Ξεκινούν εργασίες αποκατάστασης του νεοκλασικού κτίσματος στη Μανωλάκη

Δημοσίευση: 25 Ιουν 2014 17:51 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 16:43

Της Λένας Κισσάβου

Ξεκινούν τις επόμενες μέρες, οι σωστικές εργασίες αποκατάστασης του νεοκλασικού διατηρητέου κτίσματος, στην οδό Μανωλάκη 9-11, που φιλοξενεί τη δράση του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Λάρισας «Ορφέας», του Ο.ΚΑ.ΝΑ., ενώ στον ίδιο χώρο, τον Σεπτέμβριο προβλέπεται να λειτουργήσει το Εργαστήρι Πρόληψης, Συμβουλευτικής και Ανάπτυξης, του Κέντρου.

Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, αύριο και η Λάρισα έστειλε το μήνυμα ότι συνεχίζει να αγωνίζεται στον τομέα της πρόληψης και της απεξάρτησης, παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες και εναντίον όλων όσων φρενάρουν τον αγώνα αυτό, παρουσιάζοντας σήμερασε συνέντευξη τύπου, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΚΑΝΑ και στελέχη του, ότι προχωρούν ακάθεκτοι στο έργο τους.

«Απαντάμε στο πρόβλημα, με δημιουργία», υποστήριξε η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Πρόληψης Λάρισας, του ΟΚΑΝΑ, κ. Ευαγγελία Λιακούλη, στο πλαίσιο της συνέντευξης, που δόθηκε

στα γραφεία του φορέα στο νεοκλασικό κτίσμα, για να αναγγείλουν, τόσο τις εργασίες αποκατάστασή του, όσο και τη λειτουργία του Εργαστηρίου.

«Είμαστε αποφασισμένοι να λειτουργήσουμε το Εργαστήρι μας. Ηδη, είμαστε σε στενή επαφή με το Υπουργείο Υγείας, για την προώθηση του προγράμματος, που υποβάλλαμε μαζί με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την 5η ΥΠΕ, για τη λειτουργία των τμημάτων και προσδιορίζουμε την έναρξή τους το φθινόπωρο. Περαιτέρω υπάρχει η προσωπική μου δέσμευση, καθώς και η δέσμευση του Περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστού, που δημόσια δήλωσε την μεγάλη του πίστη στο έργο αυτό και την ολοκλήρωσή του, ότι σε κάθε περίπτωση, είναι ένας στόχος κοινός μας, ένας στόχος για τον τόπο μας  πολύ σημαντικός και θα πραγματοποιηθεί», τόνισε η κ. Λιακούλη.

Η ίδια υποστήριξε δε, ότι: «Η χώρα μας διανύει μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη στην οποία αναζητεί το «στίγμα» της, ενώ οι  πολίτες αισθάνονται εγκλωβισμένοι σε μια ζωή που δεν τη διάλεξαν και προσπαθούν να αντιδράσουν με πολλούς τρόπους, μπροστά στα καθημερινά αδιέξοδα.

Σ’ αυτές τις συνθήκες , τώρα περισσότερο από ποτέ άλλοτε έχουμε χρέος να δείξουμε το δρόμο της δημιουργίας και της ελπίδας, στηρίζοντας μέσα από τη δράση μας, όλους όσους νιώθουν τώρα  περισσότερο ευάλωτοι και τείνουν να καταφύγουν στις ουσίες και στα μέσα που τους προσφέρουν την ψευδαίσθηση της διαφυγής.

Εφαρμόσαμε πολιτικές που δεν αντιμετωπίζουν τα ναρκωτικά ως «σύμπτωμα» αλλά ως ένα πραγματικό κοινωνικό ζήτημα.

O φετινός επετειακός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά των Ναρκωτικών συμπίπτει με την ολοκλήρωση του μεγάλου, οραματικού στόχου μας. Στον πόλεμο κατά των ουσιών και των εξαρτήσεων απαντάμε με τη δημιουργία του Εργαστηρίου Πρόληψης, Συμβουλευτικής  και  Ανάπτυξης.

Περίπου τρία χρόνια παλεύουμε με επιμονή, υπομονή και πείσμα να κάνουμε πραγματικότητα ένα πολύ μεγάλο έργο το οποίο θα αλλάξει την πορεία της συμβουλευτικής και της πρόληψης και θα θέσει νέους όρους στην επικοινωνία με το ευρύ κοινό και στην εξωστρέφεια των δράσεών μας.

Το θέμα της ταυτόχρονης αξιοποίησης του νεοκλασσικού κτιρίου,  ξεκίνησε όταν οραματιστήκαμε και αποφασίσαμε τη σύσταση  Εργαστηρίου Πρόληψης, Συμβουλευτικής και Ανάπτυξης και επιδιώξαμε την φιλοξενία του στο διατηρητέο αυτό κτίριο. Η επαφή με τους ιδιοκτήτες του κτιρίου, την οικογένεια Νίκου και Ντίνας Τσολή,  οι οποίοι είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε θέματα πρόληψης και ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης, απέφερε θετικά αποτελέσματα και το κτίριο παραχωρήθηκε για χρήση στο Κέντρο Πρόληψης, προκειμένου να στεγάσει το Εργαστήρι του.

Μετά από αδιάκοπη συνεργασία περίπου δυόμισι ετώ,ν των ειδικών με τις τεχνικές υπηρεσίες του Υπουργείου, υποβλήθηκαν οι τελικές μελέτες, για τις  οποίες το Κεντρικό Συμβούλιο  Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, τελικά αποφάσισε θετικά και ενέκρινε τη χρήση του χώρου και τις παρεμβάσεις που θα το αναδείξουν και θα το επαναφέρουν στην αρχική του μορφή .

Τώρα, μετά την ολοκλήρωση και των τελευταίων παρατηρήσεων,  ξεκινάμε τις τεχνικές εργασίες στο κτίριο , υπό την επίβλεψη δύο εξαιρετικών μηχανικών , οι οποίοι προσέφεραν τις υπηρεσίες τους κυρίως εθελοντικά , συνέταξαν όλες τις μελέτες και ήταν διαρκώς δίπλα μας μέχρι την οριστική έγκριση του έργου, την αρχιτέκτονα μηχανικό κ. Σίλια Καραμπίνη  και τον πολιτικό μηχανικό κ. Βασίλη Χουλιάρα».

ΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

Αναλυτικά, στις δράσεις που θα αναπτυχθούν στο Εργαστήριο, αναφέρθηκε η Επιστημονική Υπεύθυνη Κέντρου, κ. Ειρήνη Κουφάκη τονίζοντας ότι: «Η λειτουργία του θα κινηθεί πάνω σε δύο βασικούς άξονες, της Πρόληψης και του Πολιτισμού .

Ειδικότερα, το  Εργαστήρι, απευθύνεται σε παιδιά, έφηβους και ενήλικες και η φιλοσοφία της συγκεκριμένης δράσης, επενδύει  καταρχήν σε δραστηριότητες που προάγουν την ψυχοκοινωνική υγεία και στοχεύουν στην Πρόληψη των Εξαρτήσεων και των Εξαρτητικών συμπεριφορών .

Οι δράσεις περιλαμβάνουν βιωματικά εργαστήρια για παιδιά και εφήβους, βιωματικά εργαστήρια για γονείς, καλλιτεχνικά εργαστήρια για Παιδιά και Εφήβους, Ομάδες Ενισχυτικής Διδασκαλίας, Εργαστήρι Αρχαίας Ελληνικής Τραγωδίας στο χώρο των αρχαιοτήτων του νομού, διοργάνωση εκδηλώσεων σε επαφή με ανθρώπους του πνεύματος, της τέχνης, των επιστημών, της διανόησης, εθνικής και παγκόσμιας εμβέλειας, με μηνύματα σχετικά με την πραγματική  χαρά και ουσία της ζωής, που πηγάζει μέσα από τη δημιουργία».

Επίσης στο πλαίσιο της συνέντευξης, η αρχιτέκτονας μηχανικός κ. Σίλια Καραμπίνη και ο πολιτικός μηχανικός κ. Βασίλης Χουλιάρας, που πραγματοποίησαν τη μελέτη αποκατάστασης του νεοκλασικού κτίσματος, παρουσίασαν τεχνικά στοιχεία του έργου, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι: «Είναι ένα κτίριο μεγάλης αρχιτεκτονικής αξίας, που κρίθηκε διατηρητέο από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1981.

 Εχει υποστεί πολλές βλάβες, από την κακή χρήση των προκατόχων του, κατά καιρούς, κάτι που είναι πολύ λυπηρό, αναλογιζόμενοι την αξία του…

Οι σωστικές παρεμβάσεις θα γίνουν στο κέλυφος του κτιρίου και στο εσωτερικό του».

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass