S.O.S. ΕΚΠΕΜΠΕΙ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Στους 30.000 οι άνεργοι στο Νομό!

* Ζητά την άμεση λήψη μέτρων προστασίας

Δημοσίευση: 04 Ιουν 2014 2:40 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 16:10
Του Δημήτρη Βάλλα
Το γεγονός ότι καταγράφονται τουλάχιστον 30.000 άνεργοι στο Νομό με τα επίσημα στοιχεία να τους θέλουν μόλις στους 25.000 επισήμανε χθες ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας κ. Τάσος Τσιαπλές, απευθύνοντας κάλεσμα μαζικής συσπείρωσης ανέργων και εργαζομένων για ριζικές αλλαγές.
Ο κ. Τσιαπλές κάνοντας μια αναφορά στα τεκταινόμενα σε επίπεδο Νομού και επικαλούμενος στοιχεία επισήμανε ότι:
«Πριν λίγες ημέρες η Eurostat, ανακοίνωσε ότι μειώθηκε το ποσοστό απασχόλησης στο 68,3% στην Ε.Ε. το 2013 (53,2% στην Ελλάδα). Στο Ν. Λάρισας, πάνω από 25.000 είναι οι γραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ, ενώ οι πραγματικοί είναι πολύ περισσότεροι. Δεκάδες επιχειρήσεις έχουν κλείσει ή έχουν απολύσει μεγάλο μέρος του προσωπικού τους τα τελευταία χρόνια και συνεχίζονται οι απολύσεις, ενώ ο κλάδος των κατασκευών κρατάει τα πρωτεία στην ανεργία.
Είναι φανερό ότι η Ε.Ε. και το σύστημα που υπηρετεί, δεν μπορεί να εξασφαλίσει, το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή εργασία για όλους. Και αυτό, γιατί ο σκοπός της παραγωγής στο εκμεταλλευτικό σύστημα που ζούμε, είναι το κέρδος των καπιταλιστών και όχι οι ανάγκες της κοινωνίας.
Οι υποσχέσεις της συγκυβέρνησης και όσων υποστηρίζουν ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη και η Ε.Ε., θα μειώσουν δραστικά την ανεργία, με τα επιδοτούμενα προγράμματα των εργοδοτών για ολιγόμηνες προσλήψεις που ανακυκλώνουν την ανεργία, με τα 5μηνα, τα 2μηνα, τις άθλιες εργασιακές σχέσεις και μισθούς, μόνο ως κοροϊδία μπορεί να εκληφθεί. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση και η Ε.Ε., αρνούνται να πάρουν στοιχειώδη μέτρα οικονομικής ανακούφισης των ανέργων, που βρίσκονται σε απόγνωση. Το 85% περίπου των ανέργων δεν παίρνει ούτε αυτό το πενιχρό επίδομα ανεργίας των 361 ευρώ.
Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, καλεί τους ανέργους και τους εργαζόμενους να μην τρέφουν αυταπάτες, ότι θα αντιμετωπισθεί η ανεργία, απ’ αυτούς που τη δημιουργούν και την αναπαράγουν.
Η ανεργία με ένα μόνο τρόπο μπορεί να εξαλειφθεί. Με τη ριζική αλλαγή του τρόπου οργάνωσης της οικονομίας, την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και κατανομής των προϊόντων, με μια κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία που θα λειτουργεί με σκοπό την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών».
Ο πρόεδρος του ΕΚΛ αναφέρθηκε ακόμα στα Σ/Μ Λάρισα όπου παίζεται η τύχη 650 περίπου εργαζομένων αλλά και στο γεγονός ότι πολλές άλλες επιχειρήσεις στη Λάρισα οδηγούνται σε κλείσιμο με τα πρωτεία να κατέχει ο κλάδος των κατασκευών οπου εκεί όλοι τους βρίσκονται στην ανεργία.
Ο κ. Τσιαπλές ζήτησε τη λήψη μέτρων προστασίας των ανέργων με επίδομα 600 ευρώ σε όλους αλλά και:
* Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους. Σταμάτημα των απολύσεων.
* Καμία απόλυση συμβασιούχων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Κατάργηση της ελαστικής και ανασφάλιστης εργασίας.
* Μαζικές προσλήψεις στην Υγεία-Πρόνοια, Εκπαίδευση και σε άλλα έργα κοινωνικών αναγκών για μείωση της ανεργίας και κάλυψη των κενών.
* Να ξαναλειτουργήσουν τα εργοστάσια Ζάχαρης και Οινοπνεύματος, από το κράτος.
* Να επαναλειτουργήσει ο ΟΕΚ. Να ξεπαγώσουν όλα τα προγράμματα, εκτός των επιδοτούμενων μέσω τραπεζών. Ενίσχυση του κατασκευαστικού προγράμματος.
* Άμεση δημοπράτηση και κατασκευή Εργατικών Κατοικιών στις συνοικίες Τούμπας και Αγίου Θωμά. Να γίνουν εργατικές κατοικίες σε Ομορφοχώρι, Φαλάνη, Τσαριτσάνη.
* Έργα αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας, ύδρευσης, αποχέτευσης, βιολογικών καθαρισμών σε δήμους που δεν έχουν ή δεν καλύπτουν τις ανάγκες.
Αξίζει να αναφερθεί ότι την ερχόμενη Παρασκευή τα μέλη της Διοίκησης του ΕΚΛ θα προβούν σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Δ/νση του ΟΑΕΔ.
* Κατασκευή δημόσιου κέντρου αποκατάστασης-αποθεραπείας, δημόσιας ψυχιατρικής κλινικής στη Λάρισα, 4 Κ.Υγείας στη Λάρισα με ευθύνη του κράτους.
* Κατασκευή σχολείων όπου χρειάζονται με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση.
* Κατασκευή σπουδαστικών εστιών για το ΤΕΙ και για τους φοιτητές Ιατρικής, Βιοχημείας, κατασκευή του κτιρίου της σχολής Βιοχημείας.
* Κατασκευή νέων κτιρίων του ΙΚΑ και του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass