ΟΙ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΠΟΥ «ΨΗΦΙΣΑΝ» ΠΑΡΑΛΙΑ, ΗΛΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΡΑΚΕΤΕΣ

Η εκλογική νίκη της… πετσέτας

Δημοσίευση: 25 Μαϊ 2014 23:37 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 15:57

 

Του Κ. Γκιάστα

 

Φωτ. Β. Ντάμπλης – Ν. Σιούμκας

 

Σκηνή πρώτη:

Έξω από το εκλογικό κέντρο η ένταση μεγάλη. Ψηφοδέλτια τσαλακωμένα, γόπες πατημένες, νεύρα και μισοτελειωμένοι καφέδες με κομμένο αφρόγαλα από ώρα. Χιλιάδες πατημασιές προς κάθε κατεύθυνση. Το άγχος συναντάει την κούραση. Εκεί που η πρωινή φρεσκάδα, νικήθηκε από την ολοήμερη μονοτονία. Ιδρώτας και απογοήτευση.

Σκηνή δεύτερη:

Μπροστά από τα κέντρα των υποψηφίων τα συναισθήματα συγκεχυμένα. Τα τηλέφωνα έχουν πάρει «φωτιά». Κάποιοι δεν είναι ευχαριστημένοι από το ασύρματο δίκτυο της περιοχής και αναθεματίζουν με υψωμένα τα χέρια. Δεν μπορούν να μάθουν γρήγορα τα αποτελέσματα των exit poll. Μερικοί κόλλησαν μπροστά στους τηλεοπτικούς δέκτες «βάλτο στο κρατικό να δούμε τι γίνετε και με τις ευρωεκλογές» φωνάζει κάποιος από το βάθος της αίθουσας, για να τον μαλώσουν αμέσως οι υπόλοιποι «εδώ έχουμε τον πόνο μας με τον δικό μας τώρα και σύ…».

Μα είναι δυνατόν να κύλησε όλο το «έργο» της ημέρας κάπως έτσι;

Φυσικά και όχι. Οι Λαρισαίοι αποφάσισαν να παίξουν τις περισσότερες «σκηνές» αλλού και με άλλα ενδιαφέροντα. Πρωταγωνιστές οι ίδιοι και τα «χόμπι» τους.

Ο ΑΓΙΟΚΑΜΠΟΣ, Η ΒΕΛΙΚΑ ΚΑΙ Ο ΠΛΑΤΑΜΩΝΑΣ…

Πετσέτα, μαγιό, παντόφλα και ταυτότητα στην τσέπη. Μια… ψήφο πριν τη στάση για τον καφέ και έτοιμοι για την παραλία.

Εκατοντάδες ήταν οι Λαρισαίοι που έδωσαν… ψήφο στις καλοκαιρινές τους συνήθειες. Κυρίως οι νέοι που γέμισαν όσα από τα μαγαζιά στα παράλια του νομού Λάρισας ήταν ανοιχτά και έτοιμα για να τους δεχθούν. Οι τολμηροί που δεν ήταν και λίγοι φυσικά έκαναν τις πρώτες τους βουτιές αλλά σχεδόν όλοι απόλαυσαν την ηλιοθεραπεία.

«Το νερό ήταν λίγο κρύο αλλά δεν υπήρχε περίπτωση να αφήσουν την ευκαιρία μιας τέτοιας ημέρας να πάει χαμένη» μας είπε μια Λαρισαία που έκανε και το πρώτο της μπάνιο ενώ για την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος τόνισε «Φυσικά και πήγαμε το πρωί και ξεμπερδέψαμε. Αυτό που δεν θέλαμε είναι να έχουμε το άγχος της επιστροφής και να αποφύγουμε και τις όποιες πιθανότητες της κυκλοφοριακής κίνησης. Αυτό που κάναμε σήμερα ήταν μια πρόβα για τα μπάνια του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος που πλησιάζει».

Άγχος για το αποτέλεσμα; «Μπα, περισσότερο άγχος είχα για να κερδίσω τον φίλο μου στις ρακέτες» είπε γελώντας.

Αρκετές όμως ήταν και οι οικογένειες που αποφάσισαν να εγκαινιάσουν και τις θερινές τους κατοικίες από αυτό το Σαββατοκύριακο. Άλλωστε το γεγονός πως τα σχολεία ήταν κλειστά (Παρασκευή και Δευτέρα) αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τα παιδιά τους. Ένα καθάρισμα στο σπίτι και έτοιμο για όλη τη σεζόν. Τώρα το μόνο εμπόδιο γι αυτούς ήταν το γεγονός πως επέστρεψαν πριν τις 7 για να ψηφίσουν. Όσοι απ αυτούς το έκαναν.

ΚΑΦΕΔΑΚΙ, ΤΣΙΠΟΥΡΑΚΙ ΚΑΙ… ΔΙΑΥΓΕΙΑ

Την τιμητική τους στη σημερινή ημέρα είχαν αν μη τι άλλο οι πρωινοί καφέδες. Σε ολόκληρο το κέντρο αλλά και σε κάθε πλατεία της πόλης τα καφέ έκαναν «χρυσές» δουλειές. Σύμμαχος ο καιρός που έκανε κάθε Λαρισαίο να βγει με ότι έχει καμάρι. Οικογένεια, σύντροφο, μηχανή, σκύλο …

Οι «μερακλήδες» μόλις μεσημέριασε έπιασαν τα γνωστά τους στέκια. Τσιπουράκι, μεζεδάκια και καμιά… εκλογική πρόβλεψη όσο περνούσε η ώρα. Κάποιοι μάλιστα επέλεξαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με γεύση γλυκάνισου στα χείλη. Ένας απ αυτούς ο 62χρονος κ. Νίκος που τόνισε «Μα οι καλές οι αποφάσεις χρειάζονται και καλό τσίπουρο…» διώχνοντας έτσι κάθε ίχνος αμφισβήτησης για τη διαύγεια της επιλογής.

Η ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ ΤΗΣ… ΒΡΑΔΙΝΗΣ ΜΠΥΡΑΣ

Ώρα 8.30 μ.μ.

Τα exit poll έχουν ήδη δώσει εικόνα τόσο για τις ευρωεκλογές όσο και τις δημοτικές και τις περιφερειακές εκλογές. Τίποτα όμως δεν έχει ξεκαθαρίσει απόλυτα. Η αγωνία παραμένει. Ο κόσμος πραγματικά καίγεται.

Όχι όμως όλοι για τα αποτελέσματα. Οι περισσότεροι που βρίσκονται στο κέντρο για ένα… τραπεζάκι στα καλά στέκια. Έστω ένα πάσο για να αφήσουν την παγωμένη τους μπύρα. Στην Παπακυριαζή πίσω από το δικαστήριο, στην Πατρόκλου, στην Ταχυδρομείου μερικοί αστειεύονταν πως ήταν οι πρώτοι σε σταυροί για να ζητήσουν ένα χώρο για την παρέα τους… Όμως ούτε και αυτό έπιανε.

«Είναι θέμα ψυχολογίας μας εξήγησε ο 34χρονος Δημήτρης, «ο κόσμος ψάχνει τέτοιες ευκαιρίες για να βγει έξω. Του αρέσει ο συνωστισμός και γενικά αυτή η ένταση που επικρατεί από τις εκλογές. Είναι στο ταμπεραμέντο του Έλληνα».

Όσον αφορά όμως στα αποτελέσματα: «Εκτός απ αυτούς που είναι άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενοι, οι υπόλοιποι δεν έχουν ιδιαίτερο άγχος. Όταν θα επιστρέψουν στο σπίτι θα ρίξουν μια ματιά στην τηλεόραση και θα τα μάθουν. Τώρα αν βιάζονται πολύ» και βγάζει ένα smartphone και σέρνει το δείκτη του δεξιού του χεριού πάνω στην οθόνη.

Ανεβαίνοντας στην πλατεία του Φρουρίου το κλίμα αλλάζει εντελώς. Ο ηλικιακός μέσος όρος πέφτει κατακόρυφα και το ίδιο το ενδιαφέρον για το εκλογικό αποτέλεσμα. Εκεί το μόνο που κερδίζει είναι το skate, η μπύρα από το περίπτερο και τα σχέδια για τις καλοκαιρινές διακοπές.

«Ααα, εκλογές είχε; Γι αυτό τόσος κόσμος κάτω στο κέντρο;» η ατάκα ενός νεαρού που μόλις είχε ολοκληρώσει μια φιγούρα με το ποδήλατο. Ανέμελος και κόντρα στη λογική των υπολοίπων. Σε λίγα χρόνια ίσως μπει κι αυτός στην ίδια διαδικασία. Ως τότε όμως «ψηφίζει» με γυρισμένη του την πλάτη…

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass