ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ «HORIZON 2020»

Αστικό κέντρο με «ζώνες χαμηλών αέριων ρύπων»

Δημοσίευση: 12 Ιουν 2014 2:41 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 16:19
Στην ένταξη του ευρωπαϊκού περιβαλλοντικού προγράμματος «Horizon 2020» στοχεύει ο Δήμος Λαρισαίων, μέσω της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, εκδηλώνοντας αρχικά ενδιαφέρον και υποβάλλοντας, το αμέσως επόμενο διάστημα, πρόταση ένταξης.
Το προτεινόμενο ερευνητικό έργο, όπως διευκρινίζεται στην «Ε» από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών «εντάσσεται σε ειδικότερη πρόσκληση με αντικείμενο τον καθορισμό βέλτιστων πολιτικών αστικών μεταφορών, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για αστικές περιοχές αποδεσμευμένες από αέριους ρύπους έως το έτος 2030».
Ευρωπαϊκό πρόγραμμα που προσέλκυσε το ενδιαφέρον συμμετοχής του Δήμου Λαρισαίων «με κύριο όφελος την ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας και τη διερεύνηση σεναρίων ενδεχόμενης μελλοντικής εφαρμογής του μέτρου των Ζωνών Χαμηλών Αέριων Ρύπων» στη Λάρισα.
Ο Δήμος Λαρισαίων εκδήλωσε ήδη ενδιαφέρον ενώ μέχρι τον Αύγουστο θα πρέπει να κατατεθεί η σχετική πρόταση για ένταξη στο πρόγραμμα. Το οποίο θα επιτρέψει στον Δήμο Λαρισαίων να καταγράψει καταρχήν τη σημερινή κατάσταση σε ότι αφορά τη γενικότερη ρύπανση (ατμοσφαιρική, κυκλοφορία οχημάτων κ.λπ.) και στη συνέχεια, από τις διαπιστώσεις να προχωρήσει στη λήψη μέτρων.
Όπως διευκρινίζεται στην «Ε» από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λαρισαίων «στο πλαίσιο της ανοιχτής πρόσκλησης για την υποβολή προτάσεων ερευνητικών έργων προς χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα – Πλαίσιο Έρευνας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περίοδο 2014-2020 με την επωνυμία «Horizon 2020», υποβλήθηκε πρόταση ερευνητικού έργου με το ακρωνύμιο «LESSON – Low EmiSSion zOnes haNdbook».
Το προτεινόμενο ερευνητικό έργο εντάσσεται σε ειδικότερη πρόσκληση με αντικείμενο τον καθορισμό βέλτιστων πολιτικών αστικών Μεταφορών, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για αστικές περιοχές αποδεσμευμένες από αέριους ρύπους έως το έτος 2030 (Horizon 2020 - Θεματική Ενότητα 5.2 με τίτλο «Mobility for Growth 2014-2015: Reducing impacts and costs of freight and service trips in urban areas»).
Για τις ανάγκες του προτεινόμενου ερευνητικού έργου συγκροτήθηκε κοινοπραξία που αποτελείται από Διεθνείς Οργανισμούς, Ευρωπαϊκά Ακαδημαϊκά Ιδρύματα, φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ερευνητικά Ινστιτούτα και Ιδιωτικές Εταιρείες Συμβούλων».
ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ
Συγκεκριμένα η κοινοπραξία αποτελείται από τους εξής φορείς: Central European Initiative, Ιταλία (Συντονιστής). Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. European Academy of Bozen/ Bolzano (Ιταλία). University of Belgrade, Faculty of Traffic and Transport Engineering, (Σερβία). Belgrade Chamber of Commerce (Σερβία). IFKA Public Benefit Non-profit Limited Company for the Development of the Industry (Ουγγαρία). Miskolc Holding zrt (Ουγγαρία). Δήμος Λαρισαίων. Mediterranean University of Reggio Calabria (Ιταλία). University of Cantabria (Ισπανία). Polytechnic University of Bucharest (Ρουμανία). Agora Est Consulting SRL (Ρουμανία).
ΖΩΝΕΣ
«Το έργο» διευκρινίζεται επίσης από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών «προβλέπεται να υλοποιηθεί μέσω διακριτών Πακέτων Εργασίας που περιλαμβάνουν: Τη διερεύνηση αστικών περιοχών που εφήρμοσαν το μέτρο των «Ζωνών Χαμηλών Αέριων Ρύπων» (Low Emission Zones) διεθνώς, την αξιολόγησή τους και τη συνεργασία με τους φορείς εποπτείας τους με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών.
Την αναγνώριση όλων των εμπλεκομένων φορέων στο σύστημα των αστικών οδικών εμπορευματικών μεταφορών και τη διενέργεια εκτενούς διαλόγου με σκοπό την ενημέρωσή τους καθώς και την ανταλλαγή απόψεων.
Την πραγματοποίηση εκτεταμένων ερευνών πεδίου με σκοπό τη συλλογή δεδομένων για την υφιστάμενη υποδομή που αξιοποιεί το σύστημα αστικών οδικών εμπορευματικών Μεταφορών καθώς και για τον προσδιορισμό του επιπέδου αποδοχής του μέτρου των «Ζωνών Χαμηλών Αέριων Ρύπων» από συγκεκριμένες ομάδες χρηστών.
Την ανάπτυξη υποδείγματος για κάθε περιοχή εφαρμογής του μέτρου και την αξιολόγηση εναλλακτικών σεναρίων. Την εικονική εφαρμογή του μέτρου με τη χρήση ειδικών υπολογιστικών πακέτων λογισμικού.
Την Ανάπτυξη Εγχειριδίου Οδηγιών για την εφαρμογή του μέτρου καθώς και των μεθόδων παρακολούθησης και αξιολόγησης των επιπτώσεων. Η πόλη της Λάρισας αποτελεί τυπική περίπτωση αστικής περιοχής, η οποία συνδυάζει ισχυρό αστικό κέντρο και περιαστικές περιοχές μεικτών χρήσεων γης». Για να τονισθεί καταλήγοντας πως το κύριο όφελος αφορά στην «ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας και τη διερεύνηση σεναρίων ενδεχόμενης μελλοντικής εφαρμογής του μέτρου των Ζωνών Χαμηλών Αέριων Ρύπων» στη Λάρισα.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass