ΜΕ ΠΟΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ, ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Γάλλοι, Άγγλοι, Ισπανοί... στις ελληνικές κάλπες

Δημοσίευση: 24 Μαϊ 2014 22:32 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 15:56

Της Λένας Κισσάβου

Μόνιμοι κάτοικοι Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής, αλλά όχι Έλληνες, είναι πάνω από εξήντα άτομα που θα ρίξουν σήμερα την ψήφο τους, στις κάλπες της εκλογικής αναμέτρησης των δήμων και των ευρωεκλογών.

Οι περισσότεροι ζουν και εργάζονται στον τόπο μας, εδώ και αρκετά χρόνια και έχουν προσαρμόσει τη ζωή τους στα ελληνικά δεδομένα.

Εξήντα ένας, Γάλλοι, Βρετανοί, Ολλανδοί, Γερμανοί, Ιταλοί, Δανοί, Βούλγαροι... κι άτομα άλλων εθνικοτήτων, που είναι εγγεγραμμένοι, στο δημοτολόγιο Λάρισας, με δικαίωμα ψήφου και άλλοι που είναι εγγεγραμμένοι σε δημοτολόγια γειτονικών δήμων επίσης του νομού Λάρισας, θα ψηφίσουν για την Ευρώπη, ως ψηφοφόροι που μπορεί να κατάγονται βέβαια από άλλη χώρα, αλλά όπως μας είπαν, επηρεασμένοι και από την ελληνική πραγματικότητα.

Τουλάχιστον με όσους μιλήσαμε, δηλώνουν ότι δεν θα ανήκουν στο ποσοστό της αποχής, στις Ευρωεκλογές, ενώ μας μίλησαν για τα κριτήρια, με τα οποία θα ρίξουν την ψήφο τους στην κάλπη, μας είπαν:

-Σούζαν Γιουέλτς (Αγγλίδα)

Η κ. Σούζαν Γιουέλτς, Αγγλίδα και καθηγήτρια Αγγλικής γλώσσας, ζει και εργάζεται στη Λάρισα 28 χρόνια. Μας είπε τα εξής: «Θα ψηφίσω για μια άλλη Ευρώπη, από αυτή που βλέπω σήμερα. Θα ήθελα να με αντιπροσωπεύσουν άτομα που ενδιαφέρονται κατ΄ αρχήν για τη χώρα που ζούνε, καθώς μέχρι σήμερα έχω την αίσθηση, με όσα γίνονται, ότι οι πολιτικοί που βρίσκονται στην εξουσία, δεν αγαπούν πραγματικά την πατρίδα τους και εννοώ την Ελλάδα, που τη νιώθω και δική μου πατρίδα μετά από τόσα χρόνια σε αυτή.

Διαπιστώνω ότι αυτά τα άτομα που βρίσκονται σε θέσεις που έχουν την δυνατότητα να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο, δεν κάνουν τίποτα. Νοιάζονται μόνο για την καρέκλα και όχι για να βοηθήσουν και να δημιουργήσουν καλύτερη ποιότητα ζωής για τους Έλληνες.

Τόσα χρόνια στην Ελλάδα, κουράστηκα τη διαμάχη μεταξύ των κομμάτων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, καθώς και τη διαμάχη και την αδικία που υπάρχει μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και το χειρότερο χωρίς ποτέ αποτέλεσμα... καλό, για τον ελληνικό λαό.

Θα πάω να ψηφίσω, αλλά δυστυχώς είμαι απογοητευμένη και αμφιβάλλω για το αν θα αλλάξει κάτι...

Διότι όλοι οι πολιτικοί, δεν με πείθουν ότι αγαπούν την χώρα τους, αφού την έφτασαν σε αυτή την κατάσταση, που βιώνει σήμερα. Ακόμη και στα λάθη τους, δεν παίρνουν την ευθύνη, παρά κάθε φορά κατηγορούν πάντα τους άλλους... Δεν λένε τι θα κάνουν, αλλά εξαντλούνται στο να λένε ότι φταίνε οι άλλοι!».

 -Μαρία Μπαρμπέρο (Ισπανίδα)

Η κ. Μπαρμπέρο, Ισπανίδα, καθηγήτρια Ισπανικής γλώσσας, πρόεδρος του Ελληνοισπανικού Συνδέσμου Λάρισας, ζει και εργάζεται στη Λάρισα δεκαπέντε χρόνια. Η περίπτωσή της, ιδιαίτερη, καθώς επιλέγει ακόμη να ψηφίζει στις Ευρωεκλογές συνδυασμούς της χώρας της και ειδικότερα σύμφωνα με την εκλογική διαδικασία, αποστέλλοντας ταχυδρομικά την ψήφο της, με την σφραγίδα της Ισπανικής πρεσβείας της στην Ελλάδα. Η κ. Μπαρμπέρο μας είπε: «Θα ψηφίσω με ευρωπαϊκά κριτήρια και συγκεκριμένα για μια Ευρώπη όπου όλες οι χώρες θα πρέπει να προσπαθήσουν συλλογικά να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής των κατοίκων τους. Θεωρώ ότι η Ευρώπη θα πρέπει να λειτουργήσει με ενότητα και να λύσουν όλα τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα των κοινωνιών των μελών χωρών της αντίστοιχα, χωρίς να βάζουν τους λαούς τους σε εξαντλητικές δοκιμασίες επιβίωσης. Ισπανία και Ελλάδα έχουμε κοινά προβλήματα...

Αν και είμαι απογοητευμένη από τους πολιτικούς, καθώς πιστεύω ότι κανείς σήμερα δεν αντιπροσωπεύει το λαό, παρόλα αυτά θα ψηφίσω αυτό το κόμμα, με το οποίο τουλάχιστον συμφωνώ σε κάποιες θέσεις του. Θα στηρίξω αυτούς που κατ’ αρχήν πιστεύουν στην Ευρώπη και έχουν καταθέσει προγράμματα δράσης και αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών και για την καταπολέμηση της ανεργίας».

-Κριστέλ Σαρματάν (Γαλλίδα)

Η κ. Κριστέλ Σαρματάν, Γαλλίδα, καθηγήτρια της Γαλλικής γλώσσας, ζει στο Συκούριο και εργάζεται στην ευρύτερη περιοχή του, εδώ και είκοσι χρόνια. Μας είπε για τα κριτήρια της επιλογής της στις Ευρωεκλογές: «Θα ψηφίσω ένα κόμμα που κατ αρχήν πιστεύω ότι αγαπά την Ευρώπη και κατά δεύτερο, που θα προσφέρει στην Ελλάδα, στη χώρα που μένω και αγαπώ. Αν και δεν πιστεύω ότι κάποιος μπορεί να λύσει όλα το προβλήματα, παρόλα αυτά θα διαλέξω αυτόν που δεν είναι ο ...χειρότερος!

Θα ψηφίσω πιστεύοντας ότι συλλογικά η Ευρώπη, μπορεί να λύσει τα προβλήματα των κοινωνιών της, των μελών –χωρών της, χωρίς να «τιμωρεί» κανέναν και να λειτουργεί πάντα με αλληλεγγύη και ενότητα, εστιάζοντας κυρίως στην καταπολέμηση της ανεργίας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass