Εκδήλωση μνήμης στο «Αντιαεροπορικό»

Δημοσίευση: 06 Ιουν 2014 16:28 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 16:14

Εκδήλωση τιμής, στη μνήμη 40 πατριωτών που στις 8 Μαρτίου του 1944, πριν 70 χρόνια, εκτελέσθηκαν από τις δυνάμεις της Γερμανικής και Ιταλικής κατοχής ως αντίποινα για τη δράση αντιστασιακών, διοργανώθηκε το πρωί στο «Αντιαεροπορικό» από το δήμο Λαρισαίων.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση ενώ για πρώτη φορά η δέηση τελέσθηκε και στα εβραϊκά με αφορμή και το γεγονός ότι στην εκδήλωση παρέστησαν και απόγονοι δυο εκτελεσθέντων Εβραίων.

Στο ιστορικό γεγονός, αναφέρθηκε με ομιλία του, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Λαρισαίων Σπ. Μπαρμπούτης, για να τονίσει πως αποδίδουμε τιμή «στους νεκρούς, που δεν έπεσαν στα πεδία των μαχών, αλλά έπεσαν θύματα της εκδικητικής μανίας του εχθρού, του φασίστα εχθρού, που εκδικείται άνανδρα τον άμαχο πληθυσμό».

Για να προσθέσει πως «όλοι γνωρίζουμε ότι για το μέλλον ενός λαού δεν υπάρχει κάτι χειρότερο, απ' το να αγνοεί την ιστορία του και σε ποιους οφείλει την ύπαρξη, την ανεξαρτησία και την ελευθερία του.

Ιδιαίτερα σήμερα, που η πατρίδα μας βιώνει μια κρίση αξιών, κοινωνική και οικονομική, θα πρέπει σαν λαός να είμαστε έτοιμοι να σώσουμε τους εαυτούς μας και την πατρίδα μας στηριγμένοι στις δικές μας δοκιμασμένες δυνάμεις.

Να υπερασπιστούμε την ταυτότητά μας, τις κλασικές αξίες και ιδανικά της πατρίδας μας με ιστορική μνήμη από την οποία πρέπει να αντλούμε εφόδια για την αντιμετώπιση του σήμερα και του αύριο.

Χάριν των νεότερων γενεών πρέπει να υπενθυμίζουμε- κόντρα σ' αυτούς που θέλουν να ξεχάσουμε το χθες όσο και αν στενοχωρούμε και δημιουργούμε ενδεχομένως ενοχές σε σημερινούς συμμάχους και εταίρους.

Το 1939 ξέσπασε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος εξ αιτίας πολιτικών κυρίως οικονομικών αλλά και εθνικιστικών ανταγωνισμών. Οι φασιστικές δυνάμεις της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Βουλγαρίας και κατόπιν της Ιαπωνίας αποπειράθηκαν να στήσουν με το «έτσι θέλω» ένα παγκόσμιο κράτος με κανόνες, που καθόριζαν αυτοί.

Η Ελλάδα και ο λαός της, τόλμησε, πρώτος αυτός, να πει όχι στη βαρβαρότητα να πει όχι σ' αυτή τη φασιστική λογική, γιατί στο διάβα των αιώνων και παρά τις περιπέτειες, δε ξέχασε κατά βάση ποτέ, ότι ο τόπος μας αποτελεί την κοιτίδα του πολιτισμού.

Σ αυτόν γεννήθηκαν αξίες και ιδανικά, που στολίζουν και καταξιώνουν τα άτομα και τους πολίτες όπως ελευθερία, δημοκρατία, γλώσσα, πατρίδα, θρησκεία, αξιοπρέπεια, ανθρωπιά, αλληλεγγύη. Είδε όμως η πατρίδα μας να χάνονται υλικά της αγαθά: ζώα, οχήματα, οικοδομές, σιδηροδρομικό υλικό κ.α.

Αλλά κυρίως η πατρίδα μας έκλαψε αυτή την περίοδο 560.000 παιδιά της συνολικά εκ των οποίων τα 260.000 πέθαναν από πείνα και στερήσεις.

Τα υπόλοιπα είτε έπεσαν στα πεδία των μαχών είτε εκτελέστηκαν από τους κατακτητές ως αντίποινα για σαμποτάζ, που πραγματοποιούσαν συνεχώς στα χρόνια της κατοχής οι αντιστασιακές οργανώσεις του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου, του Εθνικού Δημοκρατικού Ελληνικού Συνδέσμου, της Εθνικής και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και άλλες μικρότερες κάνοντας δύσκολη τη ζωή των εισβολέων.

Ένα τέτοιο σαμποτάζ το βράδυ της 23ης Φεβρουαρίου 1944 οργάνωσαν στα Τέμπη με απόλυτη επιτυχία οι αντάρτες του Ολύμπου του ΕΛΑΣ και ανατίναξαν μία γερμανική αμαξοστοιχία γεμάτη με Γερμανούς στρατιώτες.

Δεκατρείς μέρες αργότερα η ανωτέρα Διοίκηση των Γερμανών διέταξε ως αντίποινα την εκτέλεση 40 πατριωτών, που πήραν από το στρατόπεδο των κρατουμένων, κλεισμένων εκεί με την κατηγορία ότι ήταν αναρχικοί. Αυτούς τους αναρχικούς τιμούμε σήμερα και αυτών η μνήμη γίνεται αφορμή, για να θυμηθούμε όλα αυτά, τα οποία εννοείται, σύμφωνα με τα φασιστοειδή ότι έγιναν για το καλό μας, για την οικοδόμηση ενός κόσμου καλύτερου, για την ευημερία της κοινωνίας των εκλεκτών, των αρίστων της Αρείας φυλής.

Συνεχίζουμε και σήμερα να τιμούμε το παράτολμο εγχείρημα - της ανατίναξης της γερμανικής αμαξοστοιχίας - των Ελλήνων πατριωτών, αλλά ταυτόχρονα ανατριχιάζουμε με κυνισμό και δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ότι οι κατακτητές προέβησαν σε τέτοιες θηριωδίες» κατέλεξε ο κ. Μπαρμπούτης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυνε και εκπρόσωπος των αντιστασιακών οργανώσεων, η ΕΠΟΝίτισα Μερόπη Μαλαμίτση απήγγειλε ποίημα ενώ στεφάνια κατέθεσαν, ο περιφερειακός σύμβουλος Χρ. Καλομπάτσιος, ο κ. Μπαρμπούτης, εκπρόσωποι του ΑΤΑ και της 1ης Στρατιάς, ο πρόεδρος των Θυμάτων Πολέμου 1941 – ’44 Αθ. Ριζάκης, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας Μ. Μαγρίζος, εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων καθώς και εκπρόσωπος της εβραϊκής οικογένειας Σονίνο, με αφορμή και τη δολοφονία των Ηλία Σονίνο και Μπενίς Σονίνο.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Γιάννη Πατέρα στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως και στην προτομή της Δήμητρας Τσάτσου στην ομώνυμη πλατεία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass