Γιορτή Κερασιού με θέμα… τους αλλοδαπούς εργάτες

Δημοσίευση: 10 Ιουν 2014 15:29 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 16:17

 

 

Του Νίκου Γουργιώτη

(Γραφείο «Ε» στην Αγιά)

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο η 35η Γιορτή Κερασιού στο Μεταξοχώρι της Αγιάς.

Ποικίλες εκδηλώσεις, πολιτιστικού, αλλά και ενημερωτικού χαρα­κτήρα, έλαβαν χώρα στο γραφικό χωριό του Κισσάβου, συντηρώντας έτσι σε ένα υψηλό επίπεδο την αίγλη της εν λόγω γιορτής, τα εγκαίνια της οποίας, παρουσία αρκετού κόσμου, έγιναν το βράδυ του Σαββάτου από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό.

Σ’ αυτά, τους επίσημα προσκεκλημένους, αλλά και όλους τους πα­ρευρισκόμενους, καλωσόρισε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κ. Γιάννης Πατσιαβούρας, κάνοντας, στον σύντομο χαιρετισμό του, την αποτίμηση των 35 χρόνων που πέρασαν από τότε που πρωτοδιοργανώ­θηκε η γιορτή, ζητώντας την κατανόηση ντόπιων και επισκεπτών για την εικόνα που παρουσίαζε αυτές τις ημέρες το Μεταξοχώρι με ανοιγμένους όλους τους δρόμους του για το έργο της αποχέτευσης που εκτελείται, και ανακοινώνοντας, προς μεγάλη χαρά όλων, πως ευοδώνονται προσπάθειες να φιλοξενήσει μόνιμα το παλιό Παρθεναγωγείο του χωριού δύο πολύ σημαντικές και αξιόλογες εκθέσεις, μία με τοιχογραφίες του Αρχοντικού Φαβρ, που συντηρήθηκαν και φυλάσσονται αυτή τη στιγμή από την 5η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Βόλου, και μία με έργα ζωγραφικής του αείμνηστου και σπουδαίου Μεταξοχωρίτη ζωγράφου Μάριου Βατζιά, δωρεά των κληρονόμων του.

Λάβρος εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και της τοπι­κής Δημοτικής Αρχής, υπήρξε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Αγροτι­κού Συλλόγου Μεταξοχωρίου Πέτρος Σίμος. Ο κ. Σίμος υποστήριξε πως «ο αγροτικός κόσμος βιώνει το προσχεδιασμένο – από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την κυβέρνηση – ξεκλήρισμά του», απαριθμίζοντας τους πα­ράγοντες εκείνους που συντελούν στις απανωτές αυξήσεις του κόστους παραγωγής. Ήτοι, οι τιμές στα φάρμακα και στα λιπάσματα, το τιμολόγιο της ΔΕΗ, οι δηλώσεις ΟΣΔΕ, το πετρέλαιο, τα χαράτσια, η φορολόγηση, πλέον, με 13% από το πρώτο ευρώ, οι αυξανόμενες εισφορές του ΟΓΑ με υποχρεωτικές μετατάξεις σε υψηλότερα κλιμάκια, αλλά και οι συντελε­στές ασφάλισης στις δεν­δρώδεις καλλιέργειες από τον ΕΛΓΑ που, όπως είπε, «ανεβαίνουν συνε­χώς, την ώρα που στη συνείδηση της αγροτιάς ο ΕΛΓΑ έχει χρεοκοπή­σει, κύρια από το γεγονός ότι έχει καταργηθεί κάθε έννοια αντικειμενικής εκτίμησης και δικαιοσύνης». «Αυτή είναι η αντα­μοιβή από τη συγκυβέρ­νηση» τόνισε χαρακτηριστικά «στην προσπάθεια που κάνουμε να δώ­σουμε φθηνά προϊόντα στην αγορά» και συνέχισε «Συνεχείς βροχοπτώ­σεις και άνεμοι ήταν τα πρώτα προβλήματα στη φε­τινή παραγωγή κερα­σιού, μα από τον ΕΛΓΑ κανείς, πια, δεν προσδοκά κάτι. Αυτήν την εποχή αντιμετωπίζουμε και το πρόβλημα των αλλοδα­πών που εργάζονται στα χωράφια μας. Συνάδελφοι οδηγούνται με χειρο­πέδες στον εισαγγε­λέα για παράνομη απασχόληση, ενώ καλούνται να πληρώσουν και εξο­ντωτικά πρόστιμα. Επειδή η παραγωγική μας δρα­στηριότητα εξαρτάται άμεσα από τους εποχικούς αλλοδαπούς εργαζόμε­νους, απευθυνόμαστε στην κυβέρνηση και ζητάμε την άμεση νομιμοποί­ησή τους μέσα από δι­ακρατικές συμφωνίες για να λυθεί μια για πάντα αυτό το ζήτημα. Κα­λούμε την Περιφέρεια, τους τοπικούς βουλευτές και κάθε αρμόδιο να στηρίξουν αυτό το αίτημα. Είναι άδικο να μας αντιμε­τωπίζει η Πολιτεία σαν κοινούς εγκληματίες, επειδή ερμηνεύει την απο­τυχία των πρόσφατων εκλογών μέσα από την πίεση της Χρυσής Αυγής». Τέλος, ο κ. Σίμος, αφού πρώτα σημείωσε πως δεν νομιμοποιείται να κα­τηγορήσει τον δή­μαρχο Αγιάς για πράγματα που δεν έκανε μιας και ο λαός της περιοχής τον επιβράβευσε προσφάτως με την επανεκλογή του, τον προέτρεψε, κα­τόπιν, να βρει λίγο χρόνο και να προσπαθήσει με το δικό του αυτοκίνητο, και όχι με υπηρεσιακό, να διασχίσει τους δρόμους που οδηγούν στα χω­ράφια. «Είμαι σίγουρος» είπε «πως μόνο έτσι θα δι­απιστώσει το χάλι (!) και την εγκατάλειψη που επικρατεί».

Από την πλευρά του ο κ. Αγοραστός, συνεχάρη τους διοργανωτές για τη γιορτή, την οποία χαρακτήρισε πολύ σημαντική. Υπογράμμισε τη μεγάλη δύναμη του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα για τη χώρα και την αναγκαιότητα τα ποιοτικά προϊόντα να μπορούν να είναι και αντα­γωνι­στικά ως προς τις τιμές στις αγορές και, μέσα από αυτήν την παρά­μετρο, δήλωσε πως η Περιφέρεια συστρατεύεται «σε μια λύση ουσίας, λύση ρε­αλιστική» για το θέμα της έλλειψης φθηνών εργατικών χεριών που έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες και απασχολεί τον αγροτικό κό­σμο της περιοχής.

Τέλος, ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας, ανταπάντησε στον κ. Σίμο πως τα λεγόμενά του τα αντιμετωπίζει απλά ως χιούμορ εκ μέ­ρους του, μίλησε για την ανάγκη συνεταιριστικής αντίληψης από τους παραγωγούς και αναφέρθηκε σε προσπάθειες που κάνει ο Δήμος για να βοηθήσει τους αγρότες, όπως λόγου χάρη η ολοκλήρωση της ηλεκτροδό­τησης των αντιχαλαζικών κανονιών και η ανάληψη της ευθύνης λειτουρ­γίας τους που πρώτα ανήκε στον ΕΛΓΑ. Για το ζήτημα των αλλοδαπών ξεκαθάρισε τη θέση της Δημοτικής Αρχής λέγοντας «Ο Δήμος Αγιάς συμφωνεί με το αίτημα εκείνο το οποίο ξεκινά από τη βάση πως όποιος εργάζεται στα κτήματα ή οπουδήποτε αλλού, εργάζεται νόμιμα και δίδει στο κράτος τις συνεισφορές που απαιτούνται. Δεν είναι θέση του Δήμου να εργάζονται ανασφάλιστοι στα κτήματα και να καλούνται οι συντα­ξιούχοι και οι χαμηλόμισθοι να καλύψουν τα ελλείμματα στα Ταμεία. Συμφωνούμε απόλυτα με την πρόταση των Αγροτικών Συλλόγων και Συ­νεταιρισμών της περιοχής, και είμαστε σε κοινή γραμμή με την Περιφέ­ρεια, σ’ αυτούς τους οποίους έρχονται με τουριστική βίζα στη χώρα μας, και επι­θυμούν να εργαστούν, να δοθεί η δυνατότητα για τις ημέρες που θα χρει­αστεί να δουλέψουν στις καλλιέργειες να πληρωθούν οι ασφαλι­στικές εισφορές. Αυτή είναι η πρόταση στην οποία καταλήξαμε και την οποία υποστηρίζουμε Δήμος, Περιφέρεια και αγροτικοί φορείς. Με την ευχή, λοιπόν, ότι και σ’ αυτό το θέμα θα βρεθεί λύση επικρατώντας η φωνή της λογικής, γιατί δεν μπορεί κανένας να φανταστεί ότι τα κεράσια μας θα σαπίσουν στα δένδρα και τα αραιώματα των μήλων δεν θα προ­χωρή­σουν, εγώ και ο κ. Αγοραστός την ερχόμενη Πέμπτη θα συναντή­σουμε τον αρμόδιο υφυπουργό Εργασίας».

Πέραν των χαιρετισμών, των ομιλιών και των εκατέρωθεν «φιλο­φρονήσεων», το πρόγραμμα περιελάμβανε και ξενάγηση στα περίπτερα της Γιορτής, περίπτερα καλαίσθητα του Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Μεταξοχωρίου, του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κισσάβου – Ελασσόνας και ιδιωτικών τοπικών παραγωγικών επιχειρή­σεων. Επίσης, ξενάγηση στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου από την προϊ­σταμένη της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Σταυρούλα Σδρό­λια, εγκαίνια στις εγκαταστάσεις του Τοπικού Αρχείου Αγιάς (Γ.Α.Κ.) έκθεσης καλλιτεχνικών δημιουργιών, ζωγραφικής, αγιο­γραφίας και ψη­φιδωτού, των Αν. Γουλιοπούλου, Σ. Γάλλου, Γ. Γκέκα, Λ. Δολμέ, P. Castellet, Μ. Κανάμου, Α. Κορτάρα, Π. Κοτοπούλη, Ε. Κουτσογιάννη, Κ. Παπαδοπούλου, Μ. Παπαδόπουλου, Σ. Παπακων­σταντίνου, Χ. Χρι­στούλα και Β. Τζιγκουνάκη, ξενάγηση στο Παρθεναγωγείο και στην έκ­θεση ζωγραφική του εικαστικού τμήματος του Μορφωτικού Πολιτιστι­κού Συλλόγου Αγι­ωτών «Μιλτιάδης Δάλλας», αλλά και ομιλία της κλινι­κής διαιτολόγου – διατρο­φολόγου κ. Αθανασίας Γιανναρού, με θέμα το κεράσι.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass