ΠΟΥ ΣΤΟΧΕΥΑΝ, ΤΙ ΕΔΕΙΞΑΝ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΤΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ ΤΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

«Καθαρές κουβέντες», «για το μέλλον» και «πρωταγωνιστή τον άνθρωπο»

* Ήπιοι τόνοι και «ελεγχόμενη» αντιπαράθεση με το βλέμμα στη δεύτερη Κυριακή

Δημοσίευση: 17 Μαϊ 2014 22:49 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 15:45

Της Χαρίκλειας Βλαχάκη

«Νέοι άνθρωποι», «Νέο όραμα», «Φρέσκιες ιδέες», «Για το μέλλον», «Με διαφάνεια», «Με καθαρές κουβέντες», «Με πανανθρώπινες αξίες», «Με υπευθυνότητα, αποφασιστικότητα και αγωνιστικότητα», «Με ειλικρίνεια για τον πολίτη» και «Πρωταγωνιστή τον άνθρωπο».

Οι υποψήφιοι μίλησαν, η προεκλογική καμπάνια ολοκληρώθηκε και τώρα τον πρώτο λόγο έχει ο λαός.

Τα προεκλογικά μηνύματα των υποψηφίων που διεκδικούν την ψήφο των Θεσσαλών για την Περιφέρεια και τους δήμους σήμερα (και την επόμενη Κυριακή για την ευρωβουλή), τυπώθηκαν σε κάρτες και αφίσες, προβλήθηκαν σε τηλεοπτικά σποτ και συνεντεύξεις και έφτασαν μέσω του διαδικτύου σε κάθε σπίτι, προτάσσοντας την ανιδιοτελή διάθεσή τους για προσφορά, με την ελπίδα ότι όλα τα προσόντα, οι τίτλοι και η μέχρι τώρα πορεία ζωής τους, θα αναγνωρισθούν από τους συμπολίτες τους και αυτό θα εκφραστεί και στην κάλπη.

Αποκηρύσσοντας το «διαφορετικό» παρελθόν, αυτή τη φορά, η προεκλογική εκστρατεία σε τοπικό επίπεδο βασίστηκε ως επί το πλείστον στην προσδοκία ενός καλύτερου αύριο, για την κατάκτηση του οποίου επιστρατευτήκαν νέοι άνθρωποι, φρέσκα πρόσωπα αλλά και αντίστοιχο λεξιλόγιο, σύμφωνα με τη δεσπόζουσα πολιτική συγκυρία και ατζέντα.

ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ

Ο πολιτικός διαχωρισμός με βάση τον άξονα «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» - κυρίαρχη αντιπαράθεση των πολιτικών δυνάμεων σε κεντρικό επίπεδο κάμποσα χρόνια τώρα - μάλλον δεν πέρασε έντονα στη φρασεολογία και τις κόντρες των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπου πρωτοστάτησαν ο ρόλος των προσώπων και το συμφέρον της πόλης.

Από το «χρονοντούλαπο της Ιστορίας», το «άπλετο φως» και το «μαχαίρι στο κόκαλο», το μότο των φετινών αυτοδιοικητικών εκλογών, είχε ως βασικό σημείο αναφοράς τη διαφάνεια, το όραμα, την αποφασιστικότητα και την άφθαρτη προσωπικότητα των υποψηφίων, κυρίως των νεοεισερχόμενων στην πολιτική αρένα. Ελεύθεροι επαγγελματίες, δημόσιοι υπάλληλοι, αγρότες, συνταξιούχοι, νοικοκυρές και φοιτητές, χρησιμοποιώντας κάθε βήμα επικοινωνίας - από τις πλατείες μέχρι το διαδίκτυο και από τις κοινωνικές εκδηλώσεις μέχρι τις ιδιωτικές συνάξεις σε σπίτια φίλων και συγγενών - εμφανίστηκαν «σαν έτοιμοι από καιρό», μαχητικοί, αισιόδοξοι, με όρεξη και σχέδιο για τον τόπο τους, για «να τον αναδείξουν», να φέρουν την περιβόητη ανάπτυξη με «αξιοποίηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων» και «κοινοτικών προγραμμάτων», με «αυθεντική λαϊκή συμμετοχή», «χωρίς χρίσματα και εξαρτήσεις από κόμματα», υπερκομματικά , ανεξάρτητα, πολυσυλλεκτικά και άλλα ηχηρά παρόμοια.

Σε ότι αφορά στην επίσημη εκφορά του πολιτικού - αυτοδιοικητικού λόγου των επικεφαλής των συνδυασμών (αλλά και όχι μόνο), βάσιμα μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι ήταν λιγότερο επιθετικός και περισσότερο υπαινικτικός, στρογγυλεμένος και με ελεγχόμενες αιχμές, παρά οξύς και καταγγελτικός. Οι νυν πρόταξαν το έργο τους και οι διεκδικητές το όραμα τους, υπό την «καθοδήγηση»- αμφότεροι και σχεδόν οι περισσότεροι - εξειδικευμένων επικοινωνιολόγων και διαφημιστών, ντόπιων και από αλλού.

Οι κοινοτυπίες σε αρκετές περιπτώσεις δεν αποφεύχθηκαν, ενώ προσωπικές επιθέσεις και χτυπήματα κάτω από τη μέση, μάλλον δεν έγιναν (ή καλύτερα δεν καταγγέλθηκαν επίσημα) και εν πάση περιπτώσει, δεν έγιναν ευρέως αντιληπτά, ούτε πήραν έκταση, επιβεβαιώνοντας τον κανόνα του ήπιου γενικά φετινού προεκλογικού αγώνα, που ως τέτοιος πέρασε και στον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Απ’ ό,τι φάνηκε, κανείς δεν ήθελε τυφλές συγκρούσεις και ανεξέλεγκτη πόλωση. Η δεύτερη Κυριακή άλλωστε δεν είναι μακριά και οι δυνητικές συμμαχίες, δεν είναι σοφό να αποπειρώνται να οικοδομηθούν τελευταία ώρα. Ιδίως μάλιστα όταν υπάρχουν τόσοι πολλοί συνδυασμοί, το γενικότερο πολιτικό τοπίο είναι ρευστό και το τοπικό ακόμη περισσότερο...

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΜΕ ΣΤΥΛ

Σε αντίθεση με προηγούμενες αναμετρήσεις, οι συνδυασμοί για τον δήμο της Λάρισας αλλά και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, έδωσαν ιδιαίτερη βαρύτητα στην οπτική επικοινωνία, με μοντέρνα γραφιστικά, δυναμικούς λογότυπους, επαγγελματικές φωτογραφήσεις και τηλεοπτικά σποτ, με φόντο (τα) τοπόσημα της πόλης.

Τα χρώματα που χρησιμοποιήθηκαν στο διαφημιστικό προεκλογικό υλικό, ήταν έντονα και ζωηρά, αποπνέοντας φρεσκάδα και δυναμισμό ενώ θετικά αποτιμάται και η χρήση ενός κοινού γραφιστικού μοτίβου στην παρουσίαση των υποψήφιων, συγκεκριμένων συνδυασμών.

Αναβαθμισμένα ήταν επίσης και τα περισσότερα εκλογικά κέντρα των υποψηφίων, που βρίσκονται σε κεντρικά σημεία της πόλης, με μοντέρνα διακόσμηση και αντίστοιχη αισθητική, κεντρίζοντας το μάτι και το ενδιαφέρον ακόμη και των πολιτικά αδιάφορων. Από τη μάχη των εντυπώσεων δεν έλειψαν τα υπαίθρια περίπτερα - κιόσκια των μικρότερων συνδυασμών, οι αφίσες, τα πανό αλλά και τα μεγάφωνα στις οροφές αυτοκινήτων που περιδιάβαιναν στις γειτονιές καλώντας τους πολίτες σε συγκεντρώσεις και ομιλίες υποψηφίων. (Ξυπνώντας κυριολεκτικά κάποιους τους ψηφοφόρους από την απογευματινή σιέστα).

ΠΟΣΑ «LIKES» ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΨΗΦΟΣ;

Ελάχιστοι ήταν φέτος οι συνδυασμοί που άφησαν ανεκμετάλλευτο το ίντερνετ και κυρίως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με συνεχείς δημοσιεύσεις σε facebook, youtube και twitter, αλλά και στοχευμένες διαφημίσεις απευθυνόμενες στους χρήστες του διαδικτύου, συνδυασμοί και υποψήφιοι προώθησαν τις θέσεις, τις προτάσεις και το προφίλ τους, επιδιώκοντας κυρίως την αποδοχή των νέων, που αποτελεί και την κρίσιμη εκλογική μάζα. Το αν το κατάφεραν ή όχι σίγουρα δεν θα το δείξουν τα likes παρότι αποτελούν έναν σχετικά αξιόλογο δείκτη αποδοχής.

Και φέτος- αν και μάλλον λιγότερο από άλλες χρονιές- εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της λιτότητας και στην προεκλογική εκστρατεία - ορισμένοι επέλεξαν τη μαζική αποστολή μηνυμάτων στα κινητά, κινητοποιώντας όχι μόνο δυνητικούς ψηφοφόρους αλλά και την περιέργεια πολλών εξ αυτών για το που βρήκαν το αριθμό του κινητού τους.

Όπως και να έχει πάντως, και ανεξαρτήτως των προσδοκιών και των στόχων του κάθε υποψηφίου, η ώρα της κάλπης έφτασε και ο λόγος πλέον ανήκει στους πολίτες, αναποφάσιστους και μη, η ψήφος των οποίων θα επιβεβαιώσει για μια ακόμη φορά τον ποιητή που διαχρονικά «προτρέπει» και «προειδοποιεί»: «Το ρόλο μας τον διαλέξαμε οι ίδιοι εμείς – την πρώτη μέρα που διστάσαμε να πάρουμε μια απόφαση ή που σταθήκαμε εύκολοι σε μιαν αναβολή». (Τάσος Λειβαδίτης).

Καλή ψήφο!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass