψαν χιλιάδες στρέμματα σιτοκαλαμιών.
Χθες το απόγευμα επίσης εκδηλώθηκε ένα ακόμη μέτωπο, επικίνδυνο σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στα Βούναινα Λάρισας απειλώντας και καλλιέργειες.
ΔΡΟΜΟΙ
Από τις χθεσινές εστίες επίσης χρειάσθηκε να διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Λάρισας – Φαρσάλων αφού οι οδηγοί δεν είχαν ορατότητα, όπως συνέβη προχθές με φωτιές που εκδηλώθηκαν στη Νίκαια όπου για μια ώρα διακόπηκε η κυκλοφορία στο ύψος των Νέων Καρυών ενώ αντίστοιχα προβλήματα αναφέρθηκαν από διερχόμενους οδηγούς και στην ΠΑΘΕ, στο ύψος των διοδίων του Μοσχοχωρίου.
ΑΓΙΟΚΑΜΠΟΣ
Στο μεταξύ σε επιφυλακή παρέμειναν και χθες ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής στον Αγιόκαμπο, όπου προχθές το μεσημέρι, εκδηλώθηκε φωτιά στην περιοχή «Μετόχι» με αποτέλεσμα να καούν ελαιοπερίβολα αλλά και άλλες δενδροκαλλιέργειες. Οκτώ οχήματα με 40 άνδρες μαζί με 4 οχήματα του δήμου επιτηρούσαν τη δασική περιοχή για το φόβο της αναζωπύρωσης.
ΕΚΚΛΗΣΗ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ
Μετά και τις τελευταίες πυρκαγιές, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες ξεκίνησαν από καύση γεωργικών υπολειμμάτων, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός απευθύνει έκκληση να σταματήσουν οι καύσεις αυτές, υπενθυμίζοντας στους καλλιεργητές τις συνέπειες που έχει η λανθασμένη πρακτική της καύσης των καλαμιών στο έδαφος, στο περιβάλλον και στην υγεία των ανθρώπων.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass