Περιφέρεια:κυρίαρχος ο Αγοραστός-ανατροπή από Τσιλιμίγκα

Δημοσίευση: 19 Μαϊ 2014 5:13 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 15:46

Της Μαρίνας

Αποστολοπούλου

 

Με  άνετη επικράτηση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού- ως αναμενόταν-την οποία ο ίδιος χαρακτήρισε «μια καθαρή νίκη  αυξάνοντας αισθητά το ποσοστό της σε σχέση με το 2010 » , έκλεισε ο πρώτο γύρος των περιφερειακών εκλογών στην Θεσσαλία. Ο κ. Αγοραστός επικεφαλής του συνδυασμού «Συμμαχία υπέρ των πολιτών»,  με  ποσοστό 42,21%   έχει τον «αέρα» μίας διαφοράς που πλησιάζει το 26,5 % από τον δεύτερο, με καταμετρημένο το 64,79%  των αποτελεσμάτων.

Η «ανατροπή» πάντως προήλθε, κατά μία έννοια, από την επικράτηση του Νίκου Τσιλιμίγκα, επικεφαλή του συνδυασμού «Θεσσαλών Συμπολιτεία», ο οποίος περνά στο δεύτερο γύρο, με ποσοστό 15,73% (επί το προαναφερόμενου πάντα καταμετρηθέντος ποσοστού των εκλογέων) αφήνοντας στην τρίτη θέση την Ηρώ Διώτη, με 13,84% επικεφαλή του συνδυασμού «Δρόμος Ανατροπής για την Θεσσαλία».

Και λέμε «κατά μία έννοια» διότι μετρήσεις που διενεργήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, έδιναν μεν την Ηρώ Διώτη δεύτερη αλλά, με ελάχιστη διαφορά από τον Νίκο Τσιλιμίγκα που άγγιζε τα όρια του στατιστικού λάθους. Η κάλπη ήταν αυτή που τελικά, έδωσε το καθαρό προβάδισμα στην «Θεσσαλών Συμπολιτεία».

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι σε Λάρισα και Τρίκαλα ήρθε πρώτος ο Κώστας Αγοραστός και δεύτερος ο Ν. Τσιλιμίγκας με τρίτη την Ηρώ Διώτη ενώ σε Καρδίτσα και Μαγνησία πρώτος ο Κώστας Αγοραστός με δεύτερη την Ηρώ Διώτη και τρίτο τον Ν. Τσλιμίγκα.

Το άλλο χαρακτηριστικό είναι ότι πάντα επί του προαναφερομένου ποσοστού των καταμετρηθέντων αποτελεσμάτων, το μεγαλύτερο ποσοστό συγκέντρωσε ο Ν. Τσιλιμίγκα στην ΠΕ Λάρισας, το οποίο φθάνει 22,34% έναντι 12,15% της Ηρώς Διώτη και ως φαίνεται αυτή η διάφορα των 10 περίπου μονάδων είναι που «εδραίωσε» στην δεύτερη θέση των Ν Τσιλιμίγκα, καθώς,  στα Τρίκαλα η διαφορά είναι περί τις 5 μονάδες ενώ στις δυο άλλες ενότητες που προηγείται η Ηρώ Διώτη η διαφορά δεν στάθηκε ικανή να ανατρέψει την κατάταξη.

Ακολουθεί ο Βαγγέλης Μπούτας επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης,  με 10,74%,  ενώ η «Ελληνική Αυγή για την Θεσσαλία» με επικεφαλής τον έγκλειστο Παναγιώτη Ηλιόπουλο, κατέγραψε ένα  ποσοστό 6,99% με την Μαρίνα Χρυσοβελώνη  του συνδυασμού «Θεσσαλία η γη μας»,  να φθάνει το 5,78% και οι λοιποί συνδυασμοί «Αριστερή Παρέμβαση για την Θεσσαλία» με τον Στάθη Ντούρο και «Οικολογική Θεσσαλία » με τον Νικ. Πουτσιάκα να συγκεντρώνουν το 4,72%.

Η «μάχη» της επόμενης Κυριακής μεταξύ του Κώστα Αγοραστού και του Νίκου Τσιλιμίγκα, παρουσιάζει το δικό της ενδιαφέρον καθώς ο περιφερειάρχης και εκ νέου υποψήφιος με το μεγάλο προβάδισμα της πρώτη Κυριακής,  προβάλει  το έργο του την προηγούμενη τριετία και την  «πολιτική της συνεννόησης, της συνεργασίας και της συνένωσης δυνάμεων» που ακολούθησε στην πρώτη του θητεία. Από την πλευρά του  ο Ν. Τσιλιμίγκας,  σπεύδει να δηλώσει ότι η εκλογική διαδικασία ξεκινά αυτή την εβδομάδα «από μηδενική βάση» και «τίποτα δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη».

«Έκπληξη» επικρατούσε στο εκλογικό κέντρο της Ηρώς Διώτη όπου αναμενόταν ο συνδυασμός να περάσει στον δεύτερο γύρο, αλλά από την αρχή της ροής των αποτελεσμάτων, φάνηκε ότι τα πράγματα εξελισσόταν διαφορετικά. Όπως άλλωστε σχολίασε και ή ίδια στην δήλωση της ο συνδυασμός δεν κατάφερε να ανατρέψει στους συσχετισμούς και να πείσει τους Θεσσαλούς πολίτες ότι η αναμέτρηση αυτή θα έπρεπε να δώσει ηχηρό μήνυμα καταδίκης των πολιτικών.

Η εβδομάδα που μεσολαβεί μέχρι την επόμενη Κυριακή, είναι προφανώς μια εβδομάδα «ζημιώσεων», με έντονο παρασκηνιακό χαρακτήρα, προς αναζήτηση «συμμαχιών», «προσεταιρισμών» και «μετώπων» καθώς βάσει των ποσοστών της πρώτης Κυριακής κυρίαρχος του παιχνιδιού αναδεικνύεται μεν ο Κώστας Αγοραστός, αλλά κάθε εκλογική αναμέτρηση έχει τα δικά της χαρακτηριστικά.

 

Η κατανομή των εδρών στο ΠΣ

 

Με τα μέχρις στιγμής αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής,  από το υπουργείο Εσωτερικών,  κατανέμονται  οι έδρες του Περιφερειακού Συμβουλίου ως ακολούθως:11 «Συμμαχία υπέρ των Πολιτών» του Κώστα Αγοραστού, 4 «Θεσσαλών Συμπολιτεία» του Νίκου Τσιλιμίγκα, από 3 ο «Δρόμος Ανατροπής» της Ηρώς Διώτη και η «Λαική Συσπείρωση» του Βαγγέλη Μπούτα, 2 η «Ελληνική Αυγή» του Παναγιώτη Ηλιόπουλου και από μία η «Θεσσαλία γη μας» της Μαρίνας Χρυσοβελώνη, η «Αριστερή Παρέμβαση στην Θεσσαλία» του Στάθη Ντούρου και η «Οικολογική Θεσσαλία» του Νίκου Πουτσιάκα.

Για τους δύο συνδυασμούς του Κώστας Αγοραστού και του Νίκου Τσιλιμίγκα θα ακολουθήσεις και δεύτερη κατανομή βάσει των αποτελεσμάτων της εκλογικής αναμέτρησης της επόμενης Κυριακής.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass