ΕΝΑΣ ΚΟΛΟΜΒΙΑΝΟΣ ΠΟΥ ΖΕΙ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε»

Κολομβία, Πλαταμώνας και… Μουντιάλ

* Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΛΑΩΝ, ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

Δημοσίευση: 14 Ιουν 2014 2:20 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 16:23
Του Κ. Γκιάστα
Δεν είναι μια ποδοσφαιρική διοργάνωση. Είναι το σουρωτήρι της παγκόσμιας γειτονιάς. Κουλτούρα, ψυχολογία, οικονομική επιφάνεια, πολιτισμός, ιστορία, σωματική διάπλαση ανακατεύονται μαζί με αλκοόλ, στοιχηματισμό, παρασκήνιο, πληροφορίες, δόξα και φυσικά χρήμα. Μουντιάλ. Το απόλυτο ανακάτεμα της τράπουλας. Και έφερε το «χαρτί» της Ελλάδας να κάθεται δίπλα - δίπλα με αυτό της Κολομβίας. Μιας χώρας άγνωστης για μας και διάσημης για τα καρτέλ της.
Καλά τα σάιτ και οι εφημερίδες με τους απεσταλμένους όμως η «Ε» θέλησε να μάθει μερικά πράγματα από πρώτο χέρι. Ψάξαμε ένα «σκονάκι» από έναν Κολομβιανό που ζει στην Ελλάδα. Με μεγάλη δυσκολία βρήκαμε τον Γουστάβο Αδόλφο Μπόρχα που ζει στη Νίκαια της Λάρισας και εργάζεται στον Πλαταμώνα. «Εδώ και πολλά χρόνια βρίσκομαι στην Ελλάδα οπότε νιώθω πλέον μισός - μισός» και του ζητήσαμε να ξεκινήσει από τη δική του ιστορία. «Η μητέρα μου είναι Κολομβιανή και ο πατριός μου Έλληνας. Έμενα στην πόλη Κάλι μια σχετικά μεγάλη πόλη και το 1984 ήρθα στην Ελλάδα. Έμενα στον Βόλο και μετά Λάρισα και Πλαταμώνα για δουλειά». Μάλιστα είναι και παντρεμένος με Ελληνίδα, τη Δήμητρα Παιδή που εργάζεται στο γραφείο Συνδέσμου Εργοληπτών Δημοσίων Έργων.
Μισός Κολομβιανός που δεν ξεχνάει το ταμπεραμέντο της Λατινικής Αμερικής και μισός Έλληνας που έμαθε να φροντίζει και τον μπαχτσέ του πλέον, στη Νίκαια.
Η μοίρα τον έφερε απόψε να νιώθει όμως και λίγο... αντίπαλος. «Λίγο όμως γιατί σου είπα πως μετά από τόσα χρόνια νιώθω και Έλληνας και μπορώ να έχω άποψη και για τους δύο λαούς» και φυσικά τη ζητήσαμε. «Οι Έλληνες τα παίρνουν λίγο πιο σοβαρά από τους Κολομβιανούς. Για παράδειγμα αυτά τα οικονομικά προβλήματα είναι μέσα στο άγχος. Οι Κολομβιανοί δεν έχουν τόσο άγχος παρά το γεγονός πως έχουν περάσει και πιο δύσκολες καταστάσεις. Σκέψου πως έχουν τρία - τέσσερα παιδιά ο καθένας και δεν ανησυχούν για το φαγητό της αυριανής ημέρας. Αισιοδοξούν και αυτό τους δίνει θάρρος». Από προβλήματα «Μεγάλη ανισότητα και μεγάλη εγκληματικότητα είναι οι δύο παράγοντες που κάνουν τη ζωή δύσκολη στην Κολομβία».
Πάμε όμως στο ποδόσφαιρο που είναι και ο λόγος για τον οποίο ξεκίνησε η κουβέντα. «Μην ξεχνάς πως μιλάμε για τη Λατινική Αμερική και αυτό δεν αλλάζει. Το ποδόσφαιρο το έχουν στο αίμα τους και οι Κολομβιανοί όπως οι Βραζιλιάνοι και οι Αργεντίνοι. Τα μικρά παιδιά παίζουν στους δρόμους όλη μέρα ενώ εδώ στην Ελλάδα δεν το βλέπεις αυτό».
Όταν πήγε η κουβέντα στο αποψινό ματς: «Εμείς έχουμε πρόβλημα με τον Φαλκάο και τον Ραμίρεζ. Από την άλλη η Ελλάδα είναι καλή στην άμυνα και επικίνδυνη στην επίθεση όταν βγει. Έπειτα το γήπεδο θα είναι γεμάτο από Κολομβιανούς». Δηλαδή καταλήγουμε σε κάποια πρόβλεψη; τον ρωτάμε. «Ναι θα έλεγα ισοπαλία όπως ξέρω τις ομάδες. Αλλά αν με ρωτάς για το ποια ομάδα θα περάσει στην επόμενη φάση θα σου πω πως 90% θα περάσει η Κολομβία».
Η ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ
ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ
Και αν στην ευρύτερη περιοχή είναι από τους ελάχιστους Κολομβιανούς «στην Αθήνα βρίσκονται πάρα πολλοί και δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς» μας λέει και συνεχίζει: «Συμβαίνει και το αντίστροφο. Στην Μποκοτά υπάρχουν πολλοί Έλληνες που έχουν παντρευτεί Κολομβιανές και μάλιστα εργάζονται ως γιατροί και δάσκαλοι. Γενικά υπάρχει πολύ καλή άποψη για τους Έλληνες» καταλήγει ο Γουστάβο Μπόρχα που έχει και τη σκέψη του στις προεδρικές εκλογές της πατρίδας του.
Στις συγκεκριμένες εκλογές μάλιστα την Κυριακή αναμένεται να καταγραφεί μια αυξημένη αποχή κατά μερικές χιλιάδες ψήφους. Αυτό γιατί μερίδα φιλάθλων δεν θα έχει επιστρέψει από το Μπέλο Οριζόντε, μετά το ματς του Σαββάτου εναντίον της Εθνικής Ελλάδας.
Παρότι οι δημοσκοπήσεις αναφέρουν πως θα γίνει "μάχη" ανάμεσα στους δύο υποψήφιους, Χουάν Μανουέλ Σάντος και Οσκαρ Ιβάν Ζουλουάγκα, οι οπαδοί της Εθνικής Κολομβίας έχουν ήδη ψηφίσει. «Το ποδόσφαιρο είναι στο αίμα τους. Στο είπα εγώ» κλείνει ο Γουστάβο. Μουντιάλ άλλωστε...
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass