Η ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΛΗΜΜΥΡΑ ΕΠΝΙΞΕ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΙΑΣ ΣΚΛΗΡΗΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ

Ελλάδα-Σερβία: Μετά τις εκλογές... συμμαχία

* ΜΕ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΟΙ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΣΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ

Δημοσίευση: 23 Μαϊ 2014 2:35 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 15:53
Του Κ. Γκιάστα
Τι και αν οι καταστροφικές πλημμύρες γίνονται στη «γειτονιά» μας. Τι και αν μέχρι στιγμής έχασαν τη ζωή τους 27 άνθρωποι, χωρίς να είναι και ο τελικός απολογισμός. Τι και αν από τις 18 Μαΐου δηλώθηκε η εξαφάνιση 798 ανθρώπων και μέχρι σήμερα εντοπίστηκαν 215;
Η Ελλάδα ζει στον ρυθμό των εκλογών και οι πολίτες της ζούνε σε μια πλημμύρα υποσχέσεων και τοπικών ντέρμπι. Λίγοι μαθαίνουν νέα εκτός των κινήσεων των υποψηφίων...
Και κάνοντας μια βόλτα στο κέντρο της Λάρισας βλέπεις δύο κοπέλες να κουβαλάνε σφραγισμένες κούτες. Πρωί, μεσημέρι, βράδυ. Γάλατα, πάμπερς, τρόφιμα, χαρτικά κ.α.
Η Ιβάνα Τους και η Νένα Τζιόκοβιτς είναι Σέρβες που σχεδόν είκοσι χρόνια ζούνε στην Ελλάδα. Αποφάσισαν από τη στιγμή που έγινε αυτό το κακό στη χώρα τους (και όχι μόνο) να αναλάβουν δράση.
Πιάνουμε την κουβέντα στη στοά της Παναγούλη (αριθμός 9, για την ακρίβεια εκεί όπου μαζεύονται όλα τα προϊόντα) και η Νένα πρώτη παίρνει τον λόγο: «Μας όρισε η Πρεσβεία της Σερβίας να κάνουμε αυτή την κίνηση για την Κεντρική Ελλάδα. Μαζεύουμε τα είδη πρώτης ανάγκης εδώ και τρεις φορές την ημέρα περίπου στέλνουμε τις κούτες πιο κεντρικά και από εκεί στέλνονται στη Σερβία. Όλα γίνονται με απόλυτη τυπικότητα και με γνησιότητα. Όλα μαρκάρονται και σημειώνονται για να μην γίνει κάποια παρατυπία στη συνέχεια. Τα προϊόντα πρέπει να φτάσουν οπωσδήποτε στον στόχο τους» και γίνεται πιο συγκεκριμένη: «Βγαίνουν τα barcode και καταγράφονται επίσημα τα προϊόντα ένα – ένα. Οι κούτες μέσα έχουν γάλατα μακράς διαρκείας, τρόφιμα που αντέχουν, αντισηπτικά και φυσικά πολλά προϊόντα που έχουν σχέση με μωρά. Κρέμες, πάμπερς, μωρομάντηλα, τροφές, γάλα σε σκόνη. Ό,τι μπορεί ο καθένας ας φέρει είναι μεγάλη ανάγκη».
Τα σέρβικα «σκαριά» όμως είναι γερά, έχουν δοκιμαστεί αρκετά τα τελευταία χρόνια «Τέσσερις φορές τα τελευταία χρόνια οι Σέρβοι έχουν περάσει πολύ δύσκολα» μας λέει η Ιβάνα μητέρα δύο παιδιών και συνεχίζει «Δεν ξέρεις ποια πραγματικά είναι η χειρότερη».
Όσον αφορά για το πώς πάει η κίνηση της βοήθειας υπογράμμισε: «Μαζεύουμε περίπου 30 κούτες την ημέρα και αυτό είναι θετικό. Έρχονται Σέρβοι που στη Λάρισα είναι περίπου 15 άτομα αλλά έρχονται και Έλληνες. Ήρθε προχθές ένας 80χρονος κύριος και έφερε ένα κουτί μακαρόνια αυτό είναι το σημαντικό και μας είπε πως δεν το γνώριζε».
Τότε μπαίνει στην κουβέντα η δυναμική Ιβάνα Τους, που επεξηγεί το γεγονός με γλαφυρό τρόπο: «Δεν φταίνε οι πολίτες για το γεγονός πως έμειναν ανενημέρωτοι σχετικά με τις άσχημες εξελίξεις στη χώρα μας. Φταίει το γεγονός πως οι εκλογές έπνιξαν κάθε πιθανό ενδιαφέρον και κάθε ελπίδα για βοήθεια. Ο βομβαρδισμός που δεχόμαστε από τους υποψηφίους πνίγει κάθε ενδιαφέρον. Εντάξει οι εκλογές είναι πολύ σημαντικό γεγονός αλλά όχι τόσο ώστε να μην γνωρίζουν τι γίνεται στη διπλανή σου χώρα» και αφού ηρεμεί μιλάει με παραδείγματα: «Οι καταστροφικές ζημιές έχουν γίνει εδώ και τόσες ημέρες και η βοήθεια έφτασε από όλα τα κράτη. Ιράν, Ιράκ, Τουρκία, Αμερική από παντού. Έστω και αργά είναι καλό να βοηθήσουνε και οι Έλληνες. Είμαστε δύο λαοί που έχουμε τόσα κοινά στοιχεία και το έχουμε αποδείξει. Ας ξεπεράσουμε και το εμπόδιο που λέγεται εκλογές. Ας δείξουμε πως έχουμε χώρο στην καθημερινότητά μας και για άλλες δράσεις».
Εκείνη τη στιγμή πλησιάζει μια κυρία και αφήνει μερικά πράγματα. Τη ρωτάμε από πού το ήξερε πως συγκεντρώνονται τρόφιμα και μας είπε πως το έμαθε από τα κορίτσια. Την Εύα και την Ιβάνα. Στόμα με στόμα λοιπόν. Έστω και έτσι η βοήθεια είναι σπουδαία.
ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑ
Αυτή τη στιγμή συνολικά 31.800 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές. Ο πρωθυπουργός της Σερβίας δεν θέλησε να κάνει υποθέσεις για το κόστος των καταστροφών, αλλά είπε ότι ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Μόνο η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού "Elektroprivreda Srbije" μετρά απώλειες που υπερβαίνουν τα 200 εκ. ευρώ, καθώς πλημμύρισε ανθρακωρυχείο, από το οποίο για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν θα χρησιμοποιηθεί άνθρακας για τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς, σημείωσε.
Στο Βελιγράδι διοργανώνεται συνάντηση διεθνών δωρητών για τη συγκέντρωση βοήθειας στην αποκατάσταση των συνεπειών των καταστροφικών πλημμυρών, στη διάρκεια της οποίας ο Βούτσιτς θα ενημερώσει για τις διαστάσεις της καταστροφής.
Μεταξύ άλλων, στη συνάντηση λαμβάνουν μέρος διπλωμάτες διάφορων χωρών και εκπρόσωποι διεθνών οικονομικών οργανισμών, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Στη Λάρισα με προσπάθειες των κοριτσιών υπάρχει στα σκαριά μια διοργάνωση συναυλίας την επόμενη εβδομάδα με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων, τροφίμων και αντικειμένων που μπορούν να φανούν χρήσιμα στους πληγέντες.
 
ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΡΥΘΡΟ ΣΤΑΥΡΟ
Συγκέντρωση βοήθειας για τη Σερβία
 
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, σε συνεργασία με τις Πρεσβείες της Σερβίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στην Αθήνα, οργανώνει
ανθρωπιστική βοήθεια, ως ενίσχυση στους κατοίκους των γειτονικών κρατών μας, Σερβία, και Βοσνία Ερζεγοβίνη, που πλήττονται το τελευταίο χρονικό διάστημα, από καταστροφικές πλημμύρες.
Πιο συγκεκριμένα, τα αναγκαία είδη είναι τα εξής: Ρουχισμός για ενήλικες και παιδιά, στρώματα, κλινοσκεπάσματα, κουβέρτες, πτυσσόμενα κρεβάτια, είδη προσωπικής υγιεινής (σαπούνι, σαμπουάν, οδοντόκρεμες, πάνες, κτλ), απολυμαντικά προϊόντα (απορρυπαντικά, χλωρίνη, σκούπες, κτλ), χρώματα, βερνίκια και λοιπά οικοδομικά υλικά, τρόφιμα σε κονσέρβες και βρεφικές τροφές, ιατροφαρμακευτικά υλικά.
Τα παραπάνω είδη μετά από τηλεφωνική επικοινωνία θα συγκεντρώνονται και στον Ε.Ε.Σ. Περιφερειακό Τμήμα Λάρισας τις εργάσιμες ημέρες και ώρες από τις 8:30΄ -14:00΄ .Πληροφορίες 2410 - 532250 Κοιν. Υπηρεσία Ε.Ε.Σ. (Μεγάλου Αλεξάνδρου 7 στοά Κουτσίνα 4ος όροφος).
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ενημερώνει τους πολίτες ότι όσοι επιθυμούν να συνεισφέρουν οικονομικά, μπορούν να καταθέσουν οποιοδήποτε χρηματικό ποσό στους ακόλουθους τραπεζικούς λογαριασμούς:
* Λογαριασμός κατάθεσης χρημάτων για τη Σερβία
ALPHA BANK
112 00 2002 021470
IBAN: GR43 0140 1120 0200 2021 470
BIC: CRBAGRAAXX
* Λογαριασμός κατάθεσης χρημάτων για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη
EUROBANK 0026 0364 1702000 33083
IBAN GR 910 260 364 0000 170 2000 33 083
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass